Miquel Medialdea. Roger Vives
Roger Vives |
Vilafranca del Penedès
23-12-2015
| Actualitzat 28-12-2015 21:13
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
Miquel Medialdea és el regidor de Joventut i Participació i voluntariat de l’Ajuntament de Vilafranca, on s’hi estrena representant al PSC, partit amb el que fa anys que hi està vinculat i amb el que ara fa el salt a la primera línia política municipal.
- Per què ha fet el salt a primera línia política?
Va aparèixer la oportunitat. El Francisco Romero m'ho va demanar i no m'ho vaig pensar. Sempre he estat amb el PSC perquè he compartit uns ideals, una línia general de treball.
- Ara que ja formes part de l’Ajuntament i l’equip de govern, com valora els primers mesos?
Són d'aprenentatge com la majoria de feines. En el dia a dia, anar preguntant, anar ensopegant i també llegint per saber les taques concretes que toquen. Jo ho definiria com una fase d'aprenentatge.
- Quins objectius hi ha a Joventut pels propers quatre anys?
Vilafranca no té un local de joves i és un dels temes que estem entomant. Per mi un dels reptes és tirar-lo endavant. Espero que un cop s'acabi la legislatura sigui una realitat.
- Heu pensat algun lloc per ubicar-lo?
La Pelegrina pot ser un bon espai. L'ideal seria un lloc molt cèntric, però això cada cop és més difícil. De moment treballem amb aquesta idea. A finals de l'any vinent ja hem de tenir clar on ha d'estar ubicat i si podem començar les obres ja seria fantàstic.
- Quines són les demandes dels joves a Vilafranca?
Són molt variades i depenen de l'edat ja que el servei és entre 14 i 30 anys. Hi ha un treball molt important als instituts, on s'intenta detectar les demandes i necessitats, respondre a les inquietuds i reforçar la seva autonomia i lideratge. Ara, els joves, amb les noves tecnologies tenen la informació propera però a vegades en tenen massa i és necessari que algú ho filtri i també que s’utilitzi un llenguatge més proper a ells. Al SIAJ venen a informar-se en temes educatius, laborals i fins i tot en temes de lleure.
- Ve molta gent a assessorar-se?
Realitzem unes 7.000 assessories individuals anuals; mentre que d'usos n'hi ha uns 15.000. Crec que parla molt bé de la feina que està fent tot l'equip de Joventut. De fet, m'he trobat un equip molt motivat i coneixedor de les seves feines i amb ganes de continuar fent-les i pensant-les. És el millor que pots tenir quan entres a un lloc nou.
- En termes de Participació i Voluntariat, quina situació hi ha a Vilafranca?
Hi ha més de 400 entitats, el que suposa un teixit molt important avesat a utilitzar voluntaris. La principal dificultat que em vaig trobar és que l'anterior servei havia quedat vacant durant un temps. Hem hagut de tornar a contactar amb les entitats perquè tornin a confiar en el projecte i aixecar l’oficina del voluntariat. Al final el que volem és poder fer d'altaveu, fer crides quan una entitat necessita voluntariat, agrupar-les i presentar-les a la ciutadania i també explicar què fan les entitats. És una feina una mica de posar en contacte uns amb els altres.
- Amb crisi, és fàcil que hi hagi voluntariat, que és gratuït?
S'ha de saber diferenciar, un voluntari no ha de treure un lloc de treball. Hi ha moltes associacions sense ànim de lucre que estan buscant recursos per arribar més enllà, perquè no estan buscant una contraprestació, no volen tenir un rendiment econòmic i la única manera és oferir voluntaris amb gent que té temps i afinitats. No estan allà per estalviar-se un sou, ningú cobra i demanen altres mans com les seves per poder tirar-ho endavant: acompanyar persones que van al metge, estar amb algú fent-li companyia. Hi ha una separació clara, però sempre hi ha un punt de frontera que s'ha de tenir clar.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!