Sanitat

Defensem la sanitat pública

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

DECLARACIÓ UNIVERSAL DELS DRETS HUMANS resolució 217 de l’Assemblea General de la  ONU de 10 de desembre de 1948

Article 25

1. Tota persona té dret a un nivell de vida que asseguri, per a ell i la seva família, la salut  i el benestar, especialment quant a alimentació, vestir, habitatge, assistència medica i  als serveis socials necessaris; també té dret a la seguretat en cas d’atur, malaltia,  incapacitat, viduïtat , vellesa o altra manca de mitjans de subsistència independent de  la seva voluntat.

Al nostre país, al recuperar les llibertats i la democràcia a finals dels 70, es van anar  implementant polítiques de millora del sistema de salut, ampliant serveis i prestacions  arribant a la dècada dels 2000 a tenir un sistema públic de salut universal i de qualitat,  convertint-se en un model de referència per altres països.

Crisi i retallades

Fruit de la crisi del 2008 es van aplicar polítiques d’austeritat retallant drets socials, en aquest  context es va castigar durament a la sanitat pública, en els anys següents tant els governs  d’Espanya com el de Catalunya (el conseller de sanitat era un dels màxims representants de la  sanitat privada).
A Catalunya en el període 2009 a 2015 el pressupost de primària es va reduir un 17%, un 5,5%  en atenció hospitalària i una caiguda d’inversions d’un 70%, es va acomiadar personal sanitari  2.407 i es van retirar 1.170 llits, copagament farmacèutic, llistes d’espera...la llista és molt mes  llarga. Per altra banda es va afavorir el negoci de la sanitat privada.
 

La pandèmia del covid19

La pandèmia ha posat al descobert les conseqüències d’aquestes polítiques, falta de recursos  humans, mal pagats, mancança de materials de protecció, equips tècnics, etc. la incapacitat del sistema per atendre les necessitats de la ciutadania per ser atesos de les seves dolències.

Grup pro sanitat pública.

Un grup de ciutadanes i ciutadans de Vilafranca i Comarca, volem reivindicar el model de sanitat pública, que havíem conquerit, aquestes son algunes de les propostes:

Hospital Alt Penedès ha de tornar a ser el centre de referència de la comarca en qualitat i serveis, amb capacitat de gestió i finançament necessari.

∙ Les proves mèdiques com a criteri general, es realitzaran en el propi hospital dotant  dels equips i aparells necessaris.

∙ Serveis com la diàlisi i d’altres fer-los en el centre

∙ Reduir les llistes d’espera per ser atesos o realitzar proves.

∙ Millorar l’atenció als usuaris, l’hospitalització durarà el temps necessari per la  recuperació del malalt.

Assistència primària

∙ Recuperar la visita presencial amb el personal sanitari.

∙ Facilitar la petició de visita al CAP, actualment no funciona la petició telefònica ni per  internet.

∙ Estabilitat del metge/metgessa de família, per evitar el canvi constant, perdent la  funció del referent familiar.

∙ Destinar el temps necessari per les visites.

∙ Millorar la visita domiciliària.

∙ Millora l’assistència en els pobles de la comarca

Residencies de la gent gran

∙ Disposar de servei mèdic diari i dels recursos necessaris

∙ Si es creen noves places de residència hauran de ser públiques.

Personal sanitari

∙ En tots els àmbits es contractarà el personal necessari, amb la retribució i la relació  contractual adequada .

Defensor del usuari

∙ Crear aquesta figura on es puguin canalitzar les queixes dels usuaris, podria ser el  síndic de greuges de l’ajuntament de Vilafranca.

Ajuntament

∙ Reforçar la presencia del Ajuntament en els òrgans de direcció dels centres, com a  representants mes propers a la ciutadania.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local