Eleccions municipals 2023

La plataforma Recuperem la Geltrú demana als partits polítiques que "es mullin" pel barri

El veïnat ha recollit compromisos de les candidatures sobre la neteja dels carrers, la conservació del patrimoni, la inseguretat o el dret al descans del veïnat, entre d'altres

La plataforma Recuperem la Geltrú demana als partits polítiques que

La plataforma Recuperem la Geltrú demana als partits polítiques que "es mullin" pel barri. Jordi Lleó

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

La plataforma Recuperem la Geltrú ha realitzat un qüestionari als partits polítics que es presenten a les eleccions municipals de Vilanova i la Geltrú, que tindran lloc el 28 de maig. Com a resultat, han obtingut una sèrie de respostes que marquen les línies estratègiques de cada partit, sobretot, pel que fa al barri de la Geltrú. Les preguntes se centren en quatre blocs: la salubritat, la salut pública i la neteja dels carrers; la conservació del patrimoni històric; el dret al descans i la contaminació acústica; la inseguretat i la gentifricació del barri.

SALUBRITAT, SALUT PÚBLICA I NETEJA DE CARRERS

Recuperem la Geltrú comença preguntant per temes relacionats amb la neteja viària i la salubritat del barri. D’aquesta manera, demana als partits si tenen prevista fer una auditoria sobre aquesta qüestió, ja que consideren que la Geltrú està plena de “vòmits, orina, sang i tot tipus de residus cada nit i matí de cap de setmana i festius”; si tenen accions per assegurar la desinfecció completa i si tenen previs reforçar el servei de neteja.

Esquerra Republicana (ERC):
- Estan a favor de fer una auditoria tenint en compte l’opinió veïnal al respecte.
- Valoració dels canvis per trobar el grau de neteja òptim.
- No tots els carrers tenen les mateixes problemàtiques i cal actuar amb més profunditat en uns certs aspectes i intensificar les accions en altres.
- Reforç de la neteja en els carrers que ho necessitin i fer-ho amb la periodicitat que es cregui necessària perquè els carrers estiguin nets.

Junts per Catalunya (JxCat):
- No es tanquen a fer una auditoria.
- Des de que van assumir la regidoria s’han col·locat 555 contenidors nous i s’ha reforçat la recollida de la brossa i del reciclatge.
- Treballar per una recollida porta a porta, que començarà pels comerços i els barris del centre, i que s'anirà implementant a tota la ciutat.
- Reforçar la neteja i el civisme, incrementant la freqüència de la recollida, la millora del servei.
- Treballar el civisme amb campanyes de conscienciació als col·lectius que no ho respecten.
- Incrementar les càmeres de videovigilància per sancionar els infractors.
- Augment de la plantilla policial i crear la figura d’agents cívics.

CUP Vilanova i la Geltrú:
- Revisar i redefinir el model de neteja viària.
- Implementar reforços específics i complementaris en les places i carrers de les zones on es concentren els locals de restauració, d’oci nocturn o s’hi celebren activitats a la via pública, com és el cas del casc antic de la Geltrú.
- Reforçar el servei de neteja, sobretot els caps de setmana i festius.

Partit Socialista (PSC):
- Reforçar la neteja de manera immediata en aquells punts, com la Geltrú, a on s’acumula més gent.
- Revisió del serveis que s’estan prestant, ara, a través de la companyia d’aigües.
- Recuperar els serveis de neteja fixes els caps de setmana i festius a les zones de major concentració de persones.

Ciutadans:
- No cal fer cap auditoria de salubritat dels carrers de la Geltrú, perquè coneix l’estat dels mateixos.
- Aposten per incrementar la neteja en general i, concretament, als voltants de la zona d’oci nocturn.
- Incrementar el personal dedicat a aquesta zona i netejar a pressió, sobretot els caps de setmana.
- Compatibilitzar amb el descans del veïns ja que per, una banda, tenen les molèsties de les aglomeracions al carrers per la nit i, de l’altra, tindran les molèsties de les màquines passant a netejar. Trobar l’equilibri de manera consensuada amb els veïns.

