Redacció |
Sitges
13-12-2016 23:02
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
L’alcalde de Sitges, Miquel Forns, i el delegat de l’àrea de govern de Participació Ciutadana, Transparència i Govern Obert de l’Ajuntament de Madrid, Pablo Soto, i representants de 27 administracions més de tot l’estat, han signat aquest dimarts un conveni de col·laboració per establir vies de col·laboració pel que fa a l’àmbit de la participació ciutadana.
L’alcalde Miquel Forns destaca que “iniciem una nova manera de treballar a través de la qual volem compartir coneixements i experiències amb altres administracions públiques amb les que tenim molts nexes en comú”. L’alcalde ha explicat davant els representants de totes les administracions les eines de participació amb les que treballa Sitges i ha subratllat que “els nous coneixements que es podran assolir amb el conveni de col·laboració de Madrid permetran impulsar el Pla de Barris i el pla director d’equipaments públics”. Per Miquel Forns “això és un pas més cap a tenir més i millor democràcia”.
A través del conveni amb l’administració local de Madrid, l’Ajuntament de Sitges podrà utilitzar el coneixement i les eines amb les que treballa l'Àrea de Govern de Participació Ciutadana, Transparència i Govern Obert de Madrid relacionades amb la participació ciutadana directa i individual. Un exemple és el que Madrid anomena Propostes ciutadanes, una eina de participació que permet a la ciutadania fer una proposta per a la millora de la ciutat, que aquesta sigui recolzada per la resta de ciutadans i si compta amb suficients suports que sigui portada a la pràctica. També impulsen Audiències Públiques sobre actuacions concretes i que aquí a Sitges també està implementat per explicar diferents propostes del Govern o sotmetre a decisió ciutadana iniciatives que l'Ajuntament vol realitzar. Un altre eina amb la que treballa Madrid des de fa temps són els pressupostos participatius i que Sitges també ha posat en pràctica. El regidor d'Hisenda, Organització i Govern Obert, Josep Moliné, explica que “la suma d’experiències sempre és positiva i aporta coneixement. Amb el model de pressupostos participatius de Madrid volem millorar el sistema que vam utilitzar a Sitges i corregir algunes qüestions que no van acabar de funcionar”. Per l’Ajuntament de Sitges el Pressupost Participatiu és un mecanisme de participació i gestió del municipi, mitjançant el qual els ciutadans i les ciutadanes poden proposar, debatre i votar sobre la destinació d'una part del pressupost de l'ajuntament, establint així un canal efectiu de democràcia participativa. L'Ajuntament de Sitges va destinar una part del capítol d'inversions del pressupost municipal per a aquest objectiu d’1.000.000 euros, un dels municipis de Catalunya amb una inversió més gran destinada a la participació.
A banda de les Audiències Públiques o els Pressupostos Participatius, l’Ajuntament de Sitges treballa la participació ciutadana a través d’altres vies com les reunions de veïns periòdiques o el consell d’Infants. L’Alcalde recorda també que “properament per tal de garantir que els ciutadans de Sitges puguin assegurar-se el seu torn de precs i preguntes en les sessions plenàries, s’ha afegit un torn de precs i preguntes 30 minuts abans dels plens per tal que com a mínim es disposi d’un torn”.
La signatura del protocol de col·laboració s’ha dut a terme aquest dimarts a través de videoconferència on, a més de Sitges, s’hi ha sumat prop d’una trentena d’administracions de diferents punts d’Espanya.
1. Alacant
2. Arona
3. Astúries (carreño)
4. Benalmádena
5. Buñol
6. Cadis
7. Calvia
8. Ciempozuelos
9. Coruña
10. Getafe
11. Golmayo (soria)
12. Gran canària (cabildo)
13. Hospitalet de llobregat
14. Huesca
15. Mallorca consell
16. Mallorca palma
17. Oviedo
18. Pamplona
19. Rivas vaciamadrid
20. Sant Sebastian de los Reyes
21. Sitges
22. Talamanca
23. Tarragona
24. Toledo
25. Universitat complutense
26. Valdemorillo
27. València
28. València (Diputació)
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!