-
Cartes a la direcció
-
En Comú Podem Penedès
- Vilafranca del Penedès
- 07-10-2021 19:41
Obstinades a millorar la vida de la gent: nova Llei d’Habitatge. EIX
Amb la llei d’habitatge avancem en un camí imprescindible que protegeix, per primera vegada, l'accés a l'habitatge com un veritable dret, garantint i blindant els drets de tota la ciutadania a un habitatge digne per davant dels interessos d’uns pocs
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
Ens les hem vist magres durant la darrera dècada a causa d'uns quants fets concatenats de molta importància que han erosionat l’harmonia – d’acord, potser aparent – de la vida política i social de tot l’Estat. En un context com aquest, podria semblar fàcil deixar-se dur i acceptar les propostes i discursos alarmistes provinents dels populismes extrems que menyspreen i, fins i tot, invaliden la democràcia i la política sensata i avançada com a única eina possible per a trobar i donar solucions com, per exemple, la llei d’habitatge, una llei imprescindible que protegeix, per primera vegada, l’accés a l’habitatge com un veritable dret. Però fem-ne un repàs ràpid, per a situar-nos, abans d’entrar en matèria:
D'una banda, l'esclat de les bombolles financera i immobiliària desmuntà el ritme de creixement econòmic donant lloc a la imposició, com a solucions úniques i inapel·lables, de receptes de governs de dretes i socialistes arreu d'Europa, que es traduïen en les famoses retallades a les finances públiques, en l'aprimament més salvatge que hi ha hagut dels serveis públics i en la imposició d'un control centralitzat – i encara no recuperat – sobre la despesa i les administracions de proximitat com, per exemple, els ajuntaments i l'administració autonòmica. Tot amb l'objectiu únic de salvar la situació de les entitats financeres i bancs.
A Catalunya, a més, ens ha tocat viure una profunda crisi política arran la invalidació de l’Estatut per part del TC, la convocatòria del referèndum per la independència de l’1 d’ octubre i la mobilització contestada amb una violència policial injustificada.
Si no hi hagués estat suficient – i sense haver-nos recuperat del tot d'aquella fallida sistèmica i d’un conflicte nacional que no ha fet altra cosa que escalar i elevar-se – una nova crisi, la provocada per la pandèmia de la Covid 19, ens ha sotragat mundialment amb més i nous efectes socials, psico-emocionals, econòmics i de salut profunds.
Des d'En Comú Podem però, ja sigui a escala municipal, territorial, de país o d'Estat, no hem defallit en mantenir la flama de l'optimisme esperançador. Hem estat arremangant-nos les mànigues per a mobilitzar la reivindicació, la proposta i la posada en marxa de respostes i solucions dirigides a recuperar la VIDA – en majúscules – per a tothom.
En aquest sentit, hem contribuït al canvi de rumb de les propostes del govern de l’Estat, empenyent l’activació i la posada en marxa de mesures valentes i claus per a garantir la protecció de la gent: la pujada del sou mínim un 31%, la protecció de les pensions, l'ingrés mínim vital, l'escut social amb els ERTOS, la fiscalitat justa amb l’augment de l’impost de societats un 15%, els indults, la taula de diàleg, la llei de canvi climàtic, llei de l’eutanàsia, baixada de les taxes universitàries, llei dels riders, etc.
Tot just ahir, s'anunciava l'acord arribat en el si de govern de coalició per als pressupostos 2022 que dona llum verda a la llei d'habitatge, de nou, gràcies a la insistència del grup confederal Unidas Podemos, En Comú Podem, Galicia en Común i de la vicepresidenta, Yolanda Díaz. Avancem, amb aquesta llei, en un camí imprescindible que protegeix, per primera vegada, l'accés a l'habitatge com un veritable dret perquè blinda els drets de les ciutadanes i els ciutadans a un habitatge digne per sobre dels interessos d'uns pocs:
-Els grans propietaris – a partir de 10 habitatges – es veuran obligats a abaixar el preu del lloguer, protegint les inquilines i els inquilins.
-Els petits propietaris podran congelar, i fins i tot abaixar, els seus lloguers gràcies a la posada en marxa d’incentius fiscals per a compensar-los.
-Es posa fre als fons voltor: els grans propietaris – recordem, els que tenen més de 10 habitatges – estaran obligats a abaixar el lloguer i, a més, seran els que paguin els incentius fiscals perquè als petits propietaris els beneficiï reduir el preu.
-Quedarà garantida la suspensió dels desnonaments per a persones en situació de vulnerabilitat sense alternativa d’habitatge: serà necessari demanar un informe previ als serveis socials.
-L'impost a l'habitatge buit – 2 anys estant inhabitat sense causa justificada – podrà tenir un recàrrec de l'IBI de fins a un 150% que podran aplicar els ajuntaments sobre aquests immobles.
-Mobilitzarà el parc públic de lloguer amb la reserva del 30% de totes les promocions per a habitatge protegit (no només de les noves promocions, sinó també de grans reformes). D'aquest 30%, la meitat s'haurà de destinar a lloguer social.
Tot i la complexitat d’aquests moments, defensem que les respostes polítiques útils, avançades i de futur, són les que garanteixen la protecció de tothom, justament i igualitàriament per això seguirem sent obstinades a recuperar i a millorar la VIDA de la gent.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!- habitatge social
- lloguer
- Avinyonet del Penedès
- Canyelles
- Castellet i la Gornal
- Castellví de la Marca
- Cubelles
- El Pla del Penedès
- Font-rubí
- Gelida
- La Granada
- Les Cabanyes
- Mediona
- Olèrdola
- Olesa de Bonesvalls
- Olivella
- Pacs del Penedès
- Pontons
- Puigdàlber
- Sant Cugat Sesgarrigues
- Sant Llorenç d'Hortons
- Sant Martí Sarroca
- Sant Pere de Ribes
- Sant Pere de Riudebitlles
- Sant Quintí de Mediona
- Sant Sadurní d'Anoia
- Santa Fe del Penedès
- Santa Margarida i els Monjos
- Sitges
- Subirats
- Torrelavit
- Torrelles de Foix
- Vilafranca del Penedès
- Vilanova i la Geltrú
- Vilobí del Penedès