Ple municipal

Vilanova treballarà en una nova ordenança de soroll a partir del setembre

El ple aprova ampliar l'excepcionalitat dels 85 decibels fora de la festa major, carnaval i les revetlles

Gerard Llobet, Neus Lloveras i Juan Luis Ruiz. Míriam de Lamo

Gerard Llobet, Neus Lloveras i Juan Luis Ruiz. Míriam de Lamo

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El govern de Vilanova començarà a treballar en una nova ordenança de soroll a partir del setembre amb l'objectiu de clarificar els requisits de qualsevol concert que es realitzi al carrer. La revisió a fons de l'actual normativa pretén evitar denúncies com les que han arribat al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, que al març va emetre una sentència que va anul•lar la llicència municipal al festival Nowa Reggae al Molí de Mar i va obligar l'Ajuntament a indemnitzar els veïns denunciants. Per tal que puguin celebrar-se actuacions musicals a l'aire lliure fins que arribi el nou marc legal, el ple municipal va aprovar definitivament la modificació puntual de l'ordenança vigent, ahir dilluns. El canvi consisteix en ampliar l'excepcionalitat del topall dels 85 decibels, que fins ara només era vàlid per Festa Major, els Tres Tombs, Carnaval, i les revetlles de Sant Joan i Sant Pere, però ara també d'aplicarà a activitats culturals i festivals fora d'aquestes dates.

Mantenir els festivals, una prioritat

“A curt termini teníem clar que havíem de garantir la celebració dels festivals, i això ha estat així, s'han dut a terme els tres festivals, Vida, Nowa Reggae i el Tingladu, que era la nostra prioritat”, ha assegurat el primer tinent d'alcalde, Juan Luis Ruiz, en una roda de premsa aquest dimats al matí. La modificació puntual de l'ordenança, aprovada aquest dilluns, i la posada en marxa d'una nova normativa “que reculli propostes juntament amb altres agents actius de la ciutat”, formen part de la resta d'accions del govern per mantenir els festivals i les propostes culturals de la ciutat, segons Ruiz.

Comissió d'estudi al setembre

El govern crearà una comissió d'estudi a partir del setembre, de la que formaran part la coordinadora d'entitats i els grups polítics, i a la que també es convidarà associacions culturals i entitats, promotors culturals i musicals, associacions veïnals, i experts jurídics i tècnics. Així mateix, L'Ajuntament també vol participar en la nova llei d'espectacles que ha de tramitar la Generalitat.

Una ordenança “que s'adeqüi a la realitat”

El regidor d'Urbanisme, Habitatge i Medi Ambient, Gerard Llobet, ha recordat que l'actual ordenança té set anys. “La realitat ha canviat moltíssim, i ara ens hi hem d'adequar. A la ciutat es celebren festivals que han fet un salt qualitatiu i quantitatiu”, ha apuntat el regidor. Segons Llobet, la revisió de la normativa de soroll “ha de ser fruit d'un pacte de ciutat”. El regidor, però, ha apuntat que la nova ordenança no podrà superar el límit dels 85 decibels, un topall fixat per la normativa estatal i per la Unió Europea. Llobet també ha puntualitzat que aquest límit afecta les actuacions que utilitzin sistemes electroacústics d'amplificació.

L'Ajuntament ja ha començat a mesurar el soroll que poden produir actuacions musicals a places i espais públics, per tal de comprovar que no se supera aquest límit a la façana més propera. En aquest sentit, el regidor de Medi Ambient ha reconegut que hi ha festivals que “és més difícil d'encabir en determinats espais”, i que, per tant, alguns indrets poden quedar exclosos d'aquest tipus d'activitats.

El govern local també assegura que demanarà un informe extern i independent que valori la necessitat de revisar l'actual normativa per adaptar-se a la sentència. Així mateix, l'equip de govern s'ha compromès a estudiar la creació d'una altra ordenança específica que reguli els espectacles festius, tal i com reclama la coordinadora d'entitats. “Si és possible, ho farem”, ha dit Llobet.

El govern declina fer valoracions sobre el boicot

L'alcaldessa, Neus Lloveras, s'ha negat a valorar la crida al boicot del Vot del Poble que de moment han signat onze entitats vilanovines. “El govern ni ha de valorar ni qüestionar el posicionament de les entitats”, ha assegurat Lloveras. L'alcaldessa, no obstant, ha destacat que “tot allò que la coordinadora d'entitats ha posat sobre la taula s'ha solucionat”.

Pel que fa a la celebració del Tingladu, Neus Lloveras ha afirmat que l'únic canvi respecte edicions anteriors ha estat l'exigència d'un estudi acústic que demostrés que no se superaven els 85 decibels, una condició que anys enrere també exigia la normativa, però que fins abans de la sentència no havia calgut comprovar. “El límit dels 85 decibels ha estat sempre”, ha afegit l'alcaldessa. El canvi d'ubicació del festival, que ha passat de celebrar-se a la plaça de les Neus al parc de Baix-a-mar, va generar “algunes trucades” de queixa amb motiu del soroll aquest cap de setmana, segons el govern. “Som una ciutat de 67.000 habitants. Qualsevol esdeveniment és susceptible a tenir alguna queixa”, ha dit Lloveras, que ha recalcat, però, que “totes les medicions han complert per sota dels 85 decibels”.

“Interessos partidistes” en el conflicte amb les entitats

Lloveras ha lamentat que la CUP i ERC hagin “volgut polititzar una relació que sempre ha estat bona entre les entitats i l'administració” arran la polèmica sobre el trasllat del Tingladu. “És del tot inacceptable”, ha destacat l'alcaldessa, assegurant que els dos grups “busquen únicament interessos partidistes” en el conflicte amb les entitats. En aquest sentit, Lloveras ha reiterat que el govern té la “ferma convició de continuar treballant amb el món associatiu de Vilanova”.
 

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local