ROM

Calafell consultarà a la ciutadania la modificació del Reglament Orgànic Municipal

Aquest procés de participació no substitueix el preceptiu període d’informació públlica, durant el qual es podran presentar al·legacions

Ajuntament de Calafell. Ajuntament de Calafell

Ajuntament de Calafell. Ajuntament de Calafell

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

L’Ajuntament de Calafell realitzarà durant les properes setmanes un procès de participació ciutadana sobre la modificació del Reglament Orgànic Municipal (ROM). El ROM data de l’any 2000 i va actualitzar-se el 2004. Els grups que formen l’actual corporació van acordar fer-se una revisió a fons i han consensuat un esborrany, que avui s’ha aprovat en ple.

L’esborrany es publicarà a la web municipal (www.calafell.cat) perquè tothom el pugui consultar. També a la web i a les xarxes socials hi haurà un formulari d’enquesta que tothom podrà respondre. Finalment, es convocarà una trobada presencial general amb la ciutadania i una altra d’específica amb les entitats i associacions locals. La trobada general es convocarà el proper 15 de març a les dependències municipals de la Platja. La de les entitats, el dia 29, a les dependències de Segur.

Aquest procés de participació no substitueix el preceptiu període d’informació públlica, durant el qual es podran presentar al·legacions. Però la voluntat de l’Ajuntament i de tots els grups polítics és enriquir el text amb les aportacions ciutadanes abans d’aprovar-lo provisionalment i sotmetre’l a la informació pública.

Entre les novetats que introdueix la proposta de ROM, hi ha les següents:

–Es consagra una major col·legialitat dels processos decisoris de l’Ajuntament. Es restringeixen els poders personals de l’alcalde, tot transferint el màxim protagonisme resolutiu als òrgans col·legiats, sobretot el ple.

–Es facilita la feina dels grups polítics integrants de la Corporació, en particular l’accès a la informació i la tasca de control i fiscalització de l’oposició al govern.

–Es regulen torns i temps d’intervencions de forma més eficaç, per tal que les sessions plenàries siguin més àgils i, per tant, resultin més properes i accessibles a la ciutadania.

–Es garanteixen mecanismes de transparència i difusió de l’activitat municipal.

–Es reconeix formalment el dret de la ciutadania a intervenir oralment en els plens municipals, en un torn propi durant les sessions. Aquest dret venia exercint-se per costum, però sense una empara normativa, fet que facilitava canvis de criteri arbitraris sobre la seva aplicació. Aquest reconeixement és sense perjudici d’altres mecanismes i instruments de participació ciutadana.

–S’introdueix el dret dels ciutadans a presentar mocions, amb un mínim de signatures que hi donin suport.

–S’introdueix la tecnologia digital, per exemple amb l’ús de vídeoactes dels plens, per complir amb les normatives amb més agilitat i rapidesa, però sobretot per facilitar l’accès ciutadà a aquests continguts.


Comissió de Suggeriments i Reclamacions

D’altra banda, per unanimitat el ple municipal ha aprovat inicialment el reglament de la Comissió Especial de Suggeriments i Reclamacions, creada en la sessió del passat 28 de setembre. Aquesta comissió té la finalitat de millorar la interlocució de l’Ajuntament amb la ciutadania i les entitats. Hi seran representats tots els grups polítics, com a qualsevol comissió municipal, i hi podran ser cridats ciutadans que hagin expressat demandes o queixes al consistori. La comissió de suggeriments i reclamacions era una previsió del ROM que mai no s’havia desenvolupat.

El president de la Comissió de Transparència i Participació, José Manuel Tejedor, ha explicat que la comissió de suggeriments i reclamacions “es crea per a la defensa i tutela dels veïns davant l’Administració local. És una forma, que creiem que serà fluïda, de canalitzar les queixes per poder-les solucionar”. Les sessions seran periòdiques i, anualment, s’emetrà un informe sobre les qüestions tractades i les que s’han pogut resoldre o tirar endavant.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local