Independència

Puigdemont avisa Rajoy que si no dialoga i manté la repressió el Parlament votarà la declaració d'independència

El president retreu al govern espanyol l’empresonament de Sánchez i Cuixart, i valora que si “l'única resposta” de l’Estat a l’oferta de diàleg és el 155 es demostra “que no s'és conscient del problema i que no es vol parlar”

Primer pla del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, llegint un informe al Consell Executiu del 17 d'octubre del 2017. ACN

Primer pla del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, llegint un informe al Consell Executiu del 17 d'octubre del 2017. ACN

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha respost al govern espanyol amb una breu carta on avisa el cap de l’executiu, Mariano Rajoy, que “si l’Estat persisteix en impedir el diàleg i en continuar la repressió, el Parlament podrà procedir, si ho estima oportú, a votar la declaració formal de la independència que no va votar el 10 d’octubre”. Puigdemont, que va fet pública la missiva un quart d’hora abans que s’esgotés el termini imposat pel govern espanyol, recorda a Rajoy la seva oferta de “diàleg” per negociar entre els dos executius i li fa saber que la “suspensió” dels efectes de la declaració d’independència que va decretar amb el seu discurs davant el ple del Parlament “continua vigent”. Amb tot, aprofita per retreure a Rajoy que des de l’Estat s’estigui “augmentant la repressió” i els presidents de l’ANC i Òmnium, Jordi Sánchez i Jordi Cuixart, hagin acabat empresonats. A més, el president considera que “l'única resposta” de l’Estat a la seva oferta de diàleg és l’amenaça de l’aplicació de l’article 155 de la Constitució, i creu que això demostra “que no s'és conscient del problema i que no es vol parlar”.

La segona carta que Puigdemont remet a Rajoy en la darrera setmana i després del requeriment del govern espanyol perquè aclarís si la independència de Catalunya s’havia declarat, és més curta que la primera i ha arribat a la Moncloa fregant el límit de temps establert per l’executiu estatal. A tres quarts de 10 del matí, el president català remetia la missiva, per avisar que “si el govern de l'Estat persisteix a impedir el diàleg i continuar la repressió, el Parlament de Catalunya podrà procedir, si ho estima oportú, a votar la declaració formal de la independència que no va votar el dia 10 d'octubre”.

A la carta, Puigdemont recorda que l’1-O “el poble de Catalunya va decidir la independència en un referèndum amb l'aval d'un elevat percentatge d'electors”, i explica que aquesta proporció és “superior al que ha permès al regne Unit iniciar el procés del Brexit i amb un nombre de catalans major del que va votar l'Estatut d’Autonomia de Catalunya”. Igualment, insisteix que el ple del passat 10 d’Octubre es va “valorar el resultat del referèndum i els seus efectes” al Parlament, i reitera que allà ell mateix va “proposar deixar en suspens els efectes d'aquell mandat popular”.

“Ho vaig fer per propiciar el diàleg que de manera reiterada ens han fet arribar, a vostè i a mi, institucions i dirigents polítics i socials de tota Europa i de la resta del món”, afirma també, tot recordant que la carta del passat dilluns ja proposava que tots dos es reunissin i aquesta petició “no ha estat atesa” per Moncloa.

Donat que en aquella primera missiva Puigdemont també reclamava a Rajoy “revertir la repressió” contra el poble i el Govern de Catalunya, el president considera que els fets de la darrera setmana demostren que aquesta demanda tampoc s’ha tingut en compte. “Al contrari, s'ha incrementat i ha comportat l'entrada a presó del president d'Òmnium Cultural i el president de la Assemblea Nacional Catalana, entitats d'acreditada trajectòria cívica, pacífica i democràtica”, diu, retraient així l’empresonament de Jordi Sánchez i Jordi Cuixart.

Malgrat tot, Puigdemont insisteix que a hores d’ara la “suspensió contínua vigent”. El president deixa anar aquesta decisió alhora que retreu a Rajoy que, per la seva part, no s’hagi afluixat en la seva estratègia davant la petició de diàleg. “La decisió d'aplicar l'article 155 correspon al govern de l'Estat, prèvia autorització del Senat. Malgrat tots aquests esforços i la nostra voluntat de diàleg, que l'única resposta sigui la suspensió de l'autonomia, indica que no s'és conscient del problema i que no es vol parlar”, sentencia Puigdemont.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local