-
Cartes a la direcció
-
Vilanova en Comú
- Vilanova i la Geltrú
- 31-05-2021 18:02
La brossa a Vilanova i la Geltrú. Quan 'les presses mai són bones conselleres'. Vilanova en Comú
Ens trobem amb un contracte obsolet i sense marge de maniobra cosa que fa que el servei se'n ressenti, i molt
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
Les afirmacions següents són part de la presentació, del 5 de febrer de 2020 que trobareu web municipal, www.vilanova.cat/content/noticies/, del NOU MODEL DE RECOLLIDA DE RESIDUS-VILANOVA I LA GELTRÚ elaborada per l'Ajuntament amb la documentació de l'Agència de Residus de Catalunya i de l'estudi de viabilitat-SPORA Serveis Ambientals:
"Cada vegada és més necessari:
- Transparència en la gestió
-Que l'usuari del sistema es benefici d'una taxa justa.
-Per aquest motiu, cal incorporar sistemes smart que permetin saber que diposita l'usuari
-El pagament per generació és el sistema més just"
Afirmacions que compartim totalment per tal de poder encaminar un procés a la nostra ciutat que permeti, principalment i fonamentalment, la reducció en la generació de residus i un reciclatge que se situï en els estàndards legals i homologables a Europa.
I saludàvem positivament que des del govern de la ciutat s'assumís com un dels compromisos estrella del mandat, tot posant fil a l'agulla, per a endegar el procés, comandat des de la regidora d'Espai Públic, amb la regidora Marta Jofra.
A l'equador del mandat hem de dir, però, que 'el més calent està a l'aigüera' quan veiem que les úniques decisions, accions i resultats, lluny d'aconseguir els objectius citats, sembla que ens portin a fer passes enrere.
Què s'ha fet fins ara?
Actualment el servei de recollida es presta des de l'empresa Valoriza amb un contracte – signat el 2010- amb pròrroga forçosa, sense que es puguin fer modificacions o millores. El març del 2018, va decaure (pels vots de l'oposició ERC, CUP i SomVng) la proposta del llavors govern de CiU i PSC d'allargar-lo, fent un contracte de dos anys, fins a poder enllestir i preparar bé tot el procés de municipalització del servei i l'estudi i sistema adient per a la introducció de les millores necessàries en la gestió de la recollida.
En 2019 el govern municipal, ara d'ERC, CUP i Junts, anuncia el canvi de model de la gestió del 'porta a porta' i aprova augmentar 20 euros la taxa per domicili per acostar-se al cost real progressivament cada exercici mentre es comprometia a elaborar la proposta per la implantació del sistema de recollida a tota la ciutat en divuit mesos. El procés s'ha endarrerit, segons reconeix la pròpia regidora, Marta Jofra, perquè l'estudi encarregat ha tingut més complexitat de l'esperada en la recollida dades i evidentment per l'afectació de la Covid19, retardant-ho tot mig any.
De tot plegat, se'n deriva que els resultats pel que fa a la recollida de residus i, sobretot, pel que fa a la percepció i valoració de la ciutadania sobre el servei han empitjorat. Ens trobem amb un contracte obsolet i sense marge de maniobra cosa que fa que el servei se'n ressenti, i molt. No tenim, a hores d'ara, unes adequades freqüències de recollida i ni de dotació de contenidors, cosa que provoca l'acumulació i desbordament d'aquests, que a més es troben ja a les 'últimes' pel que fa al seu estat de manteniment. Valorem que el més greu és constatar l'increment de la 'desmotivació ciutadana', com es pot fe crida a la corresponsabilitat i col·laboració en el triatge i selecció dels residus quan s'ha de patir l'espectacle decadent d'uns punts de contenidors replets i plens de brutícia a gran part de la ciutat. Molta gent s'emprenya perquè la promesa del govern municipal sobre la finalitat de la taxa d'escombraries – augmentada des de 2019, amb un cost actual de 117 euros- no té un horitzó clar i, ans el contrari, creuen que se'ls està prenent el pèl - 'a més pagar menys servei'-. Ens preocupa, que aquesta bretxa oberta a la confiança de la ciutadania pugui tenir nefastes conseqüències pel que fa als objectius finals perseguits– la reducció de la generació i el reciclatge de residus- fent passes enrere en la motivació i promoció, quan són mesures que requereixen molta informació, escolta, intercanvi i generació de consens per a assegurar l'èxit de la implantació.
Creiem que el govern ha pecat segurament de desconeixement, d'excés d'ambició i/o presses mediàtiques en la gestió de tot plegat. No ha sabut adaptar el 'tempos' de la decisió, la comunicació i l'acció a una realitat més complexa - que volem creure que desconeixia- i principalment, no ha sabut generar un espai obert de diàleg i escolta amb la ciutadania i amb els grups polítics de la ciutat per a treballar-ho.
Els canvis, aquells que són per sempre i per a tothom, sovint requereixen- més que la pressa- del càlid alè de la constància, de la transparència, del rigor i del treball per generar consens i convenciment majoritari. “ Les presses mai són bones conselleres”.
Executiva de Vilanova en Comú
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!