Primer pla de Joan Tardà, el 24 d'agost de 2018. ACN
ACN |
Madrid
12-09-2018 18:31
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
ERC no donarà suport al Congrés a la moció pactada pel PSOE i el PDeCAT que insta el govern espanyol a “obrir un procés de diàleg polític amb el Govern de Catalunya on tothom pugui defensar les seves idees, aspiracions i projectes lliurement, sense imposicions ni impediments” i que afegeix que "aquest procés de diàleg ha d’acordar les vies legals i democràtiques que permetin a la societat democràtica determinar el seu futur en el marc de l’ordenament jurídic vigent". Els republicans –que segurament s'abstindran- han fet pública la posició amb una piulada, assegurant que "en democràcia s’ha de poder parlar de tot, i el límit és el respecte als drets fonamentals i als principis democràtics". El grup d'ERC del Congrés inicialment havia explicat que donarien suport al text, però ara afirmen a Twitter que "la llei és mutable i no pot ser l’argument per limitar el diàleg". "No donarem suport a la moció i treballarem per un diàleg sense condicions ni renúncies prèvies", afegeixen.
Poc després de saber-se això, el diputat d'ERC al Congrés Joan Tardà ha dit en declaracions als periodistes que el gir en el sentit del seu vot ha vingut provocat, sobretot, pel discurs en el debat de la moció del diputat del PSC, José Zaragoza. "La seva intervenció ens impedeix votar a favor. El PDeCAT pretenia posar en valor les poques però existents possibilitats d'utilitzar l'ordre vigent per fer un referèndum. Després, Zaragoza ha fet tot el contrari, sembla que en lloc de greix ha posat sorra als coixinets", ha dit, tot assegurant que "el que es votarà demà està per sota del que es va pactar amb el president del govern d'Espanya i que va expressar la vicepresidenta Carmen Calvo, un diàleg 'sin cortapisas' tal i com va dir", ha explicat el republicà.
Tardà ha insistit que ERC és "una entusiasta del diàleg, però ha de ser sense cotilles, que parteixi de zero, que no vingui condicionat". "Per això, per seny, per prudència, ens hem d'abstenir. No volem desmerèixer les intencions del PDeCAT, però la interpretació dels socialistes devalua el que havíem assumit. No pot ser que el diàleg vagi condicionat al 100% per la llei. Tothom ha d'aportar el que consideri i no tot té perquè adequar-se a la legalitat vigent", ha sentenciat el diputat d'Esquerra.
Amb tot, creu que la seva posició no dificulta "ni la unitat d'acció" ni el Govern de la Generalitat. De la mateixa manera, tampoc considera que sigui "cap mostra de competència, ni de competitivitat, ni de recel, amb el PDeCAT". "Només és que creiem que hem de fe aquet paper de dir 'compte, perquè ens poden posar dins la cleda que només podem negociar el que els interessa a ells'", ha conclòs.
La CUP creu que la moció pactada entre PSOE i PDeCAT "vulnera greument la voluntat del poble"
La CUP està molesta amb la moció que el PSOE i el PDeCAT han pactat al Congrés per instar els governs català i espanyol a portar a terme "un diàleg sense imposicions dins del marc de l’ordenament jurídic vigent". Per als anticapitalistes, el text "vulnera greument la voluntat del poble de Catalunya que es va manifestar massivament a la Diada per exigir el dret a l’autodeterminació". Segons el comunicat fet públic per la CUP, aquesta és, a més, "una mostra més de la intenció de tancar en despatxos tot allò que la gent, de forma autoorganitzada, ha aconseguit reivindicant als carrers".
El grup anticapitalista considera també que el pacte de la moció demostra que "el PDeCAT, amb la complicitat d’ERC, vol retornar a un escenari de pacte amb l’Estat espanyol, un Estat espanyol que vulnera sistemàticament drets polítics i civils i que es nega a reconèixer el dret a l’autodeterminació dels Països Catalans". De la mateixa manera, creu que també "reforça la idea de que el Govern de la Generalitat practica el 'processisme 2.0', parlant simbòlicament de la implementació de la República mentre es retorna a la gestió neoliberal d’una autonomia sotmesa al 135CE i a l’amenaça de l’aplicació del 155".
Per aquest motiu, la CUP ha volgut "reivindicar que només es pot confiar en la força de la gent i en l’organització popular de base" i ha considerat que ha de ser "la gent qui ha d’empènyer les institucions no només per exercir l’autodeterminació, sinó també per recuperar drets socials per a les classes populars d’aquest país".
Més informació
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!