Ivet Carbajo |
El Vendrell
17-09-2015 11:43
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
Després d'una etapa difícil al capdavant de l'Ajuntament, què destacaria en positiu de l'anterior mandat?
De l'anterior mandat, probablement, el fet positiu és el de posar-nos d'acord un conjunt de forces polítiques a l'Ajuntament i, per tant, ser capaços de redreçar la situació en què estava l'Ajuntament del Vendrell, molt castigat per la crisi política. Això ens permet veure una diferència molt important entre el començament i el final, gràcies al treball conjunt... però els temps segueixen sent difícils.
I com a factor negatiu?
El mandat va estar marcat per un tema puntual que no va ser responsabilitat de l'Ajuntament però que sí que ens va colpir molt: la mort de quatre nois en un incendi d'una casa que va posar de relleu tot el problema social en què viuen algunes persones. Si alguna cosa ens agradaria poder haver fet més és tot allò que té relació amb els problemes socials.
Hem millorat molt. Pràcticament l'única partida que durant aquests quatre anys es va incrementar va ser la de serveis socials però sempre hi ha necessitats que fan que hagis d'ajudar cada cop més. No és tant un aspecte negatiu de l'Ajuntament però sí un aspecte de la vila que hem d'anar cuidant.
Quines diferències pel que fa a estratègies de govern presentarà aquest mandat?
L'Ajuntament del Vendrell fa quatre anys tenia un problema essencial: la seva situació econòmica. Aquest tema s'ha abordat. No vull dir que s'hagi resolt però El Vendrell està en superàvit, no té problemes; el termini de pagament a proveïdors en aquest moment està per sota de l'índex que fa el Ministeri però ara estem treballant en el tercer pack, el deute. Ara ens hem d'anar entenent amb els bancs per veure com anem finançant el deute. Per tant, aquest, que era el gran problema fa quatre anys - derivat d'una situació de crisi, d'una manca d'ingressos... - s'ha resolt i és una condició necessària per anar-se plantejant altres estratègies. Si no tens la base econòmica ben resolta no pots plantejar-te altres qüestions.
En aquest govern, en un moment que encara és minoritari, ens estem plantejant tenir abans de final d'any el Pla d'Actuació Municipal i allà definir-ho tot més bé. Intentar ajudar els problemes socials, col·laborar en la reactivació econòmica, considerar que el turisme i el comerç són les claus de la nostra activitat, revisar el Pla General - que en un Ajuntament tan dispers com aquest pot ser molt complicat però hi ha un consens per afrontar-ho -... Hem aconseguit que la base econòmica sigui resolta i, per tant, hem d'intentar fer una estratègia de consolidació.
Parlem ara dels serveis bàsics cap a les persones com són la sanitat o l'educació. Per volum de població, El Vendrell necessitaria un altre Centre d'Atenció Primària, el qual havia d'estar ubicat a la zona del Botafoc. Dins d'aquest mandat es durà a terme la seva construcció?
En aquest moment el projecte ja està als serveis tècnics de l'Ajuntament per analitzar la possible llicència i en la mesura que s'acabi de tancar el tema de finançament, que està bastant avançat, podrem veure un Centre d'Atenció Primària al Botafoc que tindrà certes peculiaritats: una és descongestionar una mica el CAP actual i aconseguir que la zona nord del Baix Penedès tingui un centre proper però sobretot, tindrà un centre de diàlisi.
En referència a l'educació crec que el més preocupant és el relatiu amb la segregació escolar. Si parlem en termes de nacionalitat, hi ha centres educatius que presenten moltes persones nouvingudes mentre d'altres tenen un percentatge mínim. També ocorre amb famílies que presenten més o menys recursos, les quals es troben centrades en un determinat lloc. Tot plegat polaritza encara més una realitat social que ja està prou fragmentada al municipi... A l'Escola Àngel Guimerà hem hagut de fer dues aules per Educació Infantil que ens serveixen per anar desconcentrant aquest procés que hi ha d'agregació excessiva en una determinada escola de determinats nois amb problemes, amb dificultats inclús pel seu origen geogràfic. El que hem de fer és que aquests nois es vagin distribuint pel conjunt d'escoles del Vendrell. Això ja s'ha fet als instituts. No hi ha dificultat. Als instituts hi ha nois de tot tipus i hi ha les problemàtiques pròpies de qualsevol institut però el que hem de garantir és que tothom tingui les condicions d'ensenyament amb la màxima qualitat i equitat, que els serveis siguin iguals per tothom. En això s'hi va treballant però com totes les qüestions socials no es poden resoldre d'avui per demà. Has de tenir clar quin és l'objectiu i, en aquest sentit, anem progressant. No estem encara, evidentment, en la situació desitjada però tot plegat sembla que va millorant. Hi ha un contacte molt seguit de la regidoria d'educació amb el departament d'ensenyament de la Generalitat perquè entenem que quan hi ha un problema l'hem d'enfrontar conjuntament.
Però no es plantegen mesures concretes com podria ser un nou sistema de distribució de l'assignació escolar?
És que el sistema d'assignació que tenim és un sistema geogràfic. Les famílies porten els nois a l'escola més propera. I això és el que té lògica. El que passa és que en haver-hi una concentració de la població en una determinada zona del poble, això produeix també una concentració en una escola. Estem intentant introduir factors de correcció d'això perquè això es vagi reduïnt. L'escola afectada, per exemple, és ja una escola que en tamany es va ajustant.
Parlem dels serveis públics. Hi ha sector que defensen la municipalització dels serveis, però sembla que el govern no està d'acord. Es mantindran les concessions?
