Inconformitat ciutadana

Porten a judici l'Ajuntament del Vendrell per la taxa de gual

Un ciutadà presenta un contenciós contra l’ajuntament per cobrar-li una la taxa de gual d’un pàrquing que no usa

La mesura la va posar en marxa el consistori ara fa un any

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Ricardo Eiriz, veí del Vendrell i resident a la platja de Sant Salvador, ha presentat un contenciós administratiu contra l’ajuntament, després que se li hagi reclamat el pagament de la taxa de gual d’un pàrquing que no usa. El consistori va començar ara fa un any a reclamar el cobrament de totes les entrades de pàrquings de la ciutat que no tenien gual, després d’un estudi fet per diversos inspectors.

La mesura va aixecar moltes queixes de diversos ciutadans que afirmaven que, a més d’obligar-los a donar-se d’alta al cens de guals, també se’ls cobrava la taxa amb caràcter retroactiu des de l’any 2009. Tot i que les queixes i les manifestacions per aquest tema han estat constants, fins ara ningú no havia anat més enllà, i això que el mateix alcalde, Benet Jané, va comminar a aquells que no hi estiguessin d’acord a anar a la justícia.

I això és el que ha fet Ricardo Eiriz, que té una entrada de pàrquing a casa seva que “mai” ha fet servir en els 10 anys que fa que viu allí. “Al nostre carrer hi ha espai de sobres per aparcar, i deixem el cotxe a fora”, afirma l’implicat. Per aquesta raó la seva sorpresa va ser majúscula quan el gener del 2012 li va arribar una carta de l’ajuntament en què se’l comminava a donar-se d’alta al cens de guals, a fer la placa per posar al pàrquing i a pagar quatre anys de la taxa, des del 2009. “En total eren entre 300 i 400 euros”, apunta Eiriz.

Després de fer dos recursos que no van prosperar, l’home es va decidir a anar a la justícia, animat pel seu advocat. Sobre el tema no hi ha encara jurisprudència, però Eiriz es mostra convençut que té la raó. El judici ha quedat fixat pel mes d’octubre i, de moment, no pensa pagar el que li reclamen. “No és un tema de diners, sinó de no deixar-se trepitjar els drets”, afegeix. De la mateixa manera, l’home no descarta que hi hagi altres ciutadans que segueixin la via judicial, ja que diverses persones ja s’han posat en contacte amb el mateix advocat.

No fer discriminacions

La resposta donada pel consistori davant les nombrosos queixes rebudes és que amb aquesta mesura es vol evitar fer discriminacions amb els veïns que sí que paguen. En una nota enviada a la premsa, el regidor d’Hisenda, Joan Maria Diu, apunta que aquesta taxa “s’aprova any rere any a les ordenances fiscals”, amb el qual es troba dins la legalitat. El regidor també puntualitza que “no es tracta d’un cobrament retroactiu”, sinó que els tributs municipals “prescriuen cada quatre anys”, amb el qual l’ajuntament té “el dret de percebre’ls” durant aquest període de temps, sempre i quan s’hagi produït el fet imposable, és a dir, hagi existit l’entrada de pàrquing.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local