Una dona diposita el seu vot a l'oficina consular espanyola a Brussel·les el 17 de desembre. ACN
ACN |
Barcelona
25-01-2018 14:44
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
Catalansalmon.com denuncia en un informe fet públic aquest dijous que prop del 30% de les 29.521 peticions registrades per votar des de l'exterior el 21-D no van acabar en vot. És a dir, que els vots recomptats només van representar el 69% del vot sol·licitat. Des de l'organització parlen de "vots desapareguts" i lamenten que "cap de les persones que han votat té la certesa que el seu vot hagi estat comptat o no". "És un dret fonamental que actualment no ho és", recorden. Identifiquen el sistema de vot pregat com una de les problemàtiques, ja que afirmen que la "burocràcia i terminis ajustats" dificulten la participació dels votants a l'exterior i reclamen en aquest sentit recuperar el sufragi universal real, com existia abans del 2011. Segons dades recollides en l'informe només va pregar el vot el 17,46% del cens sobre els 226.381 catalans registrats. A més, critiquen la "manca de transparència i l'ocultació d'informació" sobre el vot exterior i retreuen al govern espanyol que un mes després dels comicis segueixi sense publicar les dades dels vots recollits a cada consolat o els resultats per països. L'informe l'han basat sobretot a partir de les observacions d'una xarxa de 818 voluntaris que va supervisar el vot als consolats d'una seixantena de països i també a les delegacions provincials on van ser comptats.
Als "vots desapareguts", afirmen, cal afegir-hi els "vots descartats", és a dir, vots efectivament arribats fins a l'urna però que per qüestions burocràtiques (com ara que hi falten documents) no són acceptats però en cap cas comptabilitzats sinó "llançats". "No en queda cap rastre ni se'n fa cap recompte oficial, la qual cosa es considera igualment irregular", apunten. "Per votar per correu cal incloure 3 sobres, i 2 certificats i adjuntar un document d'identitat, això es presta a confusió". Prova d'això, diuen, és que l'equip d'observadors a Barcelona va comptabilitzar-ne més d'un miler en aquesta categoria.
En l'informe també posen de manifest els problemes durant el període de votació, com ara la falta de control del vot que arriba per correu al consolat, i els que es van detectar en el moment del recompte ja a Catalunya després de passar per Madrid, al Ministeri d'Afers Exteriors i de Cooperació. En alguns consolats, asseguren, va haver-hi un comportament "poc transparent" i no es va poder supervisar per part dels voluntaris el vot que arribava per correu, ja que la llei no determina amb detall quines són les tasques que pot desenvolupar un "representant electoral al consolat".
Propostes per "garantir" el vot exterior
Amb tot, l'informe no només recull les "irregularitats" sinó que també presenta suggeriments perquè el vot exterior sigui "garantit". A més del suggeriment d'eliminar el sistema de vot pregat i substituir-lo pel de sufragi universal real, com abans del 2011, també proposen ampliar el període de vot fins al dia mateix de les eleccions -com es va fer de forma extraordinària en les darreres eleccions- per a tots els residents a l'exterior, tant els permanents com els temporals. Igualment insisteixen en la "necessitat d'aprofitar les eines digitals" per millorar la gestió i el seguiment de cada vot. Per exemple, suggereixen que es puguin descarregar i imprimir paperetes des d'un web oficial, que puguin ser validades amb un codi QR o que els consolats disposin també de paperetes per si aquestes no arriben a temps.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!