És més eficient, i és millor. S'ha demostrat abastament que el que ha de fer l'administració és fer bé la feina que sap fer. Què sap fer bé l'administració? Controlar que la gent tingui llicències, que quan es dóna l'obertura d'un establiment o per construir un habitatge es faci en unes condicions i ben fet... això és el que fa bé. Quan l'Ajuntament o l'administració es posa a fer d'empresari acostuma a tenir problemes i a no funcionar bé perquè el món econòmic té una lògica diferent que no encaixa amb els conceptes amb els que funciona l'administració.
Hem de tenir uns seveis que no pel fet d'estar concessionats deixen de ser públics. Qui té la competència, qui té la responsabilitat, continua sent l'Ajuntament però l'Ajuntament pot optar en un moment determinat que aquell servei, en lloc de donar-lo persones al servei de l'Ajuntament, el donin persones que treballen amb la nòmina d'una empresa. A la llarga, això es demostra molt més eficient.
L'Ajuntament el que ha de fer és controlar que la prestació del servei sigui correcta. Si l'Ajuntament ha de tenir una plantilla d'enginyers, d'especialistes electrònics... al final seria més car perquè, a més, hi ha tot un sistema garantista que fa que l'Ajuntament quan fa el servei l'hagi de donar amb un determinat nivell. En canvi, si tu ho demanes a una empresa, aquella empresa l'ha de donar. Això sí, hem de controlar que aquell servei es faci bé i amb el nivell de qualitat adequat.
Ja ho hem començat a fer. Hi ha alguns serveis d'aquests que li hem posat un control tot i que en d'altres no. En aquest moment, per exemple, dels serveis públics de l'Ajuntament el que té queixes dels ciutadans més o menys reiterades és el de neteja de carrers. És un servei que no ens està acabant d'anar bé. Hem de posar les mesures perquè vagi bé i perquè el control i l'empresa funcionin correctament.
Una de les preocupacions dels vilatans és el problema de l'atur. Hi ha alguna proposta de millora?
A curt termini, continuarem el que estem fent en aquest moment: apuntar-nos a tots els plans d'ocupació que surten. En aquest sentit, intentem reactivar. Hi ha bones notícies: el nombre d'aturats al Baix Penedès està baixant al ritme del voltant d'un 10% en els últims mesos. Per tant, a curt termini, hem de continuar fent aquestes coses i ajudant als que tenen més problemes. La selecció sempre l'hem de fer en base a als que tenen més dificultats, més grau de necessitat.
A mig i llarg termini sí que ens hem de preocupar per trobar uns elements d'activació econòmica més potents. Estavem acostumats a comerç, turisme i construcció. Era la nostra base, però això s'ha acabat. Seguirà havent-hi un nivell de construcció però no podrà - ni probablement convé - que tingui el pes que havia tingut històricament perquè ho distorsionava tot tant des del punt de vista salarial com d'activitat. Hem de buscar una activitat de relleu i en això estem treballant. Pensem que hi ha una oportunitat històrica important: el canvi del tràfic marítim asiàtic. Sembla que pot obrir-se el Canal de Suez i es podrà entrar a Europa pel Mediterrani. Si s'entra per aquí nosaltres tenim una situació intermitja entre el port de Tarragona i el port de Barcelona que ens pot deixar ben col·locats. Aprofitem-ho.
Què en pensa de l'aplicació del Pla Especial de Protecció de les Madrigueres vigent des del 2006 i que els ecologistes asseguren que s'està vulnerant reiteradament?
Vulnerat en part. Hem d'anar fent un procés d'adaptació. El Pla de les Madrigueres era un pla que estava vinculat a un procés d'urbanització que no s'ha produït i que anava des del càmping fins a tocar al Ra. D'aquesta manera es feia front a la despesa de les Madrigueres. D'allò no s'ha fet res i, per tant, les actuacions que es podien fer allà han estat limitades.
En aquest moment, tenim un acord amb el GEVEN de començar a fer unes primeres actuacions d'unes llacunes per anar veient una mica com va reaccionant el medi ambient d'allà. Hem d'anar fent proves. Crec que tenim un acord bastant tancat amb ells per anar fent aquest hivern les primeres actuacions.
Per acabar de lligar el tema hem de veure com facilitem el pas dels vianants per la riera sense que tinguin de passar per sota. Sembla que amb l'Estat ja tenim dissenyada una passarel·la per vianants que tindrà una continuïtat de passeig per la zona de les Madrigueres i que afavorirà que la gent ho conegui i pugui veure les millores ambientals que allà fem.
I aquest passeig no afectaria a la naturalització de l'entorn?
No perquè si es fa seria totalment tou: amb la pròpia sorra, amb fustes... Això ja està pensat tenint en compte el pla de naturalització que hi ha allà.
En les eleccions municipals El Vendrell va diversificar molt el seu vot, fet que ha portat a un pacte entre PSC - Progressistes del Vendrell, Convergents i ERC. Quin és el punt fort d'aquest govern?
Crec que el punt fort és la pròpia voluntat de formar un govern, el haver estat capaços de seure i dir: “Tot i que tenim un nivell de diversitat tan elevat com tenim en aquest moment, cal que es governi”. Per tant, hem demostrat la nostra voluntat de fer govern en el sentit de fer propostes. Ara el que hem de buscar és que el següent pas en aquest confort sigui també la nostra capacitat de diàleg amb la resta de grups municipals per aconseguir les majories que puguin fer avançar l'Ajuntament.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!