Transports

Campanya de defensa i per la millora del transport públic

Roda de premsa dels representants de Vilafranca en Comú. Eix

Roda de premsa dels representants de Vilafranca en Comú. Eix

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Durant aquest mes de maig, el grup municipal de Vilafranca en Comú llença una bateria de propostes per a defensar el transport públic, tant a Vilafranca com al Penedès en general, i que van ser presentades en Roda de Premsa aquest dilluns i que, entre d’altres actuacions, contindrà accions populars informatives i de denúncia i mocions a les institucions públiques locals i comarcals.

Ramon Arnabat, en nom de Vilafranca en Comú, va iniciar la presentació de la campanya, argumentant el dèficit històric que arrossega el Penedès tant per la mobilitat interna com externa, “que fa que haguem d’utilitzar abusivament el cotxe particular, doncs milers de persones cada dia ens hem de moure dins del Penedès o cap a fora i milers les persones que cada dia venen al Penedès per: treball, estudis, compres, tràmits i ús de serveis públics i privats, relacions socials, turisme, oci..”

Aquesta situació perjudica a tota la població, però, sobretot, a les dones, els  infants i joves, a la gent gran i als sectors amb menys recursos. I son dèficits de transport públic, tant per carretera (autobusos) com de ferrocarril.

Arnabat enumera alguns d’aquests problemes globals, com la “manca d’un sistema públic de mobilitat entre les capitals de comarca (Vilanova, Vilafranca, Igualada); manca un sistema públic de mobilitat entre els ambulatoris i els hospitals del CSAPG; la manca un sistema públic eficient de mobilitat interna dins la comarca (bus a demanda)” a més de veure necessari millorar el funcionament del bus urbà de Vilafranca i augmentar els seus usuaris, així com millorar el servei d’autobusos amb Barcelona i amb Tarragona.

Per la seva banda, Fernando De León va apuntar que les primeres accions de denúncia comencen pel ferrocarril, començant per la situació de les estacions de Vilafranca i de les altres cinc estacions de la comarca. “Cal resoldre el  cobriment total de la via, negociant-ho amb ADIF; solucionar d’una vegada el  col·lapse i mal funcionament de la R4, pel tema de les freqüències, puntualitat,  la durada del trajecte...” que segons De León “es veurà molt agreujat amb  l’augment del transport de mercaderies entre Castellbisbal i Sant Vicenç de  Calders”.

I continua enumerant les principals problemàtiques: “Cal una millora de la connectivitat ferroviària amb Barcelona i Tarragona, amb la RT2 (que ara acaba a l’Arboç) i ha de servir per acostar Tarragona, Reus i la universitat Rovira i Virgili, i la R8, (que ara acaba a Martorell) i que facilitaria l’accés a la Universitat  Autònoma, i la zona del Vallès. Cal estudiar la possibilitat d’un tram entre Vilafranca i Vilanova; treballar per avançar cap una línia orbital Vilanova-Vilafranca-Igualada-Granollers-Mataró, i facilitar, amb més vies de la R4, la parada a Vilafranca de trens regionals (que l’actual configuració de l’estació no  permet)”.

Arnabat acaba apuntant que “ara és un moment clau perquè hi ha diversos plans, en estudi o aprovats, sobre la taula, com el Pla Director  d’Infraestructures de Transport públic col·lectiu de la Regió Metropolitana de Barcelona¸ el Pla Territorial Parcial del Penedès; el Pla de Mobilitat Urbana Sostenible de Vilafranca del Penedès 2021-2026; el Pla d’Acció per l’Energia Sostenible i el Clima de Vilafranca del Penedès o el Pla de Rodalies de Catalunya 2020-2030”, tot i que denuncia que la majoria d’ells no contemplen  cap tipus de millora pel Penedès.

Els objectius de treballar per aconseguir aquestes millores en la mobilitat que els i les vilafranquines i penedesenques necessiten és, segons els  representants de Vilafranca en Comú, “gaudir d’una mobilitat ràpida, còmode, segura i assequible econòmicament per a tothom; permetre el fàcil  desplaçaments dels penedesencs als destins més freqüents, dins i fora de la vila i la vegueria; lluitar per una mobilitat sostenible implicada amb la reducció de les emissions de CO2 ; la lluita contra el Canvi climàtic i la limitació de l’ús del vehicle privat i gaudir d’una xarxa de comunicacions que possibiliti i equilibri el desenvolupament del territori”.

Per aconseguir tot això, la voluntat de Vilafranca en Comú i el motiu de la campanya en favor del transport públic és aconseguir que s’impliquin totes les institucions amb presència i capacitat de decisió al territori, com els Ajuntaments, especialment el de Vilafranca, o bé els Consells Comarcals d’arreu la vegueria.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local