El portaveu del Secretariat Nacional de la CUP, Quim Arrufat, i la diputada Eulàlia Reguant en roda de premsa. ACN
ACN/ Núria Julià |
Vilafranca del Penedès
29-01-2017 03:02
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
La CUP ha decidit donar el seu 'sí' als pressupostos. Ho ha assegurat el portaveu del Secretariat Nacional dels cupaires, Quim Arrufat, en roda de premsa aquest dissabte després del Consell Polític i el Grup d'Acció Parlamentària reunits Vilafranca del Penedès. Els cupaires han avalat que els comptes tirin endavant per 39 vots a favor, 22 en contra i 2 abstencions i d'aquesta manera 2 diputats votaran a favor i 8 s'abstindran quan es votin definitivament al Parlament. Ara bé, és un "'sí' condicional". "Té data de caducitat". En aquest sentit, Arrufat ha posat sobre la taula que el límit cupaire és la celebració d'un referèndum com a màxim aquest setembre, acordat així al Debat de Política General. "Si no hi ha referèndum, la CUP retira el suport al Govern i provocarà que hi hagi noves eleccions", ha advertit. La diputada Eulàlia Reguant ha assegurat que el Govern ha amagat "el cap sota l'ala" a l'hora d'afrontar polítiques socials i redistributives: "Esperem que expliquin per què no és possible apujar els impostos a les rendes més altes".
La decisió del Consell Polític també ha fixat que siguin dos els diputats que votin a favor i 8 s'abstinguin al Ple. La decisió s'ha pres per 39 vots a favor, 2 abstencions i el 'no' de les territorials de Barcelona i Baix Llobregat, segons han confirmat a l'ACN fonts cupaires. El 'sí' als comptes "deixa el camí lliure i aplanat perquè no hi hagi més excuses per al referèndum i el procés constituent", ha asseverat Arrufat.
I precisament per això adverteixen: "És un sí condicional, no és un 'sí' a tot. Té data de caducitat". I el límit és el referèndum que no volen més enllà del setembre. "Si no hi ha referèndum, la CUP retira el suport al Govern i provocarà que hi hagi noves eleccions. I donarà per acabada aquesta fase del procés independentista", ha assegurat contundentment Quim Arrufat sense explicitar quin serà el mecanisme que utilitzaran.
"Prou xantatges" i avançar el referèndum en cas d'inhabilitacions
Durant la seva intervenció, el portaveu del Secretariat Nacional ha denunciat també "diversos xantatges" els darrers anys arran del 9-N, la convocatòria del 27-S i la llista única i ara els pressupostos. "Prou de xantatges que no fan cap bé al referèndum. El procés no és d'un, dos, o tres partits sinó del país. El sentit del vot al Consell Polític és una via oberta al referèndum però prou d'ubicar pedres al nostre camí, de tots els demòcrates del país".
En aquest sentit, i sobre el calendari, Arrufat ha insistit en tenir preparada l'estructura organitzativa per al referèndum abans de l'estiu en funció "de la tensió judicials sobre els càrrecs electes", per exemple en el cas d'inhabilitació de la presidenta del Parlament, Carme Forcadell. Per això, ha urgit el Govern a enllestir-lo al voltant del més de maig per evitar una repetició del 9-N: "No ens podem permetre arribar a les portes del referèndum amb la feina per fer i poques previsions".
El Govern i Economia, amb "el cap sota l'ala"
Els cupaires han sotmès a votació de les bases aquesta setmana l'última de les propostes que el Govern els va posar sobre la taula aquest dilluns que passa per situar finalment la despesa social en 1.350 milions i no en 1.170 com es preveia inicialment en el projecte de pressupostos per al 2017.
La diputada dels cupaires, i membre de l'equip negociador, Eulàlia Reguant, ha assegurat però que els 1.350 milions de més en polítiques socials no es deu a "un esforç del Govern" per incrementar ingressos sinó que responen "únicament" a la dècima per al topall de dèficit que ha previst el govern espanyol. "El país necessita polítiques valentes que no hi són, polítiques redistributives que no hi són; desprivatitzacions que no hi són. El Govern i la conselleria d'Economia en aquest debat social necessari i existent al país ha amagat el cap sota l'ala", ha etzibat Reguant.
En aquest sentit, el portaveu del Secretariat Nacional ha assegurat que políticament "el 'sí' condicional de la CUP als comptes és "un 'sí' a la ruptura i a la ruptura democràtica, a la convocatòria del referèndum sense demanar permís ni perdó a ningú, i al procés constituent". Però alhora és un 'no' també a uns comptes que "no han reduït la desigualtat social, no fan esforços redistributiu, no toquen privilegis i mantenen estructures".
La proposta del Govern
La diferència entre la despesa social prevista inicialment pel Govern i la negociada els darrers dies amb la CUP són 185 milions. Així, la proposta augmenta per exemple en 140 milions el pressupost d'Ensenyament de manera que es contractarien 3.500 professors de més als 2.000 ja previstos inicialment als pressupostos. Això passaria per establir una hora menys lectiva per als docents. De fet, aquest és un acord de la conselleria d'Ensenyament amb els sindicats aquesta setmana, i que ha servit per desconvocar la vaga pel 9-F.
La proposta que va posar el Govern sobre la taula també aporta 35 milions d'euros addicionals per a la renda garantida de ciutadania i implanta un nou impost que gravaria les emissions contaminants de CO2 en els vehicles, que suposaria 77 milions en ingressos anuals quan la taxa estigui plenament desenvolupada i aplicada.
La negociació també ha estat marcada per l'estira-i-arronsa entre els cupaires i el Govern, amb les reticències sobretot des del PDeCAT, per posar sobre la taula una modificació a l'alça dels trams que graven les rendes superiors a 60.000 euros en impostos com l'IRPF, Successions o Patrimoni. Per això esperen que l'executiu català expliqui per què "no és possible apujar els impostos a les rendes més altes".
Amb esmenes vives al ple
A partir d'ara, la CUP ofereix mà estesa a la resta de grups del Parlament perquè en la negociació dels propers dies es puguin introduir modificacions als comptes: "Les nostres esmenes continuaran vives, estem a temps que els pressupostos s'acostin una mica a ser els que necessita el país", ha afegit Reguant. El ple per aprovar els comptes està previst per al 8 i 9 de febrer si cap grup de l'oposició no presenta recurs al Consell de Garanties Estatutàries, cosa que en retardaria l'aprovació.
Més informació
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!