Pla tancat de Pedro Sánchez prometent el càrrec de president espanyol davant el rei Felip VI a la Zarzuela. ACN
ACN/ Roger Pi de Cabanyes |
Madrid
02-06-2018 12:16
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
El secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, ha pres possessió aquest dissabte el càrrec davant el rei Felip VI i ha esdevingut d’aquesta manera el setè president espanyol de la democràcia. Sánchez ho ha fet en un acte sobri on per primera vegada no han estat presents ni la Bíblia ni el crucifix: només un exemplar de la Constitució. El president espanyol ha “promès” per la seva “consciència i honor complir fidelment les obligacions del càrrec de president del govern amb lleialtat al Rei i guardar i fer guardar la Constitució com a norma fonamental de l’Estat, així com mantenir el secret de les deliberacions del Consell de Ministres". A la sala hi ha estat present el seu predecessor, Mariano Rajoy, el ministre de Justícia, Rafael Catalá –que ha actuat com a notari major del Regne- així com la presidenta del Congrés, Ana Pastor, i del Senat, Pío García Escudero, i els presidents del TC i del Tribunal Suprem, Juan José González Rivas i Carlos Lesmes.
Sánchez ha pres possessió hores després que el Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) hagi publicat a la seva edició de dissabte el seu nomenament com a president –un cop el rei Felip VI ha signat el decret de nomenament- i el cessament de Mariano Rajoy i de tots els membres del seu govern, que en el cas dels ministres continuen en funcions fins que prenguin possessió els seus successors.
S’ha convertit d’aquesta manera en el primer president de la democràcia espanyola que arriba a La Moncloa fruit d’una moció de censura. Ho fa amb els suports de 180 diputats del Grup Socialista (85), Podem (67), ERC (9), PDeCAT (8), PNB (5), Compromís (4) i Bildu (2), que van superar per quatre vots els 176 necessaris per fer prosperar la iniciativa i cessar Mariano Rajoy.
Sánchez ha promès el càrrec per primera vegada sense la presència de la Bíblia i el crucifix que havien estat presents en els actes de jura o promesa de tots els seus predecessors en democràcia. Ho ha decidit el propi equip del president espanyol després que la Casa del Rei va acordar el juliol del 2014, poc després de la proclamació de Felip VI, donar l’opció als alts càrrecs de prescindir dels símbols religiosos.
Una encaixada tensa
Tal com estava previst, Mariano Rajoy ha estat present a la presa de possessió de Pedro Sánchez. Els seus predecessors també complir aquesta tràmit. Zapatero va ser present a la del mateix Rajoy; Aznar a la de Zapatero; Felipe González a la de José María Aznar; i Calvo Sotelo a la de González.
Tan bon punt ha promès el càrrec, el president espanyol s’ha situat a l’altre extrem de la sala per rebre l’encaixada del rei Felip VI, amb qui s’ha fotografiat, i posteriorment encaixar també les mans –malgrat la tensió- amb el seu predecessor, Mariano Rajoy, abans de la fotografia de família amb tots els presents.
Nou govern
Un cop celebrat l’acte de la presa de possessió, Sánchez haurà de redactar ara un decret de composició del govern nomenar els seus ministres. Haurà de comunicar els noms d’aquest nou gabinet al rei Felip VI, que novament ha de signar el decret per a la seva publicació al Butlletí Oficial de l’Estat abans de rebre’ls a La Zarzuela perquè prenguin possessió del càrrec.
Això es produirà previsiblement dilluns, complint la voluntat de l’equip de Pedro Sánchez, que vol completar un relleu ràpid de tot el govern perquè es pugui celebrar ja un primer Consell de Ministres el pròxim divendres a La Moncloa.
Mentrestant continuen les travesses que situen com a ministres la seva ma dreta, José Luis Ábalos, la portaveu al Congrés Margarita Robles, i noms com els de Juanma Serrano, a més del primer secretari del PSC, Miquel Iceta, i l’exministre Josep Borrell.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!