PLE MUNICIPAL

Vilafranca demana l'asil polític per al jove sahrauí Hassana Aalia

Està condemnat a cadena perpètua per un tribunal militar marroquí

ACAPS. Vilafranca demana l'asil polític per al jove sahrauí Hassana Aalia

ACAPS. Vilafranca demana l'asil polític per al jove sahrauí Hassana Aalia

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El ple de l’Ajuntament de Vilafranca va aprovar una moció presentada per la CUP exigint a al Govern de l’Estat espanyol que reconsideri favorablement la petició d’asil del jove sahrauí Hassana Aalia, condemnat a cadena perpètua per un tribunal militar marroquí. La moció va se aprovada amb els vots a favor de la CUP, CiU, PSC, ERC i ICV-EUiA, que van demanar encapçalar la moció. El PP va abstenir-se. L’Ajuntament de Vilafranca se suma a l’Ajuntament de Santa Margarida i Els Monjos, que també va aprovar per unanimitat una moció semblant.

La moció demanava que Govern de l’Estat espanyol faci tot el possible per protegir els drets humans, per atendre la responsabilitat que té com a actor principal en el conflicte del Sàhara Occidental i per trobar de forma imminent una solució justa, duradora i d’acord amb la legalitat internacional que passa per la celebració del referèndum d’autodeterminació.

Jaume Clavé, en nom de l’ACAPS WILAIA Alt Penedès, va presentar i defensar la moció. Va recordar que, a banda dels pactes que tinguin els governs de l’Estat espanyol i del Marroc, Espanya és part responsable del conflicte al qual està sotmès el Poble Sahrauí.  Per aquest motiu, l’ACAPS demana que el Govern espanyol rectifiqui i que prengui una decisió humanitària, justa, legal, d'acord amb les  directrius internacionals sobre el Dret a Asil. Jaume Clavé va afirmar que “No es pot enviar, condemnar, a Hassanna Aalia a les autoritats militars judicials i penitenciàries marroquines”.

L’ACAPS Wilaia Alt Penedès va demanar el vot a favor de la moció perquè si Hassanna torna al seu país serà empresonat sense garanties de respecte dels drets humans per les autoritats d'ocupació marroquines, tal com es demostra diàriament amb els presos polítics sahrauís. Si retorna al Sàhara Occidental, el detindran i no tornarà a sortir de la presó, perquè és una persona activa políticament i que mai ha deixat de lluitar pacíficament pel dret d’autodeterminació del poble sahrauí, lluita que li ha costat detencions i tortures en nombroses ocasions.

QUI ÉS HASSANNA AALIA

Hassanna Aalia va nèixer a l'Aaiun, Sàhara Occidental al 1988.Al 2010 va participar activament al campament de protesta pacífica de Gdeim Izik. Per aquella participació va ser jutjat i sentenciat a quatre mesos de presó sense execució. A l'octubre de 2011 té l'oportunitat de viatjar al País Basc amb una beca d'estudis. El Marroc va fer pública la llista de persones que serien jutjades pels fets de Gdeim Izik i Hassanna decideix esperar per tornar al seu país donat que l'empresonarien les autoritats ocupants marroquines i sol·licitar l'asil polític al govern espanyol.

El 17 de febrer de 2013 el tribunal militar de Rabat emet sentència contra 25 civils sahrauís acusats d'haver organitzat Gdeim Izik, entre ells Hassanna Aalia, que roman al País Basc i que és jutjat en rebel·lia i sentenciat a cadena perpètua. Des de llavors, ha recorregut el territori de l'Estat espanyol per donar a conèixer la situació de desemparament dels seus companys empresonats i la injustícia i la repressió a la qual el règim marroquí somet diàriament al poble sahrauí. A l’abril del 2013, va fer una conferència a Vilafranca.

Als seus 26 anys, Hassana Aalia ha estat arrestat i torturat més d’una vegada. La primera vegada va ser als 17 anys, per participar en una manifestació pacífica a la sortida de l’escola. Ara està condemnat a cadena perpètua per un tribunal militar marroquí.

Aquest dies estem vivint amb força preocupació i indignació la situació que està patint Hassanna Aalia. L’Estat espanyol nega l'asil polític a un jove sahrauí que està condemnant a cadena perpetua per un tribunal militar del Marroc, per haver participat en el campament de Gdeim Izik. Aquesta negació d'asil per part del Govern espanyol, obliga Hassanna Aalia a deixar el territori espanyol.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local