Els Comuns demanen el metro-bus Penedès per unir Igualada, Vilafranca del Penedès, Vilanova i la Geltrú i el Vendrell. En Comú Podem
Redacció |
Vilafranca del Penedès
05-04-2022 17:45
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
Després de la visita al Penedès del diputat d'En Comú Podem, Marc Parés, per anunciar la presentació de la Proposta de Resolució al Parlament per a reclamar al govern un servei de metro-bus que faciliti la mobilitat pública, regular, sostenible i segura entre les capitals comarcals penedesenques: Igualada, Vilafranca del Penedès, Vilanova i la Geltrú i el Vendrell, els comuns del Penedès criden, a través del registre de mocions als Plens Municipals i Comarcals, a adherir-se a la petició des dels ajuntaments i consells comarcals.
Segons expliquen en la motivació de la proposta, "les comarques de l'Alt Penedès, l'Anoia, el Baix Penedès i el Garraf, pateixen un dèficit històric pel que fa a la mobilitat interna en general, i a la mobilitat interna sostenible, en particular". Aquesta carència és especialment preocupant pel que fa al transport públic, tant entre els pobles i la capital comarcal respectiva, com entre les quatre capitals. En aquest moment no hi ha cap sistema de transport públic que les comuniqui directament entre elles. I el sistema actual de mobilitat ferrocarril i/o bus que comuniquen dues capitals comarcals ho fan amb unes baixes freqüències que els fan poc útils. Cada una de les capitals penedesenques està més ben connectada amb Barcelona (Igualada, Vilafranca del Penedès, Vilanova i la Geltrú, el Vendrell) i/o Tarragona (Vilanova i la Geltrú i el Vendrell), que no pas entre elles.
Proposen que cal la millora de la mobilitat pública i sostenible entre les quatre capitals comarcals de la vegueria: Vilanova i la Geltrú, el Vendrell, Vilafranca del Penedès i Igualada i insisteixen en la urgència "per tal de garantir el ple exercici del dret a la mobilitat i per a fer front a l'emergència climàtica i a la crisi energètica que patim" i "perquè de la mateixa manera que ara, amb una inversió de 101.000.000 €, s'està ampliant la C15, que connecta tres de les capitals comarcals penedesenques, amb el desdoblament entre Capellades i Igualada i el 2+1 entre Vilafranca i Capellades, caldria garantir la inversió per la dotació de transport públic i sostenible".
La carretera C-15, entre Igualada , Vilafranca del Penedès i Vilanova i la Geltrú, registra el pas diari mitjà d'entre 14.000 i 24.000 vehicles en funció dels trams i d'entre 15.000 i 26.000 de dilluns a divendres, dels quals, aproximadament, un 10% són vehicles pesants, segons la Direcció General d'Infraestructures de Mobilitat del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya. A partir d'aquestes dades i tenint en compte que la majoria de viatges són d'anada i tornada i que en cada cotxe viatja una mitjana d'entre una i dues persones, podem calcular en una mitjana d'unes 15.000 persones que utilitzen diàriament aquesta via per desplaçar-se amb cotxes particulars.
Un servei de transport públic, sostenible i regular entre les tres capitals penedesenques unides per la C-15: Igualada, Vilafranca i Vilanova i la Geltrú, permetria reduir entre una quarta i una tercera part del tràfic rodat per aquesta carretera, especialment en vehicle particular, alhora que la ciutadania tindria accés a una mobilitat més sostenible i segura.
Proposen així com a solució, a curt i mitjà termini, l'establiment d'una línia pública regular de metro-bus d'alta freqüència entre Igualada, Vilafranca del Penedès i Vilanova i la Geltrú per la C-15, i que connecti a Vilafranca del Penedès i a Vilanova i la Geltrú amb el Vendrell mitjançant un metro-bus circular. D'aquesta manera el Penedès gaudiria d'un sistema públic de mobilitat sostenible que beneficiaria a la immensa majoria de la població resident i contribuiria a reduir la petjada ecològica. Això permetria, a més, de fer front a les necessitats generades per la mobilitat dels usuaris i de les treballadores i professionals entre els tres centres hospitalaris del Consorci Sanitari de l'Alt Penedès i el Garraf (CSAPG): Hospital Comarcal de l'Alt Penedès (Vilafranca), Hospital dels Camils (Sant Pere de Ribes) i Hospital de Sant Antoni Abad (Vilanova). En aquest sentit, cal fer esment a la Proposta de resolució sobre el transport sanitari entre els hospitals del Consorci Sanitari de l'Alt Penedès i el Consorci Sanitari del Garraf i entre Vilafranca del Penedès, Vilanova i la Geltrú i Sant Pere de Ribes, aprovada per unanimitat per la Comissió de Polítiques digitals i Territori.
Els acords de la moció pretenen bàsicament que durant el 2022, la Taula de Mobilitat del Penedès elabori una anàlisi de les necessitats i les alternatives per a establir el servei en el primer semestre i es duguin a terme les actuacions necessàries el 2023, s'incorpori en els pressupostos de la Generalitat la posada en funcionament del servei Metro-Bus Penedès.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!