Consell d'alcaldes de l'Alt Penedès. CC Alt Penedès
Redacció |
Sant Sadurní d'Anoia
02-02-2016 20:03
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
El Consell d’Alcaldes s’acomiada de la presidenta i alcaldessa de Sant Sadurní, Maria Rosell, que deixarà també el càrrec de consellera comarcal per exercir de diputada al Parlament de Catalunya.
El dijous 28 de gener es va celebrar sessió plenària del Consell d’Alcaldes de l’Alt Penedès a la seu del Consell Comarcal. En el primer punt de l’ordre del dia, la cap d’Àrea Client del Consorci Administració Oberta de Catalunya, Marta Arderiu, va exposar l’estat d’implantació de l’Administració Electrònica als ajuntaments de la comarca. L’Oficina Comarcal de Suport a l’Administració Electrònica del Consell Comarcal ajuda els ajuntaments a implantar les eines gratuïtes del Consorci AOC i la implantació avança ràpidament. Actualment tots els ajuntaments de l’Alt Penedès fan servir la plataforma EACAT (l’extranet de les administracions catalanes), gairebé tots han signat el conveni marc d’interoperabilitat per accedir als serveis Via Oberta (cessió de dades entre administracions) i molts han implantat el perfil del contractant i un punt d’entrada per a les factures electròniques. La resta d’eines de l’Administració Electrònica tenen un grau d’implantació molt més baix (Seu electrònica, e-Tram, e-Notum, e-Tauler, Eres, i-Arxiu i Via Oberta) perquè han estat les darreres a estar disponibles.
Marta Arderiu va presentar l’última proposta tecnològica que el Consorci AOC ha posat a disposició de totes les administracions de Catalunya: el Portal de Transparència i Seu Electrònica. “Aquest portal és un projecte de país; s’ha fet de manera consensuada amb la Generalitat, les 4 diputacions i les associacions municipalistes. (...) Els ajuntaments que omplin tots els ítems del portal compliran amb les obligacions de Transparència establertes per llei, però la feina més laboriosa és recollir i ordenar la informació de cada ajuntament per poder-la publicar”. Durant el mes de gener d’enguany ha començat la formació dels treballadors públics per aprendre el funcionament del Portal de Transparència; la majoria dels petits i mitjans ajuntaments de Catalunya ja s’hi han adherit (a l’igual que el Consell Comarcal de l’Alt Penedès), per la qual cosa aviat es podrà constatar una millora molt important de la Transparència en el món local.
Tot seguit, es va incorporar al plenari del Consell d’Alcaldes el president de l’Associació Catalana de Municipis i Comarques, Miquel Buch, que va presentar els serveis que l’ACM presta als ajuntaments i que s’organitzen en 3 blocs. El primer, la formació per a treballadors públics i càrrecs electes: “Quan un ciutadà és escollit per primera vegada com a regidor no té perquè saber com func iona el seu ajuntament. Per a ell pot ser com un ovni, perquè el funcionament dels ajuntaments és molt complicat, ve determinat per llei”.
El segon bloc, l’assessorament jurídic als ens locals: “Durant l’any 2015 vam atendre més de 1.000 consultes. Molts ajuntaments no tenen secretaris a temps complet i sovint necessiten fer dictàmens o plecs de clàusules sobre temes molt diversos”. El tercer bloc són les compres agregades de productes o serveis, a l’engròs o per fixar preus màxims (electricitat, gas, assegurances, vehicles, maquinària d’impressió, equips informàtics, etc.). Miquel Buch va convidar els alcaldes i regidors de l’Alt Penedès a participar en els diferents òrgans de l’ACM: comissions internes, Fòrum Comarcal i Fòrum de Joves Electes. Buch també va anunciar, en resposta a les preguntes dels alcaldes, que “hi ha la voluntat d’unificar l’ACM i la FMC en un sol ens. Si més no s’establiran criteris de distribució de funcions molt més clars”.
En el tercer punt de l’ordre del dia, la coordinadora del Pla Territorial Educatiu de l’Alt Penedès, Lluïsa Mera, va explicar el Pla d’Acció 2016-2017. El Ple del Consell Comarcal va aprovar el Pla el maig de 2015 i a dia d’avui ja hi ha 25 ajuntaments de l’Alt Penedès adherits.
