El Consell Comarcal de l’Alt Penedès celebra la retirada del projecte de la MAT. CC Alt Penedès
Redacció |
Vilafranca del Penedès
23-12-2024 20:52
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
El passat divendres, 20 de desembre, el president del Consell Comarcal, Xavier Lluch, ha declarat en roda de premsa que “és una molt bona notícia per a la nostra comarca i una oportunitat per explicar tota la feina feta”. El president ha destacat que el projecte es va conèixer a l’estiu de 2021 i ràpidament els 7 consells comarcals (Terra Alta, Ribera d’Ebre, Priorat, Baix Camp, Alt Camp, Baix Penedès i Alt Penedès) i els 35 ajuntaments del Camp de Tarragona, el Penedès i les Terres de l’Ebre, sota el paraigua de la Diputació de Tarragona, van presentar les primeres al·legacions.
El projecte de línia MAT connectava 4 parcs eòlics i 1 parc solar de Terol (Aragó) amb l’Àrea Metropolitana de Barcelona mitjançant 378 torres d’alta tensió al llarg de més de 180 Km. El traçat travessava 32 municipis; 6 dels quals, de l’Alt Penedès: Castellet i la Gornal, Santa Margarida i els Monjos, Olèrdola, Sant Cugat Sesgarrigues, Avinyonet del Penedès i Olesa de Bonesvalls.
Les primeres al·legacions exposaven que el projecte en cap cas justificava el que es coneix com “Alternativa 0” (per la qual els beneficis de fer el projecte superen els danys de no fer-lo). En els municipis i les comarques que s’havien de veure afectats hi ha, entre d’altres, àrees d'interès faunístic i florístic, espais naturals protegits Xarxa Natura 2000, Cartes del Paisatge (Priorat i Penedès), sòls d’alt valor agrari, la Reserva de la Biosfera de les Terres de l’Ebre, la plana de secà de l’Alt Camp i el Parc del Foix.
El setembre d’aquell mateix any, 20 alcaldes i alcaldesses de l’Alt i el Baix Penedès es van trobar al castell d’Olèrdola per exemplificar el seu suport a les al·legacions que havia presentat el Consell Comarcal de l’Alt Penedès, i el plenari de la corporació va aprovar per unanimitat una moció en contra de la MAT.
Entre d’altres, el Consell Comarcal va al·legar que el projecte corresponia a una línia de transport i no una línia d’evacuació (la normativa del sector no permet actuar com a transportista d’energia elèctrica un empresa privada), que hi havia una desproporció entre el dimensionament de l’energia generada i l’energia a transportar, que l’energia s’havia de transportar fins a les subestacions més properes, que no es valoraven alternatives, que no tenien en compte els espais protegits Xarxa Natura 2000, que s’afectarien béns patrimonials i culturals, que l’impacte visual seria enorme, es formaria un efecte “trinxera” que fragmentaria els ecosistemes agroforestals, que es generarien severs i irreversibles impactes paisatgístics i sobre els sectors agrari i enoturístic que repercutirien sobre l’economia local i la qualitat de vida i que es produiria contaminació acústica, lumínica i electromagnètica.
El desembre de 2021, el Consell Comarcal de l’Alt Penedès va encarregar tres informes externs per poder-ne disposar durant el tràmit d’informació pública: un informe tècnic, un informe jurídic i un informe de valoració ambiental. Paral·lelament, els Serveis Tècnics del Consell Comarcal també van elaborar un informe específic il·lustrat amb visuals d’impacte ambiental d’alguns trams.
Xavier Lluch ha explicat que, per finançar aquest assessorament externs i els informes sense repercutir cap cost als ajuntaments afectats, el Consell Comarcal va demanar una subvenció a la Diputació de Barcelona, que va subvencionar el 50% de la despesa.
En base a tots aquests informes, l’abril de 2021 el Consell Comarcal va presentar unes segones al·legacions; l’agost de 2023 va presentar un primer recurs d’alçada, i el desembre de 2023 va presentar el segon recurs d’alçada.
A l’estiu de 2024 l’empresa va proposar el soterrament d’una part del traçat de la línia, i a l’agost i a l’octubre el Consell Comarcal va presentar un primer i un segon informes d’al·legacions a aquesta modificació i al projecte global.
El president del Consell Comarcal de l’Alt Penedès ha destacat que “donem les gràcies a la Generalitat, a les entitats i als 6 ajuntaments afectats perquè durant aquests anys ens han fet confiança i, gràcies a això, nosaltres hem estat al seu costat donant-los tot els suport tècnic necessari per fer les al·legacions i els recursos. (...) Quan a la comarca ens posem d’acord ajuntaments i Consell Comarcal, independentment de colors polítics, podem fer moltes coses, i això és només un exemple.”
Xavier Lluch també ha fet notar que “ens hem trobat amb aprovacions dins els períodes de vacances i hem hagut de reaccionar ràpid perquè no se’ns passessin els terminis”. En aquest sentit, Lluch ha destacat el paper del personal dels Serveis Tècnics i de l’Oficina Comarcal per a la Transició Energètica del Consell Comarcal, que, entre d’altres, treballen per aconseguir una energia neta per a la comarca però sense malmetre el territori.
Més informació
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!