Som VNG:
- Contemplen un eix anomenat  “Places i carrers ben cuidats i accessibles”, on recullen diferents accions:
- Transformació de l’espai públic per adaptar-lo a les necessitats que situa el canvi climàtic, amb una perspectiva feminista, i que tingui en compte l’envelliment de la població i fent-lo accessible per a tothom, sense barreres de cap mena.
- Pla de xoc per a l’arranjament dels carrers deteriorats.
- Avaluació i auditoria de l’enllumenat públic, la visibilitat, la vegetació, l’amplada de voreres de la via pública i espais oberts, vetllem perquè siguin segures per a tota la ciutadania, amb perspectiva de gènere.
- Instal·lar lavabos públics autorrentables en tots els barris de la ciutat.
- Incrementar en personal i recursos la Unitat de Serveis Municipals.
- Treballar amb el que anomenen “Pla de recuperació de barris” per acordar i establir propostes per a la recuperació i dignificació dels barris perjudicats.

Vilanova En Comú Podem:
- Millora del manteniment general de la ciutat amb un Pla d’Actuació Immediata (PAI)que detecti els punts amb més necessitats, entre ells la zona de la Geltrú.
- Treballant conjuntament amb el veïnatge.
- A través del PAI determinaran la freqüència de neteja.

CONSERVACIÓ DEL PATRIMONI HISTÒRIC

La plataforma vol saber si els partits de Vilanova i la Geltrú tenen previst han dissenyat un pla per a la preservació del patrimoni històric, artístic i cultural de la Geltrú.

ERC:
- No han elaborat cap pla per tenir cura i preservar el patrimoni històric com ara el castell o l’església de la Geltrú.
- Tenen molt en compte aquest patrimoni, per exemple, en els jornades europees, quan es realitzen itineraris per donar-lo a conèixer i es fa la màxima difusió possible.
- En el cas que fossin necessàries tasques de conservació, s’encarregarien de cercar els recursos necessaris per poder-les realitzar.

JxCat:
- Adequar el patrimoni a les persones amb discapacitat, evitant barreres arquitectòniques.
- Incrementar la promoció turística per tal que Vilanova i la Geltrú sigui un pol d'atracció del turisme de quilòmetre zero i de qualitat.
- Invertir en els danys estructurals d’alguns edificis patrimonials de la ciutat.

CUP:
- S’ha de redactar un nou pla especial de protecció del patrimoni històric-artístic i natural de la ciutat, ja que l'actual Pla especial i Catàleg data del 1987.
- Fer un estudi sobre la necessitat de rehabilitació i dignificació d’aquells elements arquitectònics que a dia d'avui resten més malmesos o en pitjor estat de conservació.
- Elaborar material pedagògic destinat a centres educatius de la ciutat per a la difusió d'aquest patrimoni, des d'una perspectiva històrica feminista i crítica amb el passat colonial.
- Incloure en totes les plataformes digitals i pàgines web de l'ajuntament el catàleg patrimonial complet i actualitzat de la ciutat.

PSC:
- El Castell, l’Església i altres elements estan protegits pel Pla Especial i Catàleg de Patrimoni aprovat l’any 1987. No obstant, des de fa anys està aturada la revisió d’aquest nou pla.
- Cal treballar pel manteniment d’aquests elements, especialment els que són de l’ajuntament.
- Proposen un pla d’equipaments de l’ajuntament que sigui una guia de necessitats futures i serveixi per analitzar l’estat en què es troba tot el patrimoni, els seus usos, necessitats (manteniment, accessibilitat, reducció consums elèctrics, etc.).
Ciutadans: 
- Diuen que ja existeix un pla de manteniment i conservació dels elements patrimonials de 2010, altra cosa és que estigui actualitzat o no inclogui el Castell i l‘Església de la Geltrú.
- Consideren que qualsevol pla de conservació hauria de fixar unes línies bàsiques d’actuació que haurien de decidir els experts en la matèria.

