-
Cartes a la direcció
-
Vilanova en comú
- Vilanova i la Geltrú
- 14-05-2020 20:12
Vilanova i la Geltrú, camí cap a l’eco-mobilitat. Vilanova en Comú
Hem d’avançar cap a la vianalització de carrers i places, cap a la disminució de l’ús del cotxe privat en els desplaçaments al centre de la ciutat i a l’interior dels barris
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
El confinament ens ha permès percebre la disminució dels índexs de contaminació de l’aire i acústica. La ciutat s’ha tranquil·litzat ambientalment amb la quasi desaparició del trànsit rodat i hem recuperat els carrers pels vianants. Massa sovint oblidem que la contaminació també mata i genera problemes respiratoris, de forma lenta i quasi invisible i que les persones amb problemes respiratoris son més vulnerable davant el covid-19 i altres malalties.
El camí cap a la des-escalada del confinament i la llarga transició cap a la recuperació de la quotidianitat, requereixen l’adopció de mesures a curt i mitjà termini referents a l’espai públic i a la mobilitat.
En aquest sentit cal encaminar aquestes mesures per a garantir que el procés de recuperació de l’activitat i de la vida social a Vilanova i la Geltrú, sigui coherent i avançat també en la recuperació de la nostra salut ambiental amb un ús prioritari de l’espai públic per a les persones i una mobilitat de baixes emissions i sostenible.
.
Per això, l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú ha d’activar i impulsar en el marc d’un Acord de Ciutat un pla de mesures que de forma concertada i consensuada i en base als treballs, estudis de mobilitat realitzats fins al moment i al del Pla de Pacificació de 2010 -aturat des del mandat 2011-2015-, que afronti l’objectiu de treballar per l’eco-mobilitat i la l’espai públic per a la vida a curt, mig i llarg termini.
Des de Vilanova en Comú plantegem algunes mesures amb mirada estratègica i que s’han de consolidar definitivament. Hem d’avançar cap a la vianalització de carrers i places, cap a la disminució de l’ús del cotxe privat en els desplaçaments al centre de la ciutat i a l’interior dels barris, cap a la configuració d’eixos cívics que permetin moure’s a les persones amb seguretat, amb l’eixamplament de moltes voreres, cap a la inversió de les preferències de circulació pels nostres carrers, donant el protagonisme als desplaçaments a peu i/o en bicicleta, o amb transport públic, cap a la millora i augment del servei del bus urbà, ... La millora de la mobilitat sostenible urbana ha d’anar acompanyada de la millora de la mobilitat sostenible interurbana, amb els altres pobles i ciutats del Penedès, com amb la resta del país.
D’acord amb això proposem algunes mesures que per fases i etapes s’haurien d’implantar a la ciutat per a garantir la sostenibilitat, l’eficiència, la salut i l’equitat de manera permanent, amb el benentès que la recuperació i superació ha de suposar una oportunitat per al canvi i la transformació cap a un nou paradigma que ens faci més eco-conscients i eco-actuants.
Garantir la distància entre persones per a evitar el contagi a l'espai públic:
-Eixamplant progressivament les voreres dels carrers de la vila perquè els vianants hi puguin circular de forma còmoda i segura.
-Augmentant la xarxa de carrers per a vianants. Ocupant tota l'amplada d’alguns carrers permetent que els vianants ocupin la calçada, amb ocupació "funcional" (senyalització provisional, cons, tanques...., ).
-Tallar carrers per disposar de més espai lliure i pacificat i regular semàfors pensant en el vianant.
-Identificar una xarxa de carrers per a vianants, uns eixos cívics, que permetin moure's per tota la ciutat i es connectin amb els barris.
Afavorir la mobilitat en bicicleta, substituint la mobilitat en cotxe, ja que és perfectament compatible amb la circulació de vianants:
-Millorant la circulació i la seguretat dels carrils bicis existents.
-Ampliant els carrils bicis encara que sigui de forma provisional.
-Accelerant els carrils bicis cap als polígons industrials.
-Obertura dels serveis públics de bicicleta. Consideració de les botigues i tallers de bicicleta com a serveis essencials i facilitar espais d’aparcament segur.
-Impulsar la ciclo-logística. Facilitar espais per a ubicar BiciCargo-Hubs. Promoure l’habilitació de centres micro de distribució de mercaderies urbans.
Establir carrers amb prioritat invertida, en els quals les persones i les bicicletes tinguin prioritat als cotxes. Especialment en aquells carrers amb voreres estretes que no poden complir amb la distància de seguretat pels vianants que des de l’emergència sanitària ens demanen.
Prioritzar els desplaçaments de proximitat per les necessitats bàsiques. Promoure la instal·lació i ús dels serveis de proximitat (‘la ciutat dels 15 minuts’) de forma que s’hi pugui accedir a peu, en bicicleta.
Facilitar espai per a fer cues en els carrers davant dels comerços i establiments per complir amb les normes de distància física.
Limitar la velocitat dels cotxes a tot el nucli urbà a 30km/h. i a 20 km/h en aquells carrers amb prioritat invertida.
Reduir al màxim el pas de vehicles entre les 08:00 i les 22:00 hores (limitant-lo a vehicles amb origen i destí: aparcament, recollir gent gran, serveis...)
Millorar el servei del bus urbà reorganitzant i diversificant els itineraris, augmentant la freqüència i replantejant el sistema de tarifes per a incrementar el seu ús. Estudiar mesures de transport públic col·lectiu a demanda.
Compromís municipal per afavorir la mobilitat sostenible, des de la pròpia flota municipal, fins a les avantatges fiscals pels cotxes híbrids o elèctrics.
Ampliació i millora dels aparcaments perimetrals de la vila per facilitar l’aparcament dels visitants i des-incentivar l’ús del cotxe privat.
Evitar desplaçar-se. Promoure el teletreball el màxim possible. Impuls als plans de desplaçaments d’empresa
Mobilitat escolar sostenible. Des-incentivar l'ús del cotxe amb la prohibició d'accés a l'entorn i la creació de camins escolars a peu i bicicleta. Baixar el preu del bus escolar i assegurar la seva circulació expedita. Educar en l’ús de la bicicleta. Desenvolupar plans de mobilitat de l’alumnat per part de les escoles.
Instar a les autoritats competents l’augment de les freqüències de busos i trens per garantir el servei públic de transport a la ciutadania a partir de les noves normes de seguretat sanitària.
Tenim com a ciutat, una singularitat i una diferència respecte a altres viles, la nostra orografia ens permet anar de punta a punta sense gaire desnivell i la nostra configuració i trama urbana ens permet que les distàncies de qualsevol barri al centre es poden recórrer en 15 minuts, aprofitem les oportunitats i posem-nos, plegats a treballar per reconstruir i recuperar Vilanova i la Geltrú.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!