Les polítiques d'immigració i el racisme centren el debat del ple municipal de Vilafranca. Ramon Filella
Ramon Filella |
Vilafranca del Penedès
21-07-2022 09:56
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
El ple de juliol de Vilafranca va centrar la pràctica totalitat del seu debat en les diverses mocions presentades pels grups de l'oposició. Una bona part d'aquestes mocions van fer referència, a més, a temes vinculats amb les polítiques d'immigració i contra el racisme. ERC en va presentar una de suport a la iniciativa legislativa popular “Regularización Ya”, en favor d'una regularització extraordinària i massiva de persones migrants a l'estat espanyol. La moció republicana es va fusionar amb una altra de la CUP que reclamava la implicació de l'Ajuntament de Vilafranca en accions contra el racisme.
ERC, CUP i Vilafranca en Comú van acabar donant suport al text, mentres que C`s, PSC i Junts per Vilafranca s'hi van oposar. Noel Viñas (CUP) va denunciar el “biaix racista” que es viu en el fenòmen de la immigració quan s'accepten sense problemes “refugiats ucraïnesos, però no existeix la mateixa sensibilitat si el refugiat és africà”.
Per part del PSC, Ramon Zaballa, va explicar que “la irregularitat és una situacio de vulnerabilitat, però una regularització com la que proposa la ILP no permet planificar les necessitats reals”. Va apostar per repensar la llei d'Estrangeria al Congrés dels Diputats i al Senat. Per la seva banda, Aureli Ruiz (Junts per Vilafranca) va assenyalar que el seu grup aboga per l'existència necessària de normes i, per tant, no estan a favor de la regularització massiva.
Un dels pocs moments de discussió que es va generar a la sessió va arribar quan la regidora d’ERC, Maria Sardà, va acusar el govern de no voler empadronar tothom que ho demana. Aureli Ruiz (JxV) va replicar recordant que “es pot empadronar tothom qui viu a Vilafranca i ho pot demostrar. L’any passat hi va haver 2.500 empadronaments”.
El debat sobre el racisme va continuar amb una altra moció de la CUP que reclamava la condemna de les morts de Melilla de fa un mes. La moció es va acabar votant per punts i només es va rebutjar el punt número 5 que demanava la derogació de la llei d’Estrangeria.
Una altra moció va ser la presentada per ERC en relació a l’Amnistia i l’Autodeterminació. En aquest punt es va recuperar el debat sobre el Procés que durant els últims mesos havia desaparegut de l’agenda plenària. No hi va haver noves argumentacions de les diferents formacions polítiques i el text es va acabar aprovant amb el vot favorable de Junts per Vilafranca. El soci de govern, el PSC, va recuperar la tàctica de no votar temes vinculats amb el Procés.
La darrera moció va ser una presentada per VeC per garantir a la ciutadania l’ús de l’espai públic com a lloc de convivència garantint els descans de veïns i veïnes. El debat al ple va arribar en un moment de forta dicussió pública a Vilafranca en relació a les denúncies dels residents de la Rambla de La Girada sobre el soroll i l’incivisme a la zona. Des dels grups del govern es va posar en dubte la utilitat de la moció i van votar en contra.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!