Ajt Sant Sadurní d'Anoia. Ple municipal a Sant Sadurní
Redacció |
Sant Sadurní d'Anoia
26-02-2015 18:22
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
El ple corporatiu municipal celebrat aquest dimecres va tenir com a principal assumpte de debat i també d’alguns retrets i acusacions una moció d’urgència del PSC en relació a la resolució d’un expedient disciplinari a un treballador municipal. La sessió, que va començar amb gairebé un quart d’hora de retard, va tenir l’absència per motius de salut dels regidors Jep Bargalló (ERC) i Dolors Montserrat (PP). L’inici també va estar marcat per la petició del portaveu del Partit Popular, Carles Jiménez, que es restituís a la sala de plens la imatge del rei d’Espanya.
Abans del llarg intercanvi motivat per la moció d’urgència, el ple havia aprovat la modificació de les ordenances reguladores del servei de les escoles bressol i del Casal d’Estiu, entre d’altres.
En relació a les escoles bressol, el regidor d’Educació Víctor Perxés va destacar la incorporació d’una quota només per a l’ús del servei en horari de matí i que era una petició formulada des de feia temps per diverses famílies. També va apuntar que des de les escoles bressol es prioritzaran les sol·licituds en horari complet de matí i tarda. Així, el preu establert és de 178,65 euros mensuals per l’horari base de matí i tarda – de 8:45 a 13 hores i de 15 a 17 hores – i de 150 euros mensuals a partir del curs 2015-16 per a l’horari de matins. Tots els grups van donar suport a excepció del PP, que s’hi va abstenir. El PSC va demanar que la proposta s’hagués debatut a la comissió d’Educació i que es faci una valoració una vegada s’implanti aquesta nova quota de matins pel que fa a la gestió de les places que oferten les escoles bressol.
Pel que fa al Casal d’Estiu 2015, la regidora de Joventut Montse Medall va assenyalar que es prorroga el contracte amb l’empresa que va gestionar el servei al 2014 i que els preus es revisaven a la baixa en relació a l’any passat degut a que enguany es portarà a terme un dia menys de casal. La reducció proporcional deixa en 158 euros el preu per persona, 134 euros si s’inscriuen dos germans i 120 euros si són tres o més germans. El Casal compta amb servei de menjador – 6 euros al dia – i d’acollida – 35 euros tot el període. El PP va optar per l’abstenció i va traslladar la proposta que s’hagués bonificat més a les famílies nombroses i monoparentals.A l’inici del plenari també es va aprovar la modificació de l’ordenança reguladora de l’administració electrònica per incorporar, tal i com estableix la llei, la clàusula que estableix que a partir del 15 de gener les factures dirigides a les administracions públiques hauran de ser electròniques.
Mocions
El PSC va aconseguir aprovar amb el suport d’ERC i el PP una moció per al manteniment del servei públic de les escoles bressol, instant a la Generalitat a la restitució immediata de la partida pel finançament de les escoles bressol municipals. CiU no va recolzar-la en no acceptar-se les seves esmenes.
També va prosperar la moció del PSC en defensa del dret de vot a persones amb discapacitat, amb el suport de CiU i ERC. El PP, per la seva banda, tot i mostrar la seva conformitat amb el fons del text, va abstenir-se en reclamar un sistema adequat que asseguri la llibertat de vot a les persones amb discapacitat visual però que sigui eficient i efectiu.
Després d’un recés de gairebé 15 minuts perquè els grups avaluessin el text de la moció d’urgència, el ple es va reprendre per debatre la sol·licitud del PSC d’una revisió d’ofici del decret d’alcaldia signat fa uns dies i que arxivava sense efecte un expedient sancionador a un treballador municipal. El grup socialista havia presentat dies abans una moció en que instava a l’alcaldessa a reconsiderar la seva decisió sobre aquest cas i en l’ordre del dia la petició del PSC es presentava com un prec. Finalment, després de dues reunions de la Junta de Portaveus, es va consensuar que la formació encapçalada per Susanna Mérida replantejava la petició i la presentaria com a moció d’urgència.
Abans de l’exposició del PSC, l’alcaldessa Maria Rosell va prendre la paraula per defensar les raons de la seva decisió, que la van portar a sol·licitar una segona valoració davant els dubtes que li havia generat l’informe presentat per la Diputació de Barcelona. En l’exposició inicial, Susanna Mérida va subratllar el compromís de la seva formació per garantir una bona gestió dels recursos públics. Va explicar que als darrers dies, l’informe presentat pel secretari municipal exposava la disconformitat davant el procediment seguit per alcaldia en l’arxiu de l’expedient, i per aquesta raó sol·licitaven una revisió d’ofici que esvaís qualsevol dubte i una presumpta prevaricació i malversació de fons públics. Mérida va recordar que la decisió de l’alcaldessa deixava sense efecte un expedient que sancionava el treballador amb set mesos de sou i feina per tres faltes greus, i que havia provocat també la renúncia del responsable de la seguretat de dades de l’Ajuntament i malestar en un sector dels treballadors municipals.
Des del PP, Carles Jiménez va defensar la necessitat de resoldre el cas amb les màximes garanties jurídiques i va proposar la fórmula d’una declaració de lesivitat per avaluar i avalar la decisió de l’alcaldessa. Per la seva banda, ERC en veu del seu portaveu Josep Maria Ribas, va reclamar la màxima transparència en el cas i va reivindicar la imparcialitat del seu grup i el respecte per la competència de la Diputació de Barcelona en la instrucció d’aquest expedient.
En el seu torn, la portaveu del CiU Àngels Canals va defensar la decisió de l’alcaldessa i l’aval del segon informe sol.licitat a un professional extern. Va criticar les amenaces del PSC de portar el cas a la fiscalia, així com el cost dels informes i expedients realitzats a treballadors durant el període en què Mérida va ostentar l’alcaldia. Canals va qüestionar també la imparcialitat i objectivitat del secretari municipal en aquest assumpte i va lamentar la situació d’enfrontament i la pressió exercida sobre Maria Rosell.
Finalment la moció va aprovar-se amb els nou vots favorables del PSC, ERC i PP i els vots en contra dels sis regidors de CiU i que es concretarà en una revisió d’ofici que haurà de realitzar un servei competent i consensuat per tots els grups municipals.
El ple municipal es va cloure poc abans d’1/4 de 12 de la nit amb un breu torn de precs i preguntes dels grups de l’oposició sobre qüestions de via pública i també des del PSC sobre documentació i material divers que es trobava a les antigues escoles de la plaça Nova.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!