Consulta popular

Un ple de març tens i intens a Sant Sadurní

La Moció del PP per no cedir el cens electoral per la consulta del 9N porta molta polèmica i no s'aprova amb 2 vots a favor, 10 en contra i 5 regidors fora de la sala

S'aprova sense consens col·locar una placa a la façana de l'Ajuntament per la bandera espanyola i penjar una pancarta d'Òmnium Cultural a la façana de les antigues escoles

Ajt Sant Sadurní d'Anoia. Ple de Sant Sadurní d'Anoia

Ajt Sant Sadurní d'Anoia. Ple de Sant Sadurní d'Anoia

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Controvertit i tens ple el d'aquest mes de març, que va començar gairebé mitja hora tard, a causa d'una reunió de portaveus a última hora per una moció d'urgència presentada pel grup municipal de Convergència i Unió, tal i com va explicar l'alcaldessa, Susanna Mérida, en finalitzar un dels plens més tensos i intensos dels últims temps, tant pel seu contingut marcadament sobiranista com per la seva evolució, ja que en diversos moments la tensió va ser provocada per la discrepància en les formes, com ara la d'exercir el vot, i per pancartes contràries a la gestió del Partit Popular desplegades per un sector del públic assistent.

Un ple que va omplir de ciutadans el saló de sessions i que, tal i com va fer notar el regidor del PP, Carles Jiménez, no va estar presidit per la foto del Rei, que algú va fer desaparèixer. L'alcaldessa va prioritzar la importància de celebrar-se aquest ple i es va comprometre a buscar la fotografia i a reposar-la cas que no aparegui.

I un ple que va començar amb una menció especial per part de Susanna Mérida pel primer president espanyol de la democràcia, Adolfo Suárez, mort el dia 23 de març, del qual va destacar-ne especialment la voluntat de concòrdia. El regidor popular, Carles Jiménez, va demanar fer un minut de silenci en record de Suárez.

Punts de l'ordre del dia

El ple va aprovar amb l'abstenció de CIU i el vot contrari del PP el projecte de modificació del Pla General d'Ordenació Urbana Municipal, sobre la concreció d'usos i condicions d'ordenació del Cementiri de Monistrol, l'Escola de Viticultura d'Espiells i Can Mas de la Riera, equipaments en sòl no urbanitzable. El regidor d'urbanisme, Albert Prat, va explicar que el punt ja s'havia dut al plenari i que han fet les pertinents modificacions per desencallar el tema i poder englobar altres espais comuns a més de Can Mas de la Riera.

El punt va portar un intens debat ideològic, atès que Carles Jiménez des del PP va manifestar que veien en aquest projecte una restricció dels usos que es poden fer en espais d'ús municipals, així com una clara vocació política, oblidant les necessitats d'altres ciutadans. A la qual cosa el portaveu del PSC, Francesc Sáez, va contestar que es tractava d'una posició política i ideològica totalment d'esquerres.

La portaveu de CIU, Maria Rosell, per la seva banda, va aclarir que és l'equip de govern qui ha de decidir què es fa a cada equipament, però va posar en dubte que les polítiques del govern fossin d'esquerres, fet que va suposar una dialèctica que es va desviar del tema que s'estava portant a aprovació, tal i com va advertir l'alcaldessa.

Es va aprovar per unanimitat el plec de clàusules administratives generals de contractació adaptat a l'estàndard de Diputació de Barcelona, que segons l'alcaldessa era un tràmit purament tècnic, així com l'adjudicació de l'arrendament de la parcel·la municipal al carrer Portugal del Polígon Industrial Can Ferrer II, que el regidor d'urbanisme Albert Prat va explicar que es transformaria en un actiu per la vila, a banda de donar-li un manteniment i un ús correcte. També es va aprovar la revisió de preus per a l'any 2014 del contracte de servei públic de recollida, càrrega i transport de residus urbans, per 15 vots a favor i 2 en contra del Partit Popular, que va argumentar el sentit del vot justificant l'esforç que suposa per la ciutadania el porta a porta, que no es veu suficientment compensat.

Malgrat l'abstenció del PP, també es va aprovar la modificació dels Estatuts de la Mancomnitat del Penedès Garraf per adaptar-los a la Llei 27/2013, de Racionalització i Sostenibilitat de l’Administració Local i evitar -ne la dissolució, segons va explicar Susanna Mérida, atès que els actuals Estatuts defineixen unes molt àmplies finalitats i llur redacció podria entrar en contradicció amb el que estableix la citada Llei. En aquest punt el PP va justificar l'abstenció basant-se en qüestions jurídiques, i ERC i CIU es van sumar a la necessitat de mancomunar serveis en un moment com l'actual.

