Pressupostos participatius

Comunicat de la Coordinadora d'AFAs de Vilanova i la Geltrú

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

És una proposta que es presenta com un canal per buscar la participació activa de la ciutadania en la construcció i la millora de la nostra ciutat, oferint-nos una via per poder assenyalar directament quins són aquells espais que nosaltres, com a ciutadans, considerem més necessaris o, simplement, creiem que s’haurien de millorar.

Tot i que l’objectiu d’aquesta participació oberta pot entendre’s, a primera vista, com quelcom sa dins d’una societat democràtica, la veritat és que des de la Coordinadora d’AFAs d’Escoles Públiques de Vilanova i la Geltrú considerem que aquesta fórmula, en realitat, ens aboca a una pràctica neoliberal caracteritzada per la competició entre els “iguals”. En altres paraules, promociona la presentació de projectes d’interès particular i, una vegada aquests siguin aprovats, la successiva cerca de “likes” que permetin la victòria -i, en conseqüència, la implementació- d’una acció determinada. Aquesta és una competició que aquest any s’accentua si tenim en compte les noves bases d’aquests pressupostos participatius, les quals determinen que els 300.000 euros disposats només poden ser emprats pel desenvolupament d’aquelles accions que superin els 50.000 euros de pressupost. És a dir, tota la competició ciutadana es limita a la possibilitat de realitzar un màxim de 6 accions per tota la ciutat.

Possiblement en un altre moment, no vivint una crisi sociosanitària com l’actual, aquesta “gamificació” de la política local ens podria arribar a fer gràcia i, fins i tot, hi podríem participar. Per aquelles que formem part de les Escoles Públiques de la ciutat no són desconegudes les mancances que tenen els nostres centres: umbracles, reforçament de les biblioteques escolars, reformulacions dels patis, etc. Un gran nombre de necessitats que podríem presentar de manera individual o col·lectiva i que, de ben segur -si aconseguíssim suficients “likes”-, millorarien enormement les instal·lacions dels nostres centres.

No obstant, essent conscients de la situació actual de gran part de la nostra comunitat -de les famílies de Vilanova- creiem que moltes d’elles poden esperar, seguint el retard habitual al que ja estem acostumades. Però sí que estem davant d’altres necessitats que no poden esperar, que ja s’han convertit en primordials, i que creiem fermament que aquests 300.000 euros podrien ajudar a reduir, alhora que també participarien en la construcció d’una societat realment més inclusiva.

• Sabeu quantes beques de menjador podrien sufragar-se?

• Sabeu quants suports digitals podrien comprar-se per ajudar a minorar l’escletxa digital?

• Sabeu quants infants podrien beneficiar-se de beques d’extraescolars per disminuir la segregació escolar?

• Sabeu quantes ajudes de lloguer social podrien realitzar-se per evitar els desnonaments als que ens aboca la propera finalització de l’estat d’emergència?

• Sabeu quantes ajudes es poden realitzar cap a les AFAs en un moment de forta violència institucional cap a elles?

• Sabeu quantes biblioteques escolars podrien reforçar-se?

• Sabeu quantes adequacions dels camins escolars podrien dur-se a terme?

• Sabeu quantes millores ambientals podrien realitzar-se ens els entorns escolars?

Aquestes són només algunes de les accions que, repetim, en un moment tan peculiar com l’actual -de greu crisi social i econòmica- demandem a l’Ajuntament de la nostra ciutat sense haver de passar pel teatre de la competició ciutadana i la cerca de “likes”. A més, en aquesta “gamificació” de les nostres necessitats tampoc es tenen en compte les peculiaritats dels nostres centres, ni les seves urgències més immediates, ni la naturalesa i el volum de les seves petites comunitats. De fet, sota el paraigües de “la ciutat és vostra” i la “igualtat d’oportunitats” ens allunyeu cada vegada més de l’anhelada equitat.

Com hem dit, possiblement en un altre moment acceptaríem jugar, entrar en una fal·laç competència entre “iguals”. Però ara mateix, amb el que tenim i el que ens ve, la Coordinadora d’AFAs d’Escoles Públiques de Vilanova i la Geltrú considera que requerim d’una política local efectiva, de fort caràcter social i, sobretot, dedicada específicament a les demandes reals de la ciutadania. Per nosaltres, ara no és temps de jocs!

Coordinadora d’AFAs d’Escoles Públiques de Vilanova i la Geltrú
AFA de la Llar d’Infants El Gavot
AFA de l’Arjau
AFA del Canigó
AFA del Cossetània
AFA de l’Ítaca
AFA del Llebetx
AFA del Margalló
AFA del Pompeu Fabra
AFA del Sant Jordi
AFA del Volerany
AFA de l’IES Baix a Mar
AFA de l’IES Dolors Mallafré
AFA de l’IES F. X. Lluch i Rafecas
AFA de l’IES Joaquim Mir
AFA de l’IES Manel de Cabanyes

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local