Som VNG:
- Cal identificar els espais destacats de la memòria democràtica i del moviment obrer i feminista de la ciutat, així com impulsar rutes de memòria històrica i rehabilitar i dignificar els elements patrimonials històrics i els vestigis de la Guerra Civil.
- Recull de tota aquesta memòria fent projectes que recullin la memòria oral de la gent gran.

Vilanova En Comú Podem:
- Conceben la protecció del patrimoni històric artístic i cultural de la ciutat com un tot, que ha de donar resposta a la conservació de les moltes edificacions d’interès que té Vilanova i la Geltrú i quedarà inclòs en la política de protecció del patrimoni històric i del Pla de Catàleg que s’hauria d’aprovar dins el POUM. 
- Protecció del patrimoni, mitjançant l'establiment i manteniment de mecanismes legals.
- Mecanismes i finançament per adquisició.
- Millora, conservació i restauració.
- Coneixement i difusió.
- Òrgans de gestió, seguiment i avaluació de les actuacions del pla.

DRET AL DESCANS I CONTAMINACIÓ ACÚSTICA

La plataforma pregunta sobre es tirarà endavant la moció aprovada, el passat novembre de 2022, per unanimitat pel ple de l’ajuntament, per demanar declarar la Geltrú «Zona d’Especial Protecció de Qualitat Acústica» (ZEPQA). A més, també posa sobre la taula la possibilitat d’adoptar noves normatives per revisar els horaris d’obertura i tancament dels locals d’oci i terrasses seguint les recomanacions dels organismes de salut pública com l’Organització Mundial de la Salut. També es pregunta sobre l’ús privat per als negocis de l’espai públic de les places de la ciutat i es demana el compromís de dur a terme una sonometria abans del 31 d’agost de 2023 de forma consensuada per determinar hores, dies i llocs.

Esquerra Republicana:
- Fer un mapa acústic de la ciutat i, dins aquest mapa , adaptar aquelles necessitats que en surtin reflectides al barri i compaginar les activitats que s'hi puguin desenvolupar i, si cal, modificant el pla d'usos.
- Esperen poder aplicar nous horaris d’obertura i tancament a la Geltrú, tal com, diuen, s’està aplicant a altres zones de la ciutat.
- Ús de l’espai públic: cal compaginar els interessos dels veïnes i les veïnes amb les activitats, i només cal autoritzar aquelles que es considerin d’interès.
- Ja s’està treballant per dur a terme una sonometria tenint en compte la normativa acústica.

CUP:
- Dubtes amb la declaració de «Zona d’Especial Protecció de Qualitat Acústica» i que ja van manifestar a aquell ple. 
- Són més partidaris de fer estudis acústics en aquelles zones on l’impacte sonor és més elevat durant els caps de setmana i festius per prendre les mesures oportunes.
- La construcció d’un espai jove i per a entitats a la zona esportiva hauria de descongestionar la façana marítima i el barri de la Geltrú.
- Defensen la revisió de les llicències i els horaris d'obertura dels establiments d'oci nocturn del centre, la Geltrú i del barri de mar, per tal de fer compatible l'oci nocturn amb el descans del veïnat, mitjançant un consens per evitar convertir Vilanova i la Geltrú en una ciutat dormitori.
- Ús espai públic: revisar i actualitzar l'ordenança municipal reguladora de l'ocupació a la via pública amb mobiliari d'establiments comercials i de restauració, que data del 2013. 
- Disminuir la privatització de l'espai públic de la ciutat (centre vila, Geltrú, façana marítima, etc.), mitjançant un acord entre les associacions veïnals i comerços, per fer compatible la viabilitat dels bars i restaurants i alhora garantir un espai públic ampli, digne i de qualitat.
- Si tenen capacitat, no tenen cap problema en dur a terme una sonometria.

JxCat:
- A favor d’executar aquesta declaració i per fer-ho possible, diuen, necessiten que la majoria de grups municipals s’hi sumin.
- Sobre la revisió dels horaris d’obertura i tancament dels locals d’oci i terrasses: és una mesura sensible i proposen incrementar el nombre d’agents de la Policia Local per garantir que es compleixin aquests horaris.
- Volen garantir que els negocis, especialment els de restauració, puguin gaudir de les terrasses, però sense envair l'espai dels vianants. Per això, es cenyiran a les directives catalanes i europees al respecte.
- Es comprometen a fer una sonometria i un seguiment posterior, tot i que no poden assegurar que pugui ser abans del 31 d’agost per les gestions que comporta un estudi d’aquest tipus.