Durant l’any 2016 es faran diverses accions: estudis i propostes de futur per a la sostenibilitat de les llars d’infants municipals, difusió comarcal d’activitats formatives per a famílies, organització d’una Xarxa d’Orientació Educativa, propostes de millora sobre els ajuts a l’escolarització, elaboració d’un Catàleg Comarcal d’Activitats per a centres educatius, creació d’un Banc de Dades Educatives de l’Alt Penedès, etc. El dijous 4 de febrer se celebrarà a la seu del Consell Comarcal una nova reunió de la Comissió de Regidories d’Educació de l’Alt Penedès per seguir avançant en el desplegament del Pla Territorial Educatiu.
En el següent punt de l’ordre del dia, el cap de l’Àrea Bàsica Policial de l’Alt Penedès dels Mossos d’Esquadra, Ramon Chacón, va informar els alcaldes sobre l’evolució dels fets delictius a la comarca durant el període 2008-2015: “l’any 2015 ha tingut l’índex més baix, però com que els casos s’han concentrat en el mes de desembre la percepció ciutadana és que ha estat un mal any pel que fa a la seguretat”). Chacón també va informar els alcaldes sobre els casos recents més importants que han estat resolts, sobre els delinqüents més reincidents que actuen a la comarca i sobre les investigacions obertes. En aquest punt es va obrir un debat amb els alcaldes sobre la necessitat de difondre més l’activitat del Mossos per incrementar la percepció de seguretat; però el cap dels Mossos va explicar que la majoria de patrulles van de paisà i que les investigacions policials s’han de fer en secret, per la qual cosa es veuen obligats a sacrificar la visibilitat de la seva feina en benefici de l’eficàcia.
A continuació, el regidor de l’Ajuntament de Vilafranca i conseller de Cooperació del Consell Comarcal, Raimon Gusi, va traslladar als assistents les darreres informacions sobre els refugiats que es preveu que siguin acollits a la comarca. “L’arribada s’ha retardat pels entrebancs que ha posat l’Estat espanyol. Es preveu que arribaran a Catalunya 100 persones, com a molt aviat durant el mes de febrer, i que primer faran estada en un centre d’acollida de la Creu Roja. A l’Alt Penedès potser seran entre 5 i 10, i s’instal·laran en municipis que tinguin delegació de la Creu Roja (Vilafranca, Sant Sadurní, Gelida i Sant Pere de Riudebitlles)”.
En el torn d’informacions de la Presidència, la presidenta del Consell d’Alcaldes i alcaldessa de Sant Sadurní d’Anoia, Maria Rosell, es va acomiadar del seu càrrec perquè ha estat nomenada diputada al Parlament de Catalunya per la coalició de Junts x Sí. Maria Rosell també va avançar que deixarà el càrrec de vicepresidenta del Consell Comarcal de l’Alt Penedès en el proper Ple d’aquesta corporació.
Els alcaldes també van tenir unes paraules espontànies d’agraïment per a Ramon Riera, que durant 4 anys ha estat diputat delegat de Turisme de la Diputació de Barcelona i que ara continuarà treballant com a tècnic d’Espais Naturals i Medi Ambient i com a representant de la Diputació al Patronat de la Muntanya de Montserrat.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!- Avinyonet del Penedès
- Castellet i la Gornal
- Castellví de la Marca
- El Pla del Penedès
- Font-rubí
- Gelida
- La Granada
- Les Cabanyes
- Mediona
- Olèrdola
- Olesa de Bonesvalls
- Pacs del Penedès
- Pontons
- Puigdàlber
- Sant Cugat Sesgarrigues
- Sant Llorenç d'Hortons
- Sant Martí Sarroca
- Sant Pere de Riudebitlles
- Sant Quintí de Mediona
- Sant Sadurní d'Anoia
- Santa Fe del Penedès
- Santa Margarida i els Monjos
- Subirats
- Torrelavit
- Torrelles de Foix
- Vilafranca del Penedès
- Vilobí del Penedès