-
L'opinió de Fem Poble
-
Fem Poble
- Sant Pere de Ribes
- 19-01-2021 16:37
Anul·lar de forma total les Festes Majors durant la pandèmia, tindrà conseqüències nocives no només a curt termini sinó també a llarg termini com és el cas de Les Roquetes on costa generar un canvi generacional en l’organització de la festa
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
D'ençà que el passat març de 2020 es va decretar la pandèmia de la Covid-19 per l'OMS i així mateix, l'estat d'alarma a l'estat espanyol, les activitats que estàvem acostumades a fer s'han hagut de reinventar per existir davant les diferents mesures restrictives per tal de frenar el virus.
Però des de fa molt de temps, hi ha sectors que ja s’estaven reinventant per poder existir i gairebé un any després de l’estat d’alarma, hi ha sectors que han patit molt més que d’altres. Un d’ells és el sector cultural on les mínimes ajudes atorgades al sector, sumat al constant tancament d’escenaris, només ha fet trontollar la cultura del nostre país.
La cultura popular és una eina molt necessària com a resposta social davant d’una crisi social-sanitària-econòmica com la que estem patint. La cultura popular no és només tradició. És associacionisme, és teixir vincles socials i de comunitat, és treball en xarxa, és intergeneracional i és també un motor de dinamització econòmica local.
A Sant Pere de Ribes, com als altres municipis de Catalunya, es va haver de suspendre les Festes Majors el passat estiu degut a les restriccions sanitàries i la poca adaptació que es podia preveure llavors.
Mig any després, hem vist com arreu del país com els treballadors i treballadores de la cultura han estat intentant sobreviure amb ajuts mínims, i quan s’ha permès, adaptant-se a les noves situacions i restriccions, havent d’innovar com sempre ha fet aquest sector. Però mantenint les restriccions de seguretat sanitàries i fent que la cultura sigui segura.
Esdeveniments totalment controlats amb distància de seguretat, amb l’ús obligatori de mascaretes i gels hidroalcohòlics per tothom. El públic s’ha acostumat a aquestes noves mesures, a anar més a poc a poc, a no tenir presa i estar més tranquils, però gaudint de la cultura en viu. Els artistes s’han acostumat a no veure sempre el rostre del seu públic, a que tots estiguem tranquils, callats i quietets als nostres llocs.
És per aquest motiu que totes les institucions, també les institucions locals, han de prendre l’exemple del sector, saber reinventar-se i mantenir una programació cultural estable i segura, adaptant-se a les noves retriccions que es van decretant.
Malauradament, després de tots aquests esforços per part de treballadors i treballadores, associacions i entitats culturals, mig any després, veiem com l’Ajuntament de Sant Pere de Ribes no ha aconseguit oferir una programació mínima de qualitat i segura per a les Festes Majors de Ribes i Les Roquetes. Ja que veiem com tant per la festa major de Sant Pau, com per la de Santa Eulàlia, no es realitzarà pràcticament cap activitat. Això és així a més, sabent que les entitats organitzadores de tant Ribes com Roquetes han treballat i presentat propostes totalment segures com l’elaboració d’exposicions, llibres, versos gravats... Actes que s’han anul·lat i per tant podem dir que 6 mesos després, Sant Pere de Ribes no seguirà el camí d’altres municipis que han pogut garantir unes festes amb per exemple un pregó, un castell de focs, una separata o una traca.
Anul·lar de forma total les Festes Majors durant el que pugui durar la pandèmia, tindrà conseqüències nocives no només a curt termini sinó també a llarg termini com és el cas de Les Roquetes on costa generar un canvi generacional en l’organització de la festa. Així doncs, aquesta decisió pot tenir resultats fatals per al futur desenvolupament de la festa.
Per això, cal una Festa Major adaptada i segura. S’ha de treballar en que el retorn de les festes siga el més exitós possible.
Per tant, considerem que la decisió de l’Ajuntament significa un menyspreu a la cultura per part de l’administració local. És per aquest motiu que pensem que s’ha de treballar en un acord de municipi per a solucionar aquesta situació de cara el futur i establir acords que caminen en la via d’enfortir i intentar mantenir els fonaments del sector cultural al municipi.
És per aquest motiu, que Fem Poble - En Comú Podem hem registrat una moció per al ple de Sant Pere de Ribes proposant aprovar els següents acords:
- El compromís de garantir un programa complet i ampli d’activitats segures de Festa Major per a Sant Pere i Sant Joan aquest 2021.
- El compromís que els diners estalviats per l’administració local que estaven destinats per al desenvolupament de les Festes Majors i altres esdeveniments culturals siguin invertits finalment també en la programació cultural del municipi.
- En el sentit de l’anterior acord, estudiar la possibilitat d’incorporar les propostes ciutadanes i d’entitats en relació a la cultura que es van quedar fora als darrers pressupostos participatius.
- En el sentit també del segon acord, estudiar augmentar les partides previstes per al pla de suport a la cultura que ha anunciat el govern municipal.
- Convocar aquest febrer un consell municipal de cultura on s’estableixin les línies de treball i s’escoltin les diferents propostes del sector cultural local per a treballar en aquesta direcció.
- Anunciar aquests acords a les entitats del municipi, al web i xarxes de l’Ajuntament i als mitjans de comunicació.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!