Nova legislatura

Torra oferirà a tots els consellers destituïts ser "restituïts" en el càrrec

El president investit admet que no sap quan durarà la legislatura i insinua que dependrà de la “resposta de l’Estat” a la “situació d’excepcionalitat”

Pla mig de Quim Torra al Parlament, 12 de maig del 2018. ACN

Pla mig de Quim Torra al Parlament, 12 de maig del 2018. ACN

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El president de la Generalitat investit pel Parlament, Quim Torra, ha avançat aquest dimarts que oferirà a tots els consellers del Govern destituït de Carles Puigdemont tornar al càrrec i restituir-los “si ells volen”. En una entrevista a El Matí de Catalunya Ràdio, Torra ha dit que “seria un honor” per a ell poder tornar a nomenar-los consellers si accepten l’oferta que els hi farà tant si estan a la presó, a casa seva o a l’estranger. En aquest sentit, però, ha detalalt que la formació del futur Govern és una de les qüestions que vol acabar de perfilar en la seva reunió "de coordinació" amb Carles Puigdemont a Berlín. El president, a més, també ha explicat que vol visitar els independentistes presos aquesta mateixa setmana o “el més aviat possible”. Igualment, ha admès que no sap quina durada pot tenir la legislatura que arrencarà el seu Govern, però ha insinuat que dependrà de la “resposta de l’Estat” a la “situació d’excepcionalitat” que assegura que viu Catalunya.

El Govern que conformarà Quim Torra encara no està tancat. I un dels factors que el pot concretar definitivament és si els que van ser consellers de Puigdemont accepten o no la seva oferta. La intenció del president investit és que la “restitució s’ofereixi en tots els casos” on l’aplicació de l’article 155 ha acabat amb algun càrrec destituït, inclosos els consellers. “El principi de restitució és per a tothom. És la base d’aquest Govern”, ha dit Torra, tot afegint que en cas dels que van ser consellers, seran tornats al departament “si ells accepten”. “Seria un gran honor. Els hi proposarem segur. I si accepten, seran consellers”, ha dit.

Torra ha volgut remarcar que ell tindrà “molt a dir” en la formació del Govern, malgrat que la seva investidura hagi arribat quan JxCat i ERC ja tenien enllestit el llistat de consellers possibles. “Ens queden dies i hores per davant, i un dels objectius del viatge a Berlin és comentar el possible Govern amb Carles Puigdemont. També ho he de fer amb els socis, hem d’acabar de veure i perfilar perfils”, ha dit.

En aquest sentit, en explicar que la formació del Consell Executiu és un dels motius de la visita a Puigdemont que farà aquest mateix dimarts, també ha dit que per a ell és “molt normal” que es produeixi aquest viatge a Berlín. “Un cop escollit president, vaig a parlar amb el president legítim i a coordinar l’estratègia que hem de seguir un cop hi ha president a Catalunya”, ha dit, tot recordant que el seu executiu pivotarà la seva acció sobre les institucions catalanes, l’Espai Lliure d’Europa i la mobilització ciutadana amb el Procés Constituent.

Per a Torra, però, la visita a Puigdemont havia de fer-se ja mateix. “És molt important que aquest gest el faci i quedi palès i manifest. Sinó, no sé què he vingut a fer aquí”, ha etzibat. Amb tot, Torra creu que la relació amb Puigdemont ha de tenir una part de coordinació política i altra de simple consulta. “Serà una combinació de les dues coses. Vull anar a rebre el consell de Puigdemont, però és evident que les decisions les prendrem des d’aquí. Les responsabilitats per tot el que puguem fer seran meves i del Govern. Les decisions les prendré jo, i parlaré amb el president Puigdemont sobretot, com demanaria consell al president Mas o a qui faci falta. Necessitem parlar moltíssim i coordinar-nos”, ha dit.

Amb qui també vol parlar d’immediat és amb els independentistes que estan presos a Soto del Real, Estremera i Alcalá Meco. “Intentaré anar a veure’ls i parlar amb ells aquesta mateixa setmana”, ha avançat.

Torra ha admès que hi ha parts del pla de Govern que encara estan en l’aire i pendents de tancar-se entre JxCat i ERC. I de fet, ha admès que “no sap” quan durarà aquesta legislatura. Hem d’anar contrastant dia a dia, de manera positiva, com respon també l’Estat a la situació d’excepcionalitat”, ha dit, insinuant així que es podrien acabar convocant eleccions si, com va dir Puigdemont, segueix la “repressió” de l’Estat. Per no acabar així, però, ha tornat a oferir “diàleg sense condicions” al govern espanyol i “seure a parlar de tot” amb el president de l’Estat, Mariano Rajoy.

“El 10-O hauríem d’haver proclamat la república”

En un altre ordre de coses, Torra ha explicat que hi ha “lliços apreses” i que algunes coses en els darrers mesos van fallar. En aquest sentit, ha reconegut que, per a ell, el 10 d’octubre, quan Puigdemont va proclamar i suspendre la independència en un ple al Parlament, va ser “la gran oportunitat” perduda. “Hauríem d’haver proclamat la República i defensar-la, i que ningú marxés fora”, ha dit. Tot i això, ha emplaçat l’independentisme a “trobar una altra manera i un altre moment, una altra finestra que s’ha de saber crear” per a poder acabar creant la República. “Tot alhora ens ha d’anar portant a alguna cosa i anar construint una estratègia, entre tots”, ha dit, sense definir més. Així, però, ha afegit que la internalització “de la causa catalana” és clau i que, dins aquesta estratègia a construir, compta amb la implicació global. “Tard o d’hora es produirà aquesta mediació”, ha sentenciat. 

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local