-
Pensaments
-
Jaume Torras
- Sitges
- 05-04-2018 11:27
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
A Sitges, és aquesta una qüestió recurrent, a les xarxes, en tots els debats abans de les eleccions municipals, en cartes al director.
Un dels peatges que es paga pel fet de ser municipi turístic, és haver de tenir serveis sobredimensionats per la població que realment hi viu. I el relacionat amb la neteja i els residus és un d’ells. Ser municipi turístic només possibilita llibertat horària, però no et permet flexibilitzar els serveis atenent a la població real de cada època de l’any i obliga a contractar serveis especials en moments puntuals. És possible, que si els dos conceptes que estan relacionats amb la neteja dels carrers, la recollida de residus i la neteja viària, estiguessin tractats de forma separada, fet que no interessa a les grans companyies concessionàries, el municipi, en el cas de la neteja viària, es podria plantejar tenir brigades pròpies i ampliar les seves dotacions en moments determinats, amb plans d’ocupació per exemple. Tant que darrerament escoltem parlar de municipalitzar la gestió de l’aigua, a Sitges es podria fer el plantejament de municipalitzar la neteja viària. Veure durant tot el dia personal netejant els carrers és un senyal que el municipi vol tenir els carrers nets.
Els carrers de Sitges no estan nets, no només per la pressió dels milers de visitants, si no que, tanmateix, per una no resolta recollida dels residus i la manca de rigor en aplicar la normativa de recollida de residus i neteja viària a certs establiments comercials.
Com recollir els residus és una assignatura pendent a Sitges i de difícil solució, les dinàmiques són diverses en cada nucli o barri i la realitat ens diu que si en una zona el model de contenidors pot funcionar hi han altres on caldria un model porta a porta. Els tècnics ens haurien de donar la solució però sembla que sempre anem a lo fàcil que és el que li convé a la concessionària.
La normativa en relació als establiments comercials és clara, aquells que ocupen espai públic l’han de netejar i massa sovint, veiem un espai brut on abans hi havia la terrassa d’un establiment. I els residus generats en la seva activitat comercial, s’han de recollir de forma selectiva i el fet és que, constantment, veiem com contenidors de la via pública estan plens, dins i fora, per les deixalles d’algun establiment i això ens passa en les zones més emblemàtiques com el Passeig de la Ribera.
Hi ha alguna possible solució? Municipalitzar la neteja viària és una opció, però és imprescindible que els tècnics facin una bona proposta per la recollida. Són els tècnics els que han de pensar i donar una solució. Per molts diners que hi l’Ajuntament, i ara parlen de xifres fora de norma, si el model a seguir no és l’adient, es pot fer molta participació ciutadana, però estarem abocats al fracàs. I cal un control efectiu amb els establiments que ocupen l’espai públic i generen residus. Pagar la taxa corresponent no inhibeix a ningú, particular o establiment, de ser cívic, de reduir, reciclar, reutilitzar i ser net de mena. La netedat és un senyal de civilització.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!