Infraestructures

Intervenció al Ple de l’Ajuntament de Vilafranca del Penedès

Estació de Vilafranca. Eix

Estació de Vilafranca. Eix

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Benvolguts i benvolgudes,

Alcalde i regidors/es de l’Ajuntament de Vilafranca del Penedès, gràcies per deixar-nos intervenir en aquest punt de l’ordre del dia del Ple.

Des de SOS-Penedès (APMA Garraf, GEPEC-EdC Baix Penedès, Bosc Verd-EdC, GEVEN Baix Penedès, No Fem el CIM...) volem demanar que es deixi sobre la taula la moció presentada sobre la construcció d’una nova estació de l’AVE i de trens regionals a les afores de Vilafranca i que els seus continguts es puguin discutir amb més calma, en el marc dels debats que es produiran quan es publiqui l’Avanç del Pla Territorial de la Vegueria Penedès.

Estem d’acord que volem trens regionals, i que volem la millora del transport públic, sobretot i de manera especial, el de les rodalies. Però el que es planteja en aquesta moció, obre les portes a un model de creixement i de mobilitat, que per nosaltres està obsolet.

Tenim la xarxa de rodalies, la d’ús majoritari dels usuaris, en un estat lamentable. Tan vies, com trens, com estacions ... tenim un transport de rodalies absolutament deficitari ... i els hi recordem que això es competència de la Generalitat. I això també venim a dir-ho. Vostès no han fet la feina amb la xarxa de rodalies i ara pretenen fer un nou projecte que potenciarà l’AVE i els trens AVANT, deixant altra vegada la xarxa que utilitza la majoria de persones per anar a treballar o a formar-se, una altra vegada sense recursos.

L’AVE s’emporta la inversió en xarxa ferroviària ... i així tenim els rodalies. I ara vostès volen, sense haver arreglat l’enorme problema que tenim al país amb la xarxa ferroviària, apostar i posar els diners públics, en més parades de l’AVE, un tren que utilitza poca gent i que és absolutament deficitari? Segueixen encara amb aquets model, obsolet i exageradament costós?

Davant l’emergència climàtica que estem vivint a nivell mundial  i que també ens afecta a la Vegueria Penedès, com hem pogut comprovar amb la tempesta Glòria, tenim unes propostes clares per al territori. Davant d’aquesta situació, nosaltres apostem pel decreixement urbanístic, per potenciar els recursos i les infraestructures existents i per optimitzar els espais ja urbanitzats que tenim buits, ja siguin residencials o industrials, i que al Penedès són molts. Tenim la responsabilitat de no seguir amb tendències, o estratègies, que passin per oferir més creixements, més ocupació de sòl.

A la part expositiva de la moció, es proposa construir una nova estació intermodal d’alta velocitat del Penedès i planteja la possibilitat de localitzar els serveis de rodalies de Barcelona, els de Tarragona i la xarxa d’autobusos internacionals, estatals, regionals i comarcals, transformant aquesta nova estació en el pol de referència de la intermodalitat del transport públic al Penedès. El Pla Territorial Metropolità situa aquesta estació als terrenys de la base de muntatge, entre La Granada i Vilafranca, fora dels nuclis urbans i entre vinyes.

Es diu a la part expositiva, que el Penedès ha de servir com a contenidor del que ja no cap, o no es vol, o no funciona ... a l’àrea metropolitana. Això ens ha sorprès que es digui des del Penedès. Malament anem.

Les entitats ecologistes que he citat anteriorment, entre elles SOS-Penedès, no estem d’acord amb aquest plantejament i proposem que les actuals estacions de trens de rodalies i d’autobusos, amb les millores que calguin, esdevinguin aquest pol de referència de la intermodalitat del transport públic del Penedès. Tècnicament es possible però ha d’haver-hi voluntat política.

No estem d’acord amb la construcció d’aquesta nova estació intermodal del Penedès fora del nucli urbà, perquè comportarà una nova ocupació de sòl agrícola, i generarà un continu urbà des del municipi de La Granada fins al municipi de Santa Margarida i els Monjos.

L'ocupació de sòl agrari per a fer els aparcaments privats de cotxes, serà molt gran. Canviarem vinyes per vehicles. Una imatge molt poc evocadora del Penedès. I s’incrementarà la mobilitat en transport privat al Penedès.

Es desplaçarà fora del nucli urbà de Vilafranca, l’actual centralitat de l’estació de trens de rodalies, i de l’estació d’autobusos. Les actuals estacions de tren i de bus quedaran en segon terme, o amb el temps, desapareixeran. L’activitat comercial de la vila, se’n veurà afectada.

Al voltant de l’estació de l’AVE, fora del nucli urbà, es construirà una nova zona residencial, que potenciarà el continu urbà Monjos-Vilafranca-La Granada, afavorint l’urbanisme especulatiu.

