Mandat 2019-23

Abigail Garrido: "Sant Pere de Ribes ha de caminar fermament a una transició a nivell mediambiental"

L'alcaldessa de Sant Pere de Ribes posa el mediambient com un dels reptes del seu govern pels propers quatre anys

L'alcaldessa de Sant Pere de Ribes, Abigail Garrido. Júlia Olivé

L'alcaldessa de Sant Pere de Ribes, Abigail Garrido. Júlia Olivé

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Abigail Garrido repeteix com a alcaldessa a Sant Pere de Ribes, aquesta vegada amb una majoria absoluta, cosa que feia 12 anys que no passava al municipi.  L’alcaldessa encara al segon mandat amb un deute 0 que li ha permès fer unes inversions necessàries, com la del CAP de Ribes, l’ampliació de la Biblioteca o la museïtzació del Castell de Ribes. Garrido posa com a eixos principals de l’acció de govern l’habitatge, l’ocupació, l’espai públic i el mediambient. En aquest sentit ha afirmat que obriran l’Agència Local de l’Energia a partir de l’any que ve. I a mig termini l’alcaldessa afirma que la dependència és el repte més important que tenen. Garrido afirma que d’aquí quatre anys desitja que la gent “se senti el més encaixada i feliç possible” i afirma que com a presidenta del Consell Comarcal potenciarà la unió dels municipis de la comarca a l’hora d’anar davant les institucions.

Repeteix com a alcaldessa, aquesta vegada per majoria absoluta, cosa que feia 12 anys que no passava. Com se sent?

Molt agraïda a la gent que ha confiat en nosaltres, en les propostes i en la feina que hem fet durant aquests quatre anys, d’una manera tant majoritària.

Quins seran els eixos principals en els que centrarà la seva acció de govern durant aquest mandat?

En tenim uns quants, una primera preocupació és l’habitatge. Hem de treballar perquè l’oferta de l’habitatge sigui assequible per les persones en diferents modalitats. Venim d’una crisi on els treballadors han perdut molts drets i tenen un salari amb el qual moltes vegades no poden arribar a finals de mes. Els ajuntaments no tenim totes les eines per solucionar aquesta problemàtica, però podem concertar amb la Generalitat tota una sèrie de línies d’actuació que puguin millorar l’oferta d’habitatge públic assequible al nostre municipi.

En aquest sentit s'han reunit amb la Generalitat?

Sí. Ens hem reunit amb el director general de l’INCASÒL i amb el director general de l’Agència de l’Habitatge. Amb INCASÒL hem signat un conveni de col·laboració en el qual primer iniciarem un estudi de necessitats del municipi, perquè quedin justificades les actuacions i les concertacions que fem tant l’administració de la Generalitat com la nostra. Aquest estudi és el pas previ a destinar sòls per poder construir habitatge assequible, sobretot de lloguer. Tindrem més reunions a part d’aquesta. Estem treballant ja en la finalització de 16 habitatges al parc Central, però, a més, hem comprat juntament amb la Generalitat 12 habitatges, a Les Roquetes també, per destinar-los a lloguer assequible. Ens agradaria aprofundir aquesta línia de treball conjunt amb la Generalitat per aconseguir més oferta d’habitatge públic al nostre municipi.

L’habitatge és una problemàtica molt present a molts municipis de Catalunya. A part d’aquesta, en quins altres àmbits volen centrar l’acció de govern?

Un dels altres eixos és l’ocupació. Les persones sense habitatge i sense feina és complicat que puguin tirar endavant amb la seva vida i el seu projecte vital. Per això posarem tots els esforços que estiguin a les nostres mans perquè les persones puguin tirar endavant el seu projecte vital. Des d’aquest punt de vista volem atraure activitat econòmica que es vulgui ubicar al nostre municipi. A més, volem aconseguir que les persones siguin més competents a l’hora de trobar feina. En aquest sentit som el primer municipi del Garraf en inversió en formació i capacitació de les persones que són a l’atur. Tenim diferents cursos i mòduls formatius, amb títol, de manera que així poden ampliar el seu currículum i, d’aquesta manera, els pot servir com a plataforma per trobar noves oportunitats de feina. Això ho complementem amb contractes amb empreses, de manera que les persones poden fer una formació i a la vegada treballar en una empresa. De moment veiem que aquests plans d’ocupació ens estant donant un èxit força important i ho volem potenciar.
A més d’ocupació, un dels altres eixos és l’espai públic. Volem que la gent se senti orgullosa del lloc on viuen i per això treballarem per millorar els carrers, les places i els equipaments i també oferint-los més programacions culturals i esportiva.

