Política municipal

Comunicat de Som Poble

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El passat dia 27 de març des de Som Poble-CUP vam fer una crida a tots els regidors i regidores de l’Ajuntament del Vendrell que s’havien manifestat clarament contraris a la situació d’extrema gravetat que estem patint, per tal de fer una trobada el més aviat possible per tal d’estudiar conjuntament la forma de fer fora del govern municipal a qui en són responsables. També vam demanar que aquesta trobada es realitzés sense condicions prèvies per tal de poder explorar totes les possibilitats.

Després d’haver contactat amb els regidors i regidores vam poder consensuar un dia i ahir dimecres dia 11 d’abril ens vam reunir, a les 21’30h, al Casal Popular Joan Mallofré.

A la reunió van assistir per part d’ERC, la regidora Eva Mata, i en Lluís Navarrete i en Venanci Sebarès; per part del Sí Se Puede la regidora Verónia Moreno i el regidor Óscar Blasco; pel PdeCat la regidora Eva Serramià i el regidor Ferran Trillas; la regidora Camil·la Barnadas, els regidors Rafel Gosàlvez i Josep Marrasé, i per part nostra l’Alfredo Valdivielso i jo mateix.

Nosaltres els vam explicar quina era la nostra intenció. Els vam transmetre que en circumstàncies ordinàries segurament no ens estaríem plantejant realitzar un govern d’aquest tipus, amb aquesta composició. Ens circumstàncies normals no ens estaríem plantejant formar govern amb grups municipals, o regidors i regidores, amb els quals la legislatura ens ha demostrat que existeix diferències molt importants tant en el model de ciutat, en el model de gestió municipal, en la forma en que entenem la política, de la visió que ha de jugar la ciutadania, etcètera.

Però que entenem que la situació actual no és ni ordinària ni normal. Entenem que que vivim una situació d’extrema gravetat, d’una excepcionalitat absoluta, on la democràcia, les llibertats i els drets de tots i totes estan en joc i que per tant havíem d’esforçar-nos al màxim per tal d’arribar a uns acords mínims que garanteixin que l’Ajuntament es posi al servei del poble i de la democràcia.

Vam fer èmfasi en que érem conscients de la dificultat del que proposem, però que enteníem que era moment d’estar a l’alçada de la ciutadania i dignificar la institució, i que era molt important que s’havia d’aprofitar per fer canvis en la forma de gestionar la institució. Que no podem quedar-nos en un simple intercanvi de cromos i continuar fent el mateix que s’ha estat fent fins ara els darrers 40 anys perquè sinó la ciutadania ho veuria com més del mateix. Nosaltres entenem la dificultat d’aquesta situació com una oportunitat de canvi i tot i que entenem que queda poc més d’un any de legislatura i, per tant, poc temps, sí que hi ha moltes coses que es poden fer.

Els vam proposar que aquesta primera reunió servís per realitzar un primer intercanvi d’opinions, de sensacions per tal de saber si els diferents grups municipals i regidors i regidores, estarien disposats a fer aquest esforç que els proposem i treballar per tal de bastir aquesta alternativa. I després d’aquesta primera reunió, si estiguessin disposats a fer aquest esforç, un altre dia que fos el més aviat possible, realitzar una segona trobada de treball que dedicaríem exclusivament a començar a debatre un programa de gestió i d’acció pel que resta de legislatura. És a dir, consensuar què faríem i com ho faríem.

Durant aquest intercanvi d’opinions van sorgir diferents dubtes. La impressió és que en general tothom estàvem d’acord en la gravetat de la situació però no en el com afrontar-ho.

Per exemple, hi havia alguna persona que entenia que des de l’Ajuntament no es pot treballar per la independència ni per la democràcia, o que en tot cas es pot fer poc, que això és una feina del Parlament i del Congrés. Nosaltres vam explicar que no és una qüestió d’independència sí o no, de fet a Som Poble hi ha persones que no són independentistes, sinó que és una qüestió de defensa de la democràcia, de defensa dels drets més elementals, de defensa de la llibertat, i que d’aquesta lluita dependrà el nostre futur més immediat. La defensa d’aquests drets i llibertats no és fa únicament en les institucions, sinó que per sobre de tot s’ha de fer des dels carrers, la de fer el poble i que per tant, els Ajuntament, com a institució més propera a la ciutadania, ha de ser el reflex d’aquesta lluita.

En algun moment des d’alguns grups municipals va sorgir com la proposta, o la qüestió, de treballar per tal de construir aquesta alternativa però més pensant de cara a les properes eleccions municipals. Nosaltres en aquest sentit és una proposta que en aquests moments no compartim, sinó que entenem que si no som capaços de fer l’esforç ara, en unes circumstàncies tan greus, doncs quina credibilitat tindria fer-ho a les properes municipals. A fi de comptes les diferències entre uns i altres seran les mateixes ara que d’aquí 1 any i semblaria que es faria merament per un interès electoralista i nosaltres entenem que aquest no és el camí. No es tracta només de governar per governar.

Van sorgir altres temes, altres converses, altres debats que entenem que no cal fer públiques, però us podeu imaginar que per cadascú hi ha diferents neguit i preocupacions i que per tant hi ha moltes coses sobre les que parlar. S’ha de dir que tota la reunió es va de fer de forma molt calmada i tranquil·la.

Al final els grups municipals del PdeCat i Esquerra es van mostrar disposats a tirar endavant aquest procés. El grup municipal de Sí se Puede va exposar que ha havia de parlar amb la seva assemblea, i els regidors Rafel Gosàlvez, Camil·la Barnadas i Josep Marrasé, que havien de reflexionar al voltant de tot el que es va parlar.

Nosaltres els vam comunicar que estem disposats a treballar tant en la possibilitat de construir un govern alternatiu d’11 persones, de 9 en el cas que en Rafel i la Camil·la finalment no hi estiguin disposats, com 8 en el cas que en Marrasé tampoc hi estigui.

Hi ha un lema que fa servir la CUP, que és el de sense por. És un lema que està molt i molt bé, que és contundent, però jo tinc clar que la por és un sentiment inherent a la condició humana. Està clar que apostar per aquest canvi de govern por ser arriscat, segurament pot haver gent que no ho vegi clar, que discrepi i que ens critica. És clar que pot sortir malament perquè són moltes les dificultats i està clar que tenim molt a perdre. Però jo penso que ser valent no consisteix en no tenir por, sinó fer allà que un creu que és el correcte tot i les por. I tenim clar que ara és moment de ser valentes, d’estar a l’alçada de totes les persones que dia a dia es mobilitzen pacíficament en defensa dels drets de tots i totes i que també arrisquen moltes coses a nivell personal. Creiem que és vital posar l’Ajuntament al servei del poble i que s’han d’avantposar els interessos col·lectius, el bé comú, per davant dels interessos personals i de partit.


Finament, hem quedat el proper dimecres dia 17 d’abril, a les 21’30h,  al Casal Popular Joan Mallofré. Durant aquesta setmana cadascú dels grups i de regidors i regidores realitzaran un procés de reflexió i ens donaran una resposta en ferm en aquesta reunió.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local