Ordenança reguladora dels Centres de suport a les famílies

Un altre dels punts polèmics del ple va ser l'aprovació de l'ordenança municipal reguladora dels centres de suport familiar, la qual va justificar la regidora d'educació, Cristina de la Cruz, explicant la necessitat de regular un buit legal existent respecte aquests centres, que no són ni ludoteques ni escoles bressol, però que representen una necessitat per la ciutadania. Des del Partit Popular es va celebrar el fet que es doti d'un marc legal per desenvolupar aquesta activitat, tenint en compte que ja existeix un centre a la vila d'aquestes característiques i va recordar la necessitat de donar suport a totes les iniciatives privades que sorgeixin i siguin bones per la vila. De tota manera es va queixar del fet que l'oposició només hagi tingut tres setmanes per treballar una ordenança tan complexa i justificar l'abstenció del PP entenent que cal modificar-la i possiblement fer-hi al·legacions, per tal de consensuar-la.

Per la seva banda la regidora de CIU Àngels Canals, va titllar l'ordenança de poc rigorosa i poc coherent, posant en dubte que els redactors de la mateixa estiguessin qualificats per fer-ho. Canals va dir que, després de documentar-se a fons sobre el tema, no entenia què es volia regular amb una ordenança que, en paraules de la regidora, “no dóna en cap cas seguretat jurídica i que sembla feta només per donar cobertura a algun centre perquè se li ha de donar”.

Davant les crítiques que l'ordenança era feta corre-cuita, el portaveu d'Esquerra republicana de Catalunya, Josep Maria Ribas, va explicar que havien estat un any treballant-hi, fet que va corroborar la regidora d'educació, que va defensar la professionalitat i qualitat dels tècnics de de l'Ajuntament: “No és un 'parxe' ni fruit de denúncies, sinó el fruit d'una llarga i intensa feina, d'uns professionals de l'Ajuntament qualificats per fer-ho”, va dir.

Finalment l'ordenança es va aprovar inicialment amb 9 favor i 8 abstencions. Entre el públic de la sala hi havia moltes treballadores de les escoles bressol de la vila, que van abandonar el ple un cop tractat aquest punt de l'ordre del dia.

Mocions sobiranistes, motiu de discòrdia

Arribat aquest punt, el ple va fer un gir sobiranista motivat per dues mocions presentades pel Partit Popular i per Esquerra Republicana de Catalunya i una moció d'urgència presentada per Convergència i Unió, de la qual primer se'n va votar la necessitat de la dita urgència i que la va acabar incloent en el debat del plenari. Justament aquesta moció d'urgència va ser la que va motivar el retard en l'inici del ple.

La primera de les mocions va acabar amb el grup municipal socialista abandonant la sala de plens i un sector del públic aixecant pancartes contràries a la gestió del Partit Popular.La regidora Popular Dolors Montserrat va presentar la moció en què es demanava no cedir el cens electoral del municipi pel referèndum del 9 de novembre, en el suposat cas que el Govern de la Generalitat ho sol·licités, justificant la petició en la legalitat vigent, encapçalada per la Constitució espanyola. Montserrat va al·legar que molts ciutadans de la vila li havien fet aquesta petició.

El portaveu d'ERC va manifestar que no era el moment de tractar aquest tema però que, cas que es demanés el cens, el seu grup votaria a favor de la cessió; en la mateixa línia es va manifestar el grup convergent.

La polèmica es va generar quan el portaveu del grup socialista, Francesc Sáez, va manifestar que el seu grup no votaria aquesta moció, perquè “és un tema futurible que no es pot ni votar”. Al ser instada a parlar per part de CIU, l'alcaldessa va manifestar que confia que el president de la Generalitat, a qui deuen lleialtat, no posarà els alcaldes en la vicissitud d'haver de cometre cap il·legalitat. Davant una dialèctica cada cop més tensa, la discrepància en el fet de si es podia no votar sense abandonar la sala, la idoneïtat o no de repetir la votació, els membres del PSC van decidir sortir de la sala, cedint l'alcaldessa la gestió del plenari al primer tinent d'alcalde, Josep Maria Ribas, que va dirigir la votació. Resultat: la moció no es va aprovar, amb 2 vots a favor del PP, 10 en contra de CIU i ERC i 5 regidors del PSC absents a la sala.

