Vilafranca en Comú . Vilafranca en Comú vol el desplegament del Reglament de Participació Ciutadana
Redacció |
Vilafranca del Penedès
06-05-2015 10:25
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
“La participació és un instrument imprescindible de la democràcia municipal, per a nosaltres és irrenunciable”, ha manifestat en roda de premsa el candidat Ramon Arnabat. Vilafranca en Comú considera que els mecanismes de participació que promou actualment l’ajuntament són insuficients i això no ajuda a generar cultura de participació ciutadana. Tal com ha explicat l’alcaldable, “reforçar la participació de la ciutadania incrementa el sentiment d’implicació i de responsabilitat en la vida col·lectiva”.
Per això, la candidatura de confluència pretén traslladar la seva pròpia experiència de funcionament a l’Ajuntament i a la vila. “A les assemblees tothom pot opinar i votar, així hem anat construint un projecte comú”, explica Daniel Esplugas. El primer pas ha de ser el desplegament del Reglament de Participació Ciutadana, que actualment només està anunciat en el Reglament Orgànic Municipal.
L’objectiu del reglament ha de ser “desenvolupar els mecanismes perquè ciutadania i entitats puguin prendre part en tot allò que afecta la vida col·lectiva, fer en definitiva una vila més participativa”, afirma Raquel Rivas. En aquest sentit, Vilafranca en Comú també vol promoure el mecanisme perquè qualsevol particular o entitat pugui presentar propostes al Ple municipal, sense necessitat d’haver de recórrer a un partit que ho vehiculi.
D’altra banda, cal empoderar els òrgans consultius i de participació de l’ajuntament, que allò que hi aporten els seus membres tingui aplicació o possibilitats de materialitzar-se. Així mateix, es vol promoure la participació en la infància i l’adolescència, com “un mitjà excel·lent per treballar la formació d’aquest sector de la població en els valors democràtics i d’avançar cap a la ciutat educadora”.
La participació va indestriablement lligada a una transparència radical. Per fomentar la participació cal facilitar al màxim l’accés a la informació pública per al conjunt de la ciutadania. Publicar informació entenedora i actualitzada sobre els pressupostos municipals, per exemple, facilitarà la confecció d’uns pressupostos participatius. En aquest sentit, les audiències públiques i un esforç per agilitzar i potenciar el web municipal, per exemple, són accions necessàries.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!