En el Pla de Reactivació Municipal d’enguany hi ha inversions per millorar equipaments. La ciutadania en aquests propers quatre anys quina millora podrà notar en aquest sentit?

La gent fins ara no podia anar al teatre de Les Roquetes, per exemple, doncs aquesta legislatura s’obriran les seves portes. També s’obriran les portes d’una biblioteca ampliades i les de l’ampliació del CAP de Les Roquetes. També dins el Pla de Reactivació Municipal hi ha la museïtzació de Castell de Ribes. Un castell que és una icona per al nostre municipi i que té les portes tancades. Volem que aquest espai sigui un patrimoni de tothom i per això fem aquesta aposta de museïtzar-lo.

Hi ha data per les obres de museïtzació del Castell de Ribes?

El Pla de Reactivació ja fa l’aprovació de la primera fase, que es centra en el propi castell i el seu interior. La segona fase treballa tot l’entorn d’accés a aquest espai històric. A més de les obres del Castell de Ribes, també es vol fer una adequació al Centre Cívic El Local perquè pugui funcionar en plenitud, així com també treballarem els equipaments esportius, dignificant encara més el camp esportiu de futbol de Ribes, on ja hem fet algunes intervencions. I, seguint amb la línia esportiva, a Roquetes en aquesta legislatura s’obriran les portes de l’annex del pavelló.

Les urbanitzacions són un dels altres eixos importants en els que volem centrar l’acció de govern. Tenim reptes en aquesta legislatura i així ens hem compromès, com Can Lloses Can Marcer. Fa molt temps que aquesta urbanització arrossega dèficits i hem de trobar la solució definitiva per serveis bàsics com l’enllumenat, el clavegueram, l’aigua o l’estat dels carrers, entre d’altres. Ja tenim una comissió de treball on estem treballant juntament amb els veïns de la zona. 

En el seu discurs d’investidura va esmentar que el medi ambient era un dels reptes del seu govern. Quines accions prendrà en aquest sentit?

Tenim molt clar que Sant Pere de Ribes ha de caminar de manera molt ferma en una transició a nivell mediambiental, per això volem posar en marxa l’Agència Local de l’Energia, que la volem posar en marxa a partir de l’any que ve. És una aposta per poder treballar de manera interactiva amb la ciutadania per aconseguir millors resultats en temes de sostenibilitat. En això hi té a veure l’energia, com pot ser la biomassa, la fotovoltaica o l’elèctrica. També és important com fomentem que la ciutadania faci canvis d’hàbits en aquest sentit, com pot ser passar-se al vehicle elèctric o un de menys contaminants, com treballar des dels propis equipaments de l’ajuntament perquè sigui més eficient o com fer que les empreses facin inversions en temes sostenibles. Tampoc se’ns escapa que un dels greus problemes actuals són els residus, sobretot els plàstics. Nosaltres hem fet apostes en aquest sentit com la planta de biomassa, posar sostres fotovoltaics en el sostre dels edificis de l’ajuntament o canviar el parc mòbil de l’Ajuntament, on ara hi tenim vuit vehicles elèctrics.

Fins ara hem repassat els eixos principals de l’acció de govern. Abans parlava del CAP de Ribes, fa poc els van reunir amb la consellera de Salut per demanar millores en els serveis sanitaris i assistencials dels CAPs de Ribes i les Roquetes. Com va anar la reunió? Han arribat a algun tipus d’acord?

Justament demà tenim una reunió a Sant Pere de Ribes amb el gerent de l’àrea de Sud, per poder treballar les millores que necessitem en l’àmbit sanitari en el nostre municipi. Tenim moltes queixes per falta de pediatres, també en l’atenció a la ciutadania, queixes per part del personal que atén les primeres intervencions i queixes i demandes per una atenció 24 hores en els ambulatoris. Esperem que demà ens puguin donar respostes a aquestes necessitats que fa molt de temps que reclamem a la Generalitat i que veiem que en tot cas aquestes demandes no són només del nostre municipi, altres municipis tenen aquests problemes. Creiem que la Generalitat ha de traçar un pla de millora dels serveis d’una vegada per totes.

