Abigail Garrido i Fran Perona. Ajt Sant Pere de Ribes
Redacció |
Sant Pere de Ribes
11-10-2017 19:18
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
L’Ajuntament de Sant Pere de Ribes es troba en plena elaboració de les ordenances municipals i fiscals del 2018. Aquesta setmana han tingut lloc dues sessions públiques participatives per donar a conèixer les principals línies de treball i els objectius que el govern municipal persegueix amb aquestes, així com per recollir les opinions i suggeriment dels assistents.
Segons han explicat l’alcaldessa, Abigail Garrido, i el regidor de Règim Intern, Fran Perona, “amb les ordenances fiscals volem garantir la qualitat de vida, la prestació de serveis bàsics i necessaris per a tothom i afavorir la cohesió social” i per aquest motiu els objectius marcats són: no apujar els impostos mentre hi hagi l’economia sanejada de l’Ajuntament i una taxa d’atur elevada, tot assegurant els serveis bàsics i necessaris; el retornament del 4% de l’IBI que el Consistori es va veure obligat a aplicar per qüestions administratives; noves propostes de deducció de l’IBI per a pisos que es destinin a lloguer assequible; consolidar les mesures aplicades en els darrers anys (d’incentius a l’emprenedoria, les empreses i el comerç, per a la preservació del medi ambient i les bonificacions socials adreçades a les persones més vulnerables); i modificació del calendari fiscal per afavorir l’economia familiar.
Referent a l’IBI, a més, una de les novetats serà la incorporació d’una bonificació del 95% en pisos que es destinin a lloguer assequible a través de la borsa d’habitatge que s’ha estat treballant amb el grup municipal de FEM Poble juntament amb d’altres polítiques d’habitatge, mobilitat i medi ambient. També en l’apartat d’impostos, i concretament pel que fa a les plusvàlues, es proposa incloure una bonificació del 95% en les transmissions de terrenys i en la transmissió o constitució de drets reals del domini que afectin a l’habitatge habitual per a causa de mort a favor de descendents de primer grau.
Pel que fa a les taxes, de moment ha transcendit que es planteja l’adaptació de les bonificacions de la taxa d’escombraries a la capacitat econòmica de la unitat familiar i suprimir l’obligació de presentar la documentació cada 5 anys a persones jubilades i pensionistes. La taxa per a l’ocupació de terrenys d’ús públic inclouria una exempció de pagament per a tots els esdeveniments veïnals autoritzats que es facin a la via pública i contemplaria l’ocupació de la via pública amb caràcter particular per portar a terme esdeveniments relacionats amb la seva activitat. Altrament, es vol exemptar de pagament de la taxa de casament a l’ajuntament a aquelles parelles on un dels contraents estigui empadronat al municipi com a mínim des de fa un any i modificar les quotes a l’alça de la taxa de sorolls per donar cobertura al cost del servei.
En l’apartat de preus públics, els canvis més significatius serien la incorporació d’un abonament mensual per a famílies monoparentals i noves modalitats d’abonaments (clubs i programa fitjove) al complex esportiu municipal Espai Blau i l’exempció i/o modificació de pagament de la quota del Servei d’Atenció a Domicili i altres serveis assistencials que acreditin un expedient de Serveis Socials, així com la incorporació de servei d’ajuts a domicili per atenció a la infància.
Una menció especial requereixen les consolidacions de bonificacions aplicades en els exercicis fiscals dels darrers anys i que es mantenen, com les bonificacions de l’IVTM (impost de vehicles de tracció mecànica) per a vehicles híbrids i d’hidrogen, vehicles que utilitzin combustible com el gas liquat o metà i a tots els vehicles de benzina amb emissions fins a 120gr/Km de CO2; els descompte de l’IAE per un increment del 10% de la plantilla (o de 2 treballadors/ores amb contracte indefinit), per fer servir energies alternatives (eòlica, solar o biomassa) i per realitzar auditories energètiques o utilitzar energia elèctrica d’origen 100% renovable; o les deduccions en l’ICIO (impost sobre construccions, instal·lacions i obres) per afavorir les condicions d’accés i habitabilitat de les persones amb discapacitat o incorporar sistemes d’aprofitament tèrmic o elèctric de l’energia solar per autoconsum. També es mantindran les rebaixes de la taxa de gual per als pàrquings comunitaris que instal·lin un punt de recàrrega comú de vehicles elèctrics; de la taxa de llicències d’obres per a aquelles peticions que incloguin mesures de construcció sostenible; i la taxa d'activitats per a les persones físiques que es donin d’alta com a noves activitats econòmiques (si es troben a l’atur o són primera contractació i que la superfície del local no superi els 500m2). Igualment seguirà vigent el gravamen per a la utilització anòmala dels habitatges als grans tenidors d’habitatges buits.
Les ordenances fiscals suposen un 70% (17.405.005,30€) dels ingressos de l’Ajuntament, dels quals els impostos (IBI, IVTM, IAE, ICIO i plusvàlua) representen el 55,62%, les taxes el 11,99% i els preus públics el 0,09% del total.
Pressupostos participatius, en fase final
Un cop acabat el període de presentació de propostes dels pressupostos participatius (que s’ha portat a terme del 8 de setembre a l’1 d’octubre) han estat finalment 15 els projectes que s’han fet arribar a l’Ajuntament, una xifra inferior a la de l’any passat (63). En aquests moments la comissió tècnica els està avaluant segons els criteris recollits a les normes reguladores per publicar-ne la llista provisional que es farà pública el dia 14 d’octubre. Posteriorment, fins el dia 22 d’aquest mes es podran presentar les esmenes d’aquelles iniciatives que no havent estat descartades del tot es puguin reformular perquè compleixin els requeriments especificats i siguin acceptades per portar-les també a votació. Aquesta, precisament, és una de les novetats d’enguany per no desestimar propostes per defecte de forma o plantejament.
El llistat definitiu es farà públic el 24 d’octubre i l’endemà s’iniciaran les votacions, que es podran fer presencialment a les OAC o telemàticament a través de la pàgina web www.santperederibes.cat/ajuntament/participacio-ciutadana/pressupostos-participatius-2017 fins al 5 de novembre. Paral·lelament, els dies 23 i 24, de 19 a 20.30h, hi haurà dues sessions de presentacions voluntàries dels projectes acceptats a càrrec dels promotors que desitgin exposar públicament les seves propostes abans que siguin sotmeses a votació. La primera trobada es farà a la Biblioteca Josep Pla de les Roquetes i el dia següent a la Biblioteca Manuel de Pedrolo de Ribes, respectivament.
Quant al sistema de votacions, hi podran participar totes les persones majors de 16 anys empadronades al municipi i s’hauran de seleccionar cinc de les propostes acceptades puntuant-les amb un escalat del 5 a l’1 (de major a menor puntuació). El recompte de vots es farà públic el 7 de novembre i durant el mateix mes també es convocaran dues sessions públiques més de presentació de resultats i de la proposta de Pressupost municipal 2018.
En aquesta edició, els veïns i les veïnes del municipi podran decidir a què destinar el 20% dels diners per a inversions reals del pressupost de l’any que ve (més de 250.000 euros) i 15.000 euros més per a projectes socials, culturals o solidaris que es presentin.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!