Aquesta proposta de forçar una estació fora del nucli natural i essencial d’una ciutat, dóna l’esquena a la preservació del territori, perquè ignora  l’emergència climàtica, i perquè seguim la mateixa fórmula de sempre que és la del creixement i la de no aprofitar les infraestructures que ja tenim.

Volem que els trens regionals passin per Vilafranca, volem que aquests trens passin per l’actual estació de trens de Vilafranca. Volem poder anar a peu a l’estació i agafar el tren, volem que els regionals parin en una estació que està molt a prop de les grans comunicacions per carretera, que forma part de l’entramat urbanístic de la ciutat, que genera identitat, que fa poble, que fa cultura, que dona protagonisme a les naus del carrer Comerç, que dona cos i centralitat a la ciutat, que dona dinamisme i potencialitat a la vila, que genera activitats positives al seu entorn, que defineix un model de territori on els pobles i les ciutat son compactes i sobretot defugim del model urbanístic americà.

Cal que ens centrem en potenciar el transport públic en tren, en autobús o en transport compartit, entre totes les ciutats i pobles de la Vegueria Penedès, entre les 4 capitals de la Vegueria, entre els pobles del riu Foix i del riu Bitlles i entre la resta de pobles. Però per fer això no ens cal una nova infraestructura posada enmig del no res.

Ens cal un rodalies eficient cap Barcelona i cap Tarragona, que siguin puntuals, que passin cada 15 minuts i que triguin menys temps en el seu recorregut. Ens calen trens semidirectes, ens cal que els trens que moren a Martorell ho facin a Sant Vicens de Calders. I els trens que moren a l’Arboç, arribin a Vilafranca. Així millorem l’actual xarxa de debò.

Les culpes de no tenir transport públic de qualitat i eficient al Penedès és compartit per totes les administracions públiques, l’estat perquè no inverteix en rodalies i només ho fa en alta velocitat, la Generalitat perquè no promociona una xarxa d’autobusos o transport compartit, que arribin a tot arreu. I les administracions locals i comarcals per no reclamar amb prou força aquesta problemàtica que ens aboca a una mobilitat basada en el cotxe.

SOS-Penedès entenem que hem de donar prioritat a les rodalies de Catalunya, perquè l’any 2019 han  transportat 128,5 milions d’usuaris, es a dir que cada dia transporta 449.316 persones, la majoria de viatgers en tren ho fan a rodalies i si ho comparem amb els usuaris de l’alta velocitat queden molt per sota en nombre d’usuaris, actualment són 7,5 milions els usuaris de l’alta velocitat a Catalunya.

Si mirem les inversions, gairebé totes se les emporta l’alta velocitat, segons dades d’Adif en 25 anys s’han gastat 51.775 milions d’euros per la construcció de 3.240 km de vies AVE, que ha situat l’Estat com a segon del mon en nombre  de km AVE, aquestes dades demostren l’abandonament de les línies convencionals i les de rodalies tot i multiplicar per més de 10 el nombre viatgers anuals.

Volem defensar les rodalies perquè la majoria de la població la utilitza, perquè és molt més barat que l’alta velocitat, perquè volem estar al costat dels més desfavorits, perquè la prioritat son els usuaris i no les mercaderies, perquè si volem canviar de model de mobilitat basat en el cotxe, això passa per prioritzar les rodalies, ja n’hi ha prou d’invertir en l’alta velocitat, les solucions son possibles amb les rodalies actuals, però ens calen les decisions polítiques, que van en sentit contrari.

Perquè és possible que des de l’estació de Vilafranca surtin trens que arribin en 40 minuts a BCN, o cap a Tarragona. I per això no ens cal cap miratge al mig del desert, no ens cal un AVE ...

Quantes mocions han aprovat en aquest plenari demanant a la Generalitat que solventi les mancances en transport públic de la xarxa més utilitzada pels usuaris ... quantes s’han fet efectives? CAP. I ara volem tirar endavant un projecte que depèn de l’Estat Espanyol, de Fomento? Quan a casa no hem fet els deures encara?

No facin volar més coloms. Si encara no han aconseguit resoldre els problemes de la xarxa de rodalies (la que utilitza la majoria de la població) amb mesures que es podrien posar en pràctica fàcilment? Ara ens volen prometre que l’AVE pararà? I que es un tren necessari per nosaltres?

Facin la feina a la que s’han compromès. Millorin abans de fer res, la xarxa de rodalies, facin passar trens regionals per l’estació de Vilafranca (que es pot fer), aconsegueixin trens semidirectes que passin per l’actual xarxa ferroviària, allarguin els trens que paren a Martorell i a l’Arboç fins a Vilafranca ... i ja veuran com no caldrà gastar els diners públics en infraestructures fantasmes.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local