Quins són els objectius que s'han fixat per els pròxims quatre anys?

Per mi és tant important el que es fa i, sobretot, com es fa. La honestedat, la proximitat i la transparència són molt importants per a mi. És per això que un dels objectius és que els veïns i veïnes del municipi entrin al Govern. Una de les apostes en aquesta legislatura és la participació ciutadania i, per tant, des d’aquest punt de vista volem posar en marxa un Consell Ciutadà i un Consell de Joves. Les persones hi podran participar directament i seran escollides a l’atzar mitjançant un sorteig, que podran declinar si no volen ser-hi, i tindran l’oportunitat de treballar conjuntament projectes de millora per aquest municipi i també serviran d’escolta activa a les preocupacions de la pròpia ciutadania. Pel que fa al Consell de Joves, el creem veient l’experiència del Consell d’Infants, que funciona molt bé, perquè la seva mirada i la seva perspectiva ens ajuda molt a millorar projectes. Volem que els joves s’impliquin, que tinguin el seu espai i puguin fer aquelles coses que tenim previstes però des de la seva perspectiva.
En principi a la tardor segurament ja els podrem posar en marxa.

Quins són els reptes que tenen a mig termini?

Nosaltres treballem en un projecte anomenat “ciutat saludable” i dins aquest projecte un dels reptes és la dependència. És un àmbit on voldríem ser capdavanters en aquesta especialització i treball, poder atraure empreses que treballin en la línia de la investigació, la innovació i el suport en tot aquest àmbit. En aquest sentit ja tenim en marxa un projecte anomenat ‘Never Alone’ (mai sols) que el que fa és treballar en l’àmbit de l’envelliment de les persones des d’un concepte de municipi saludable. Saludable vol dir acompanyats emocionalment i amb les necessitats bàsiques cobertes. Tenim una mostra de 30 persones que estan treballant amb una sèrie de dispositius instal·lats a casa que ens diuen, (relacionats també amb el seu metge de referència, i també d’ajuntaments), com està aquesta persona. Els sensors ens diuen si obren la nevera, si s’aixequen durant la nit quantes vegades...

A més de ser alcaldessa, també és la presidenta del Consell Comarcal. En aquest sentit com es revertirà la feina a Sant pere de Ribes?

Des del Consell Comarcal jo treballaré per tots els municipis i treballaré amb la mateixa intensitat que ho he fet a Sant Pere de Ribes, perquè estimo el municipi però també la comarca. Em reuniré amb cada una de les alcaldesses de la comarca per copsar quines són les seves preocupacions i quins són els àmbits d’acord que podem tenir plegades en l’àmbit territorial del Garraf per poder tirar endavant polítiques que ens uneixin. Tenim molts reptes endavant a nivell comarcal, per exemple a nivell econòmic, de major ocupació, de coordinar-nos en els programes d’ocupació al voltant de tota la comarca, per ser competitius territorialment plegats a fons europeus. Una cosa és que un ajuntament vagi sol, l’altre és que vagin tots plegats perquè tenim una estratègia comuna. Per tant crec que hem de potenciar també aquest eix i explorar tots aquells àmbits a l’hora de ser més forts davant de demanar suport a altres administracions.

Per acabar, com li agradaria que fos Sant Pere de Ribes d’aquí quatre anys?

M’agradaria que la gent se sentís el més encaixada i feliç possible. Això és el que més em motiva. Que el que puguem fer reverteixi directament en que les persones se sentin millor.

Té pensat continuar després d’aquesta legislatura?

No ho sé, acabem de començar la legislatura. El que sí sé és que tinc un compromís per aquests quatre anys amb els veïns i veïnes, que m’han donat el suport de manera tan majoritària,  i per mi és una gran responsabilitat i una gran motivació aquests anys poder continuar treballant de manera forta, decidida, valenta, perquè la gent se senti molt més feliç i encaixada al municipi.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local