-
Cartes a la direcció
-
Catalunya en Comú
- Vilanova i la Geltrú
- 02-06-2020 21:33
Turisme per una nova vida. Catalunya en comú
Se’ns gira feina. Al nostre país i concretament al Penedès, és vital i urgent posar-nos -hi i començar per abordar un dels sectors que mou més del 12 % del nostre PIB: el turisme
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
A l’article “Aprendre en un temps perdut...” publicat al diari Ara fa unes setmanes, l’autor, l’Enric Canet ens llençava una pregunta: ‘Aquesta llarga nit del confinament caurà en sac foradat, en traurem res?.
La pandèmia ens ha situat en un difícil tràngol emocional, social i econòmic d’escala desconeguda. Ha canviat la mecànica del funcionament ‘normal’ de les nostres vides: de les relacions socials, de l’economia, del treball, de la cultura, de l’educació,... En conseqüència la sortida a l’atzucac en que ens ha situat, haurà de ser diferent de com ho havíem fet fins ara.
Hem de partir del fet, i tenir present, que un factor clau- singular i diferent a d’altres crisis- ha estat que l’aturada de l’economia s’ha produït de forma total i a nivell mundial. Encara és d’hora per acabar de valorar l’impacte i els efectes reals que pot provocar. Caldrà que hi esmercem tots els esforços i tota la intel·ligència col·lectiva per a reiniciar-la. És el moment de les iniciatives, per a desplegar la creativitat que permeti reorientar el model econòmic actual, les seves pràctiques i els instruments usats fins ara, a tots els nivells i escales: mundial, europea, nacional i local.
Se’ns gira feina. Al nostre país i concretament al Penedès, és vital i urgent posar-nos -hi i començar per abordar un dels sectors que mou més del 12 % del nostre PIB: el turisme.
No partim de zero, i això és una bona notícia. Des de fa temps, s’ha anat fent feina en el procés de canvi de model, en major o menor mesura, i en alguns territoris s’ha avançat en la valorització del turisme de proximitat, la incorporació de les singularitats i dels recursos territorials millorant els productes, dotant-los de valor afegit i de qualitat, garantint l’eficàcia en la gestió dels destins i la responsabilitat social associada, millorant la formació, la capacitació i la qualitat dels llocs de treball.
Segurament totes aquests canvis continuen sent vigents i necessaris, però caldrà anar una passa més enllà i centrar-nos en com els apliquem a ‘la nova normalitat’ sorgida de la crisi i quins haurem d’incorporar de nou.
Per una nova vida, un nou turisme?
Sí, evident i hem de partir d’aquí. L’activitat turística que requerim ha de tenir la versatilitat, la capacitat d’adaptació i la flexibilitat per a produir coses diferents que donin resposta al canvi que s’ha produït en les nostres vides i en la societat. Ha de respondre a la nova forma de moure’ns, de relacionar-nos. Ha de garantir que l’experiència turística ajudi a la tranquil·litat, a la reparació i a la recàrrega vital del visitant i de la comunitat acollidora. Ha de tenir com a finalitat i premissa la funció de servei d’atenció, gaudi i cura de la gent, d’aquí i d’arreu: dels consumidors, dels productors i dels treballadors del sector i del territori.
Al Penedès, a la seva costa i al seu interior, el turisme és un element vital i en bona part un bon catalitzador pel nou redimensionament econòmic del territori, si sabem enfocar bé la seva transformació. Comptem amb un bon bagatge d’experiències reeixides que funcionen i que des de fa alguns anys han sabut crear productes turístics de valor afegit lligats al territori: al patrimoni històric, al paisatge, a la natura, a la cultura, a l’enologia, a la gastronomia. Hi haurem de continuar insistint ampliant-les i reconvertint tota aquella oferta que encara mantenim orientada a un consum turístic de monocultiu i d’escàs valor.
Ara bé, la nostra mirada caldrà que posi l’accent a enriquir i treballar plegats territorialment -administració i sector - per a sumar aquest valor afegit del producte l’empremta i el caràcter d’acció de servei, de cura i de millora social que ha de tenir el turisme al Penedès, com a eina, base i motor corresponsable també del canvi, d’una nova economia, que posa al centre la vida de la comunitat i del visitant.
Executiva del Penedès de Catalunya en Comú
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!- Catalunya en Comú Podem
- Albinyana
- Avinyonet del Penedès
- Banyeres del Penedès
- Bellvei
- Bonastre
- Calafell
- Canyelles
- Castellet i la Gornal
- Castellví de la Marca
- Cubelles
- Cunit
- El Montmell
- El Pla del Penedès
- El Vendrell
- Font-rubí
- Gelida
- La Bisbal del Penedès
- La Granada
- L'Arboç
- Les Cabanyes
- Llorenç del Penedès
- Masllorenç
- Mediona
- Olèrdola
- Olesa de Bonesvalls
- Olivella
- Pacs del Penedès
- Pontons
- Puigdàlber
- Sant Cugat Sesgarrigues
- Sant Jaume dels Domenys
- Sant Llorenç d'Hortons
- Sant Martí Sarroca
- Sant Pere de Ribes
- Sant Pere de Riudebitlles
- Sant Quintí de Mediona
- Sant Sadurní d'Anoia
- Santa Fe del Penedès
- Santa Margarida i els Monjos
- Santa Oliva
- Sitges
- Subirats
- Torrelavit
- Torrelles de Foix
- Vilafranca del Penedès
- Vilanova i la Geltrú
- Vilobí del Penedès