Mandat 2019-23

Olga Arnau fa balanç del mandat: “El govern s’ha caracteritzat per dos conceptes importants: treball i responsabilitat”

L’acció més destacada del mandat, segons l’alcaldessa de Vilanova, és l’equilibri de les finances que és 'el que et dona la capacitat de poder mantenir tots els serveis'

Blanca Albà i Olga Arnau. Ajuntament de Vilanova

Blanca Albà i Olga Arnau. Ajuntament de Vilanova

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El govern municipal de Vilanova i la Geltrú ha fet un balanç del mandat municipal 2019-2023 per retre comptes a la ciutadania de les accions per millorar la ciutat i un 90% de les previstes han estat executades. L’alcaldessa de Vilanova i la Geltrú, Olga Arnau, ha manifestat que “durant el mandat s’ha treballat amb una clara aposta per una ciutat més sostenible” i ha destacat que s’ha assolit l’equilibri de les finances que és “el que et dona la capacitat de poder mantenir tots els serveis”.

Arnau ha assegurat que el govern municipal s’ha caracteritzat sobretot per dos conceptes importants “treball i responsabilitat”. “Ha estat un mandat on durant els quatre anys s’han viscut situacions molt complexes que hem hagut d’afrontar per millorar la ciutat, el nostre compromís més rellevant. Hem assumit la necessitat d’avançar en una societat més sostenible treballant en tots els serveis assegurant l’increment de l’eficiència i l’estabilitat econòmica”. 

El govern municipal ha pogut dur a terme el 90% de totes les accions que tenien previstes en el principi del mandat. L’acció més destacada segons l’alcaldessa és l’equilibri de les finances que és “el que et dona la capacitat de poder mantenir tots els serveis” i tenint en compte les accions pendents, per exemple, el canvi de la gestió del servei de recollida de residus i la plataforma de l’organisme autònom d’Assistència Integral Social i Sanitària de la ciutat, ja que “actualment no és econòmicament viable, però si tenim l’aposta que ha de ser un servei que s’ha de mantenir”.

Arnau ha exposat que el mandat ha estat marcat per la pandèmia de la Covid-19 que va derivar una crisi econòmica, social i sanitària. “Vam destinar un milió i mig d’euros a atendre l’increment de les necessitats socials i un milió i mig d’euros al teixit econòmic. També vam posar gran atenció a la salut mental i emocional amb la creació del servei Parla’ns de l’Oficina Jove i una campanya de recursos disponibles a la comarca”.

L’alcaldessa ha compartit que malgrat que la pandèmia va aturar el ritme del mandat “hem millorat la ciutat i pogut desenvolupar la totalitat del Pla d’Actuació Municipal, des del punt de vista de la sostenibilitat, espai públic, economia i sectors de producció, atenció a les persones i foment d’igualtat de les oportunitats, cultura i  formació i eficiència de l’administració”.

El mandat en “aquests quatre anys ha fet un sanejament de les finances municipals amb una reducció del deute de 10 milions d’euros, endeutament que l’Ajuntament municipal arrossegava feia més de deu anys”. També han fet front a “pagaments extraordinaris que venien d’altres mandats, com sentències urbanístiques o deutes generats amb l’antic Consorci Sanitari del Garraf”, ha afirmat Arnau.

L’alcaldessa ha fet saber que malgrat aquests pagaments sobrevinguts, s’han assolit punts claus amb la gestió econòmica de l’Ajuntament. Per una part “la reducció del deute i la recuperació de la capacitat d’inversió per part de l’Ajuntament que feia anys que no es podia fer; la posada al dia del termini de pagaments dels proveïdors, que s’ha reduït moltíssim; la capacitat per fer front a la crisi de la pandèmia i a la crisi de la guerra d’Ucraïna; i el  manteniment de tots els serveis, sense haver posat impostos durant tot el mandat i l’any anterior que portàvem del darrer mandat”. Per altra banda, afegeix que si se suma la reducció del deute que s’ha assolit més l’atenció de les sentències de pagaments extraordinaris de mandats anteriors, aquests quatre anys “hauríem pogut disposar de 19 milions i mig d’euros per millorar la ciutat”.

La primera tinenta d’Alcaldia, Blanca Albà, ha explicat que amb les actuacions de l’eix de territori equilibrat i ben connectat, l’objectiu principal ha estat aportar més qualitat de vida a la ciutat tenint cura del medi ambient. Alguna de les accions més importants que Albà ha destacat són la mobilitat, “una gran aposta per reduir el trànsit de vehicles al centre i l’ús de sistemes de mobilitat activa i sostenible, en la línia del Pla de pacificació, al centre les persones”. També s’ha millorat la seguretat viària en vuit entorns escolars, l’enllumenat públic que de 134 quadres de llum s’han canviat 84 i les deficiències del servei d’escombraries, que “entre avui i demà adjudicarem el nou contracte de reforç amb un import de 727.000 euros anuals, que ens permetrà una tranquil·litat a l’hora de treballar en un nou sistema, un Porta a Porta adaptat a una ciutat de més de 50.000 habitats”. S’ha incrementat el nombre d’agents de policies locals en 12 i “estem iniciant els tràmits de construcció de la nova prefectura”.

En l’eix de dinamització econòmica responsable l’objectiu del govern municipal ha estat impulsar l’activitat dels diferents sectors productius de la ciutat que han estat tocats per la pandèmia. Albà ha indicat que el govern ha estat al costat del comerç local i turístic amb el treball conjunt del Clúster d’Activitat Econòmica, s’han fet diverses campanyes per atreure turisme, s’ha donat suport a campanyes comercials com són els Vilabons, s’ha treballat en activitats esportives, el govern ha estat al costat del teixit empresarial i s’han promogut activitats per millorar la competitivitat incorporant innovació i promovent un canvi de la Fira de Novembre i s’ha incrementat la capitalitat econòmica de Vilanova i la Geltrú. La regidora ha ressaltat que “per primera vegada el govern ha tingut una regidoria del primer sector i a la vegada hem elaborat un Pla Estratègic d’Acció per poder-lo potenciar”.

En l’eix de justícia social, amb l’objectiu de fomentar una vida digna i d’oportunitats per a totes les persones, s’ha incrementat els recursos d’acció social per atendre 260 famílies més i per combatre la pobresa energètica derivada de la darrera crisi sobretot d’Ucraïna; increment del parc de l’habitatge social, s’han adquirit 39 habitatges nous; aposta pels centres oberts d’infants i joves en situació de vulnerabilitat, s’ha incrementat el nombre de grups que s’atén; i  s’ha promogut el treball social comunitari de barri, començant pels barris del Tacó i l’Armanyà.

En l’eix una societat culta i formada, s’ha incorporat 8 cicles formatius nous de grau mitjà i superior i un nou programa de formació i inserció laboral; l’escola de Formació Aeronàutica s’ha consolidat com a centre de formació professional qualificada, amb la creació d’una seu a l’aeroport d’Alguaire (Lleida); 2 programes de beques incorporades a l’Escola Municipal d’Art i Disseny i al Conservatori i Escola Municipal de Música; 70 activitats i programes dedicats a la divulgació de la memòria històrica, juntament amb la dignificació del monument a Lluís Companys; 56 projectes culturals; i 67 formacions musicals.

En l’eix Ajuntament amable, s’ha avançat en l’administració electrònica; hi ha hagut 3.000 accessos al nou punt d’autotramitació de l’Ajuntament; i 65 treballadors i treballadores conformen la plantilla de neteja viària.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local