Pensions

Moció a tots els Ajuntaments del Garraf

Moció a tos els Ajuntaments del Garraf. Eix

Moció a tos els Ajuntaments del Garraf. Eix

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Iaioflautes Garraf Marea Pensionista del Garraf hem fet arribar a tots els ajuntaments del Garraf una moció instant les corporacions municipals a posicionar-se davant la presentació del Producte Europeu de Pensions Individuals que la Comissió Europea estudiarà el proper mes de juliol.

Es tracta d’una pòlissa de pensió privada comú a tota la UE. Aquests nou producte financer reforçaria les desgravacions fiscals d'aquests plans de pensions, i per tant comportaria un major deteriorament del nostre Sistema Públic de Pensions.

Ens diuen que les pensions públiques no són sostenibles, però en realitat són un plat que molts festegen: uns 8.800 milions d’euros mensuals, 105.000 milions anuals, que la iniciativa privada voldria fer seus. A un banc internacional únicament hi ha una filosofia: fer diners; no els preocupa res més. Les pensions, com la sanitat, l’ensenyament i els serveis, són l’objectiu que persegueix la tendència especulativa del neoliberalisme dominant, servint-se de la globalització. Actualment és la globalització qui té a les seves mans la política. Nosaltres no dominem la globalització, és ella la que la domina imperativament. 

Des de 1996 l’augment de pòlisses privades no ha fet altra cosa que augmentar per la por que s’ha inoculat que acabessin desapareixent les públiques: 1996,12.822 milions d’euros; 2010, uns 85.843 milions d’euros; 2017 són ja 109.244 el milions invertits en pòlisses de pensions privades. I seguim...

Una peça clau per a construir enginyeria social global del neoliberalisme va ser Margaret Thatcher. L’any 1979, quan va arribar al poder, un 9% de la població de la Gran Bretanya era pobra. L’any 1990, quan va deixar el poder, el 24% era pobres. I aquesta tendència no s’ha aturat: l’any 1990 el 6% de la riquesa de la Gran Bretanya estava en mans de l’1% de la població; vint-i-cinc anys més tard, l’1% de la població té ja el 50% dels ingressos.

Ara la globalització ha arribat també al terreny de les pensions. Cada cop les forces extractives necessiten més i més diners per a guanyar més i més milions mitjançant l’especulació. Ara volen expandir els seus guanys mitjançant una llei que faciliti el seu objectiu global. Aquesta és la llei que nosaltres volem denunciar i demanar, alhora, l’ajuda dels governs municipals per a pressionar als diferents nivells de l’administració perquè es defineixin i posicionin en contra, fent que la opinió de la gent arribi a Brussel·les.

Si el nostre Sistema Públic de Pensions és insostenible, perquè es permet que cada anys es privatitzin uns  milions que haurien de ser administrats pel sistema públic i que acaben en mans privades. No parlem ara dels il·legals, agafem únicament els injustament legals: 2.500 M de desgravacions a pensions privades i 7.500 pels topalls que beneficien les rendes superiors a 3.441 euros mensuals; són 10.000 milions. Actualitzar les pensions l’1,6% ha suposat uns 1.000 milions. Amb aquests diners que es privatitzen anualment, es podrien actualitzar les pensions? Es podrien pagar les pagues extraordinàries sense demanar préstecs i per tant interessos?

Amb la seva proposta, la CE renúncia a l'objectiu que les pensions públiques siguin suficients, i la proposta que es formula és crear un complement bàsic per a unes pensions públiques inadequades econòmicament.     

La CE enumera els promotors del PEPP, "bancs, companyies d'assegurances, gestors d'actius, fons de pensions d'ocupació, empreses d'inversió". La finalitat d’aquest producte és reforçar l’expansió de les pensions privades, perquè la finalitat del producte no és ser un instrument de protecció social sinó un mecanisme d'acumulació de capitals.      

Val la pena tenir clar el volum de l’operació que significa aquesta proposta. Actualment el valor de mercat europeu de les pensions individuals és de 0,7 bilions d'euros. La CE calcula que, sense la introducció del PEPP, el ritme actual de creixement de les pensions privades faria que aquest mercat augmentés fins els 1,4 bilions l’any 2030, és a dir es duplicaria. Si s’introdueix el PEPP, calculen que podria arribar fins els 2,1 bilions, i per tant es triplicaria.

També es diu, com a justificació, que es vol "promoure un entorn que estimuli la innovació en el sector de productes financers ...”. La innovació financera no garantirà pensions segures, sinó que contribuirà a l'acumulació de capitals a la recerca d’inversió, oblidant els interessos socials i cercant els guanys econòmics mitjançant l’especulació.

Si l’any 2020 el reglament resulta aprovat, no estarem obligats a subscriure cap pòlissa, però els estat membres de la UE hauran de publicitar obertament el producte i a reforçar-lo donant-li una desgravació fiscal que el converteixi en atractiu. Aquest producte no ajudaria a arrodonir la pensió pública perquè les desgravacions fiscals per les aportacions als plans de pensions individuals són molt regressives. Són els perceptors d'alts salaris i rendes del capital els que poden fer grans aportacions, desgravar i tenir beneficis.

Mocions amb la mateixa intenció es presenten a diferents ciutats da Catalunya i d’Espanya.

Amb la presentació d’aquesta moció, esperem que els regidors i els grups municipals siguin fidels al compromís polític i social que van contraure en acceptar l’acta de regidor: no tenen un compromís amb el poder, tenen un compromís amb la seva gen, amb els seus conciutadans.

Llorenç Guasch
Iaioflautes Garraf Marea Pensionista del Garraf
 

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local