PSC:
- Cal revisar el mapa de capacitat acústica del municipi amb tota la normativa existent. Compromís per estudiar aquesta declaració i a comparar-la amb altres accions que s’han iniciat en altres ciutats.
- En el cas de conflictes constants i acreditats, l’ajuntament pot reduir horaris de determinades zones. Cal reforçar el control de compliment d’horaris.
- Nova ordenança de terrasses. Els treballs estan aturats des de fa 2 anys i és una de les qüestions que han de contemplar-se per aconseguir un equilibri. Cal escoltar al veïnat i tenir en compte els estudis acústics, a l’hora de delimitar aquests espais, com a espais tensionats per adoptar les mesures corresponents.
- Compromís per fer sonometries. Si és possible, sí que es faria abans d’aquesta data, sinó en el període de temps més curt que es pugui disposar dels equips i mitjans adients per a fer-la.

Ciutadans:
- La contaminació acústica s‘ha de visibilitzar de la mateixa manera que la resta de la resta de contaminació mediambiental.
- Revisió de totes les llicències i veure si jurídicament és possible limitar els horaris d’obertura i tancament de manera uniforme abans de prendre una decisió.
- Actualment, s’estava modificant les ordenances de terrasses per intentar distribuir l’espai públic de manera més equilibrada.
- Compromís per fer una sonometria abans que acabi l’any.

Som VNG:
- La prioritat és protegir el dret al descans de la ciutadania i garantir la conciliació familiar.
- Limitació de l'ocupació de l'espai públic de les terrasses a la nova normativa corregint, diuen, la perversió que es dóna a molts indrets de la ciutat.
- Classificació de zones d'especial saturació de terrasses i d'oci nocturn.
- Instal·lació de sonòmetres permanents.
- Facilitar subvencions per aïllament (adequació de finestres, façanes i portes) en habitatges unifamiliars i blocs de pisos més exposats a la contaminació acústica.

Vilanova en Comú Podem:
- Compromís per millorar el descans del veïnat, entre ells, la seguretat i la qualitat acústica del barri.
- Seguiran les recomanacions que permetin combinar oci nocturn amb descans del veïnat.
- Defensen que l’espai públic és l’espai de totes, per tant, cal preveure que hi ha d’haver un ús lliure de consum i un espai ben delimitat però menor per a terrasses i establiments a l’exterior.

INSEGURETAT
 

La plataforma els demana accions específiques per evitar robatoris i baralles als carrers de la Geltrú, sobretot els caps de setmana, i si tenen cap acció prevista per a evitar el tràfic de drogues als carrers del barri.

Esquerra Republicana:
- Els temes estrictament de seguretat cal que estiguin en mans de la Policia Local i Mossos d'Esquadra.
- Hi ha accions planificades i s’estan realitzant, però això es fa de manera coordinada pels cossos de seguretat.

JxCat:
- Increment de 25 agents de Policia Local.
- Increment de càmeres de videovigilància.
- Posada en funcionament d’una aplicació mòbil per facilitar que els mateixos ciutadans puguin avisar de qualsevol situació d’inseguretat.
- Patrullatge amb drons per zones amb difícil accessibilitat.
- Incrementar la col·laboració amb el cos de Mossos d’Esquadra per ampliar el nombre de controls i eradicar dels nostres carrers el consum i la venda de substàncies estupefaents.

CUP:
- Dada: a la ciutat hi ha un percentatge d’agents per cada 1.000 habitants superior a d’altres grans ciutats com Santa Coloma de Gramenet.
- Prevenció, intervenció social i treball comunitari.
- Creació de la figura d’educadores de carrer.
- Prevenció amb campanyes de conscienciació per reduir situacions de conflicte.
- Major coordinació entre la Policia Local i els Mossos d’Esquadra en el casos que es detecten tràfic de drogues.

