Redacció |
Vilanova i la Geltrú
20-05-2015 18:19
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
La CUP vol convertir la lluita contra l’atur en una obsessió per a l’Ajuntament: “S’ha de fer molt més per activar l’economia productiva a Vilanova.” Així s’expressava Josep Asensio en la roda de premsa on es van presentar les propostes de la CUP pel que fa a creació de llocs de treball i activació econòmica.
Després de fer una anàlisi de conjuntura i recordar el creixement de la pobresa i l’alt índex d’atur de la ciutat, agreujat en les franges d’edat dels més joves i dels més grans, Asensio recordà que l’aposta de la ciutat per la construcció provocà una desinversió en altres sectors, com ara la indústria, que en deu anys ha perdut més d’un miler de llocs de treball. Així, va dir, per recuperar llocs de treball hem d’assumir que les grans inversions d’empreses no cauran del cel i ser conscients de les limitacions de Vilanova. Per això, la CUP diu que s’ha de tocar de peus de terra i creu que la única sortida és la diversificació en l’activitat econòmica.
A continuació, Marta Guinda va explicar deu mesures en la línia d’aquesta diversificació:
1. Acompanyament a l’autoocupació
L’assessorament a les persones que volen engegar negocis o comerços és insuficient i burocràtica. S’ha de fer una atenció personalitzada que inclogui la possibilitat de prestar microcrèdits.
2. Foment de la formació ocupacional
Ningú, ni cap aturat ni cap treballador, pot quedar-se sense formació. Tot i que la formació reglada és prioritària, també s’han de facilitar altres formes d’intercanvi de coneixement. Es proposa una Escola Municipal d’Oficis i Habilitats que pugui articular l’oferta formativa.
3. Viver d’empreses
Tant en la línia del cowork, de despatxos compartits amb un perfil tecnològic o d’innovació, com en forma de petits tallers que es poden ubicar en naus industrials per començar la seva activitat.
4. Caixa municipal de crèdit
Posar en funcionament, a través de COOP57, una eina de crèdit per projectes arrelats al territori, en unes condicions més amables que la banca tradicional. L’Ajuntament facilitaria l’estructura municipal per tirar-ho endavant.
5. Turisme d’activitats
Posar en valor l’entorn natural i cultural organitzant activitats que atreguin el turisme familiar. També amb la creació d’allotjaments com ara un alberg, hostals amb encant en el nucli antic, etcètera. L’hotel de La Cucanya és la idea oposada de turisme que té la CUP.
6. Identificació de sectors d’innovació
La recerca de sectors de valor afegit que poden formar petits clústers, com ara el disseny gràfic, amb el Blanc Festival com a punt culminant d’una estratègia d’exportació del talent i l’Escola Municipal de Disseny com a centre de formació.
7. Valor afegit al sector primari
Mitjançant petites inversions i projectes de producció i distribució local, donar valor afegit al producte autòcton, tant pel que fa a la pesca com pel que fa a l’agricultura.
8. Porta a porta i municipalització del servei de la brossa
La recollida de residus porta a porta com a primer pas per municipalitzar el servei de la brossa. La desmecanització del servei també crearà llocs de treball, a part dels seus avantatges ambientals i d’estalvi.
9. Captació d’actius a Barcelona
Vilanova ha d’estar present en els circuits turístics que atreu Barcelona, però també en la captació d’inversions i de recursos que genera la capital. L’Ajuntament ha d’anar a buscar aquests recursos de forma activa.
10. Activació del patrimoni cultural i museístic
Catalogar el patrimoni, ofertar-lo i dinamitzar-lo per tal que s’hi puguin organitzar esdeveniments de tota mena que generin ingressos. Una manera de posar-los també en els paquets i operadors turístics.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!