Lluïsa Llop és la primera alcaldessa de la història de Gelida. Roger Vives
Roger Vives |
Gelida
30-07-2019 18:41
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
Lluïsa Llop és la primera alcaldessa de la història de Gelida després que el seu partit (ERC, amb quatre regidors) arribés a un acord amb tres formacions més que van obtenir un representant a l’Ajuntament: Gelida per la República-Primàries Catalunya, Gelida en Comú i la CUP. Els set regidors que sumen les quatre formacions han desbancat el PSC de Lluís Valls, que perd una alcaldia que tenia des de l’any 2007.
Què significa per vostè ser la primera alcaldessa de la història de Gelida?
Un enorme orgull i una gran responsabilitat, ho valoro com un pas més cap a la normalització del que hauria de ser una societat normal: la meitat de la població som dones, per tant el lògic és que encara que sigui per alternança, les dones vagin ocupant els llocs de responsabilitat com els homes en iguals condicions.
Com valora aquestes primeres setmanes de govern?
Molt bé, per una banda hem anat analitzant les coses que ens trobàvem a l’Ajuntament compaginant-ho amb la construcció de l’equip de govern. Quan al 15 de juliol vam configurar el cartipàs tothom ja va començar a treballar des de la seva àrea. Abans de començar vam pactar un projecte de treball per quatre anys. Un cop això està fet, tot és més senzill.
Quins són els eixos principals del seu projecte de govern?
Recuperar la vitalitat de Gelida: hi ha dificultats a nivell de comerç; posar totes les eines al servei de les polítiques d’atenció de les persones; estar al costat de les entitats que són moltes; i fer un pla d’equipaments culturals i esportius.
Tornant a les eleccions, per què creu que el PSC va perdre la majoria absoluta?
Han fet el millor que han pogut i sabut però era un projecte esgotat que no definia quina Gelida volem ser d’aquí a 20 anys. Aquest es el principal handicap que van tenir. 30 anys enrere tenien una visió clara de Gelida en el futur, però ara no la tenien.
Un cop coneguts els resultats, veia factible que quatre partits us possessiu d’acord?
Sí perquè la mateixa nit electoral els missatges que ens arribaven dels altres grups era que es podia aconseguir. Calia construir un projecte de futur que il·lusionés altre cop Gelida i això era compartit. Hi havia un altre factor afegit: portàvem moltíssims anys de govern socialista amb un tarannà molt poc democràtic de no voler escoltar ningú que havia allunyat a tothom del seu costat. Després de molts anys de menystenir tots els grups s’havien quedat una mica sols per de cop i volta canviar aquest tarannà en dos dies.
Tot i l’acord, la CUP ha decidit no entrar al govern. Com ho valora?
Han decidit que necessitaven més temps i confiança per entrar-hi, tenen les portes obertes de bat a bat. De moment continuarem treballant amb ells encara que sigui des de fora del govern i amb l’esperança que en qualsevol moment puguin incorporar-s’hi.
Com s’imagina la Gelida del 2023?
En quatre anys no ho haurem canviat tot però hem d’haver començat a revertir sobretot els problemes que tenim en equipaments: fer-los més segurs i adaptats en els temps actuals; haver apropat molt més l’Ajuntament a les persones; i una atenció integrada des de l’educació més petita fins la de més edat.
Quins són els equipaments amb més problemes?
N’hi ha molts, tenim un centre d’iniciatives culturals que té estudis des de 1991 amb problemes estructurals de l’edifici i té terrasses on no s’hi pot sortir i espais degradats; la biblioteca és de 180 metres quadrats quan per ràtio hauria de ser de 800 i no te ni aire condicionat; necessitem un espai on posar una aula d’estudi permanent; i a l’escorxador, que es va rehabilitar per uns 900.000 euros però sense saber què realitzar-hi, s’han de definir els usos.
A banda de ser alcaldessa de Gelida també és diputada al Parlament de Catalunya. Com gestiona la dualitat de càrrecs?
Intentant aprofitar al màxim les sinergies dels càrrecs en beneficis de tots els veïns i veïnes. Tens avantatges a nivell de municipi que s’han d’aprofitar i les dues coses són perfectament compaginables.
Per acabar, com es presenta la Festa Major que tindrà lloc properament?
Hem intentat donar un toc de diferència però es evident que tenia una estructura ja muntada, de manera que no s’ha fet el canvi que entenem que s’ha de fer. Durant les festes tindrem un punt lila i també aprofitarem perquè els veïns puguin fer arribar la seva opinió sobre com s’hauria de reformular la Festa Major i treballar perquè d’aquí un any se la tornin a fer seva.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!