PSC:
- Reforç dels cossos de seguretat per actuar des de la prevenció.
- Canal de comunicació constant amb els Mossos d’Esquadra.
- Cal revisar tot l’enllumenat de la zona, per tal d’evitar zones fosques o enllumenat deficient.
Ciutadans:
- Presència policial als punts més calents.
- Instal·lació de càmeres de videovigilància com ja vaig .

Som VNG:
- Impulsar la figura de l’educador o educadora de carrer.
- Model de policia de proximitat en contacte permanent amb els comerciants i les associacions veïnals.
- Model de resolució de conflictes i problemes de convivència veïnal mitjançant el diàleg (increment del personal de mediació).
- Increment de la plantilla de la Policia Local per arribar a la ràtio de 1,66 policies per a cada 1.000 habitants.
- Ampliar l'oferta de xerrades i tallers de sensibilització i prevenció en matèries tan diverses com les addiccions i drogues, educació sexual, assetjament, violències masclistes i LGTBfòbiques, drets laborals i economia.

Vilanova en Comú Podem:
- Reforç de la vigilància policial a la zona.
- Mesures que afavoreixin el civisme nocturn

GENTIFRICACIÓ

La plataforma també ha preguntat als partits si tenen previst algun pla econòmic o cultural per recuperar el barri de la Geltrú i evitar que sigui un barri on només obren negocis vinculats a l'oci nocturn i la venda de begudes alcohòliques amb la conseqüent gentrificació dels veïns residencials i la transformació en un barri de festa i de turisme de borratxera.

ERC:
- Treballar perquè la Geltrú mantingui el seu esperit.
- Revisar usos que es poden desenvolupar en el barri, adaptant les activitats a la morfologia i estructura urbanística de la Geltrú, i a la compatibilitat de les diferents activitats amb el descans dels veïns i veïnes.

CUP:
- El problema de la gentrificació ens afectarà a tota la ciutat si no prenem mesures al respecte.
- Al seu programa fan un anàlisi concret de la situació i el moment en el qual es troba la ciutat així com les mesures transversals per fer-hi front.

JxCat:
- Fomentar el turisme de quilòmetre zero, de qualitat, per tal d'atreure persones amb inquietud cultural i patrimonial.
- Endurir les mesures de seguretat i de compliment de les ordenances municipals en els locals d'oci nocturn, per fer front a l’incivisme i garantir la viabilitat de totes les activitats econòmiques i el benestar de la ciutadania.

PSC:
- Revisar el Pla d’Usos dels Establiments de concurrència del barri, que ja prohibeix l’obertura de nous establiments, en funció dels estudis i de la participació amb els veïns.
- Determinar la prohibició de cap nou establiment i ampliar aquesta prohibició a altres establiments de venda de begudes, a més d’estudiar la regulació horària d’aquest tipus d’establiments que ara mateix tenen llibertat horària d’acord amb la normativa que no depèn de l’ajuntament.
- Dinamitzar el barri amb altres activitats.

Ciutadans:
- Incentivar l’apertura de nous negocis a la zona i controlar més la venda de begudes alcohòliques.
- Tenir una lluminària adequada i més presència policial.
- Donar a conèixer la història del barri.

Som VNG:
- Promoure i oferir facilitats pel que fa a l’accés, la creació i el consum cultural, d’oci esportiu dels i les joves de la ciutat i de l’associacionisme juvenil, fomentant models alternatius i situant l’espai públic al centre de la producció cultural.
- Fomentar un nou model d’oci nocturn juvenil que superi l’actual model de consum a establiments privats o de botellots a l’espai públic, per tal de garantir de la mà de les entitats, una alternativa associativa i popular d’oci nocturn facilitant la creació de locals socials amb agenda cultural pròpia.
- Construir un autèntic i definitiu Espai Jove orientat a desenvolupar alternatives d’oci i lleure.

Vilanova en Comú Podem:
- Desenvolupar plans comunitaris als barris amb indicadors socials més vulnerables i amb situacions singulars.
 

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local