En aquesta situació inusual, sí que es va aprovar 'in extremis' la moció presentada per ERC que demanava col·locar una placa a la façana de l’ajuntament amb la inscripció conforme la bandera espanyola oneja per imperatiu legal. Ribas va explicar que mai no hi havia hagut una guerra de banderes, que van tenir reunions amb l'altre grup de govern, i que davant l'obligatorietat de penjar la bandera, demanen la placa per explicar als ciutadans el per què d'aquesta situació. I la polèmica pujada de to va tornar a estar servida.

Dolors Montserrat va fer una dura crítica a la moció, que segons la regidora marcarà un precedent molt perillós, afegint que es menystenia i s'utilitzava la institució municipal ies rebaixaven la política a l'absurd. Montserrat va demanar que aquest punt, en tot cas, caldria que s'aprovés per unanimitat. Francesc Sáez, en nom del PSC, va insistir en el seu desacord en utilitzar la façana de l'ajuntament per qüestions partidistes, atès que hi ha moltes retallades i altres temes que s'apliquen per imperatiu legal. La regidora de CIU Àngels Canals va manifestar que ho veia com una voluntat expiatòria i que no entenia que el mateix equip de govern manifesti obertament aquests desacords, a la qual cosa Mérida va contestar que cada partit és lliure, en aquest tipus de temes, d'expressar la seva voluntat, més enllà de la gestió comuna de govern.

Canals, en desacord en com s'ha gestionat el tema de la bandera espanyola, que diu no representa la voluntat del poble català, ni el tema de la placa a la façana, va avançar que el seu grup votaria en dos sentits per expressar aquesta contradicció: 4 vots a favor, necessaris perquè s'aprovés la moció i 2 abstencions per justificar el desacord exposat.

L'alcaldessa Susanna Mérida va voler aclarir que el de Sant Sadurní serà l'únic ajuntament de Catalunya que tindrà una placa en aquest sentit, amb la repercussió mediàtica que tindrà aquest fet, i responsabilitza als regidors de CIU i ERC de les repercussions socials i econòmiques que això pugui produir a Sant Sadurní d'Anoia.

Finalment la moció d'urgència presentada per CIU es referia al suport del plenari a la campanya d'Òmnium Cultural 'Un país normal' i la voluntat de penjar una pancarta d'Òmnium a la façana de l'Ajuntament, que ja es va discutir en un ple anterior.

CIU va proposar, per no generar més tensions, que la pancarta es pengi a les antigues escoles en comptes de a la façana el consistori. Ribas va demanar que els permetessin encapçalar la moció amb juntament amb CIU, amb qui estaven d'acord a que no es tracta d'una pancarta partidista sinó per defensar el dret a decidir. La regidora del PP, Dolors Montserrat, els va retreure que Òmmium Cultural els està “teledirigint” i que no veien quina urgència tenien a presentar la moció si el referèndum encara no estava convocat ni es convocaria.

Finalment la moció es va aprovar amb els vots favorables de CIU i ERC i els contraris del PSC i PP.

Precs i preguntes

A l’apartat de precs i preguntes, Carles Jiménez va presentar diversos precs sobre l'estat de la via pública, que ofereixen una mala imatge de la vila: concretament l'estat de deixadesa del Polígon Can Ferrer I i II, l'acumulació de deixalles al carrer Milà i Fontanals i la pintada 'fora burgesos' que embruta des de fa temps la façana de la casa pairal de Can Guineu i la placa commemorativa a Marc Mir i Capella. També van preguntar per la regulació de la gestió dels cotxes que resten molt de temps a la via pública sense canviar de lloc.

El regidor de via pública, Josep Maria Ribas, va contestar totes les peticions explicant que s'hi està treballant i va passar la paraula al regidor de turisme, Jep Bargalló, pel que fa al tema de la pintada. Bargalló va explicar que s'està fent gestions però que es tracta d'un tema complex perquè es tracta d'un edifici privat.

El Partit Popular també va preguntar per l'estat de les negociacions de la Caserna de la Guàrdia Civil, a la qual l'alcaldessa va contestar que de l'últim informe emès es desprèn que la caserna s'ha de derruir o rehabilitar i que el cost d'aquestes dues opcions és superior al preu que en demana el Ministeri, per la qual cosa només restaria l'import del solar, que inicialment ja era de l'Ajuntament.

La portaveu de CIU, Maria Rossell, també va apuntar precs i preguntes molt concrets, sobre el sorral de la Plaça Nova, els seients de la Casa dels Avis, les caques de gos al carrer o a documentació publicitària que s'exposa al en un tauler a la Policia Local, inquietuds que li havia fet arribar la ciutadania i que l'alcaldessa es va comprometre a respondre en el proper ple o en alguna propera comissió.

El ple va finalitzar a tres quarts de 12 de la nit.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local