Pla curt de la concentració de la plataforma #NiValleNiAlmudena davant del Suprem abans que es conegués la decisió d'exhumar Franco, el 24 de setembre
ACN/ Andrea Zamorano |
Madrid
24-09-2019 17:16
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
La secció quarta de la sala contenciosa-administrativa del Tribunal Suprem ha avalat l'exhumació de Francisco Franco del Valle de los Caídos i el trasllat de les restes al cementiri del Pardo (Madrid). Segons han informat fonts jurídiques, els sis magistrats han rebutjat per unanimitat durant la deliberació d'aquest dimarts al matí el recurs de la família del dictador contra la decisió de l'executiu espanyol de portar-lo a la cripta on hi ha enterrada la dona de Franco, Carmen Polo, al Pardo. Els set néts de Franco insistien a portar-lo a la cripta de la Catedral de l'Almudena, situada a peu de carrer i en ple centre de la capital. La sala presidida per Jorge Rodríguez Zapata ha pres la decisió en prop d'una hora i, així, dona llum verda a la decisió de l'executiu espanyol.
El Tribunal Suprem només ha detallat la decisió presa pels sis magistrats Rodríguez Zapata, Segundo Menéndez, Celsa Pico, Pilar Teso, José Luis Requero i Pablo Lucas -ponent de la sentència- però encara no ha fet públic el contingut de la deliberació i els arguments que esgrimeixen.
A la deliberació d'aquest dimarts l'alt tribunal s'ha pronunciat sobre el fons de la qüestió i avala l'exhumació en compliment de la llei de Memòria Històrica després que la paralitzés cautelarment a principis de juny, a pocs dies de la data prevista per treure les restes de Franco del Valle de los Caídos.
L'executiu de Pedro Sánchez va fixar al març com a data per reinhumar el dictador al cementiri de Mingorrubio, a El Pardo, el 10 de juny. La família de Franco va recórrer la decisió i ara el Suprem ho desestima i avala el decret del govern espanyol.
Així doncs, l'executiu espanyol podrà posar punt final a un procés administratiu llarg que es va iniciar el 24 d'agost de l'any passat, poc després que Pedro Sánchez arribés a la Moncloa després de guanyar la moció de censura. La vicepresidenta, Carmen Calvo, ja ha avançat que intentaran exhumar-lo "com abans millor".
Recursos pendents
Ara caldrà veure què passa amb la causa oberta al Tribunal Superior de Justícia de Madrid, que va suspendre cautelarment la llicència d'obres per treure el cos del dictador del mausoleu pel recurs d'un particular que al·legava que l'exhumació generava problemes de seguretat de les obres per aixecar les lloses de la sepultura de Franco. Encara està pendent que el titular del contenciós-administratiu 3 de Madrid, José Yusty Bastarreche, es pronunciï sobre la qüestió.
A banda, el Suprem també haurà de pronunciar-se més endavant sobre els recursos de la Fundació Francisco Franco, l'Associació de la Defensa del Valle de los Caídos i la comunitat benedictina, que resoldran en línia amb la decisió que han pres sobre la petició dels familiars de Franco.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!