Mandat 2019-23

Dolors Carreras: "Si ens parem, Cunit queda enrere, i estàvem parats"

Carreras torna a l'alcaldia de Cunit 12 anys després de la inhabilitació, sense voler fer sang de la gestió de l'anterior govern

L'alcaldessa, al capdavant d'un govern del PSC i Impulsem Cunit, vol liderar un procés de reactivació de la inversió a Cunit

Dolors Carreras, alcaldessa de Cunit. Jordi Lleó

Dolors Carreras, alcaldessa de Cunit. Jordi Lleó

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Dolors Carreras porta Cunit molt a dins. Indiscutiblement té un sentiment de pertinença del Poble Eixerit que voreja la devoció. Comenta que des del 2007, quan per inhabilitació es va apartar de la política local, no li passava pel cap de tornar a presentar-se per alcaldessa, però costa de creure. Perquè així ha estat, i li va costar poc d'acceptar la proposta del PSC per encapçalar de nou la llista electoral a Cunit. I va tornar a guanyar; amb 1.231 vots, que han suposat cinc regidors.

Va començar la seva trajectòria política el 1991, com a regidora d'Independents per Cunit. El 1996 arriba a l'alcaldia en guanyar una moció de censura contra l'alcalde de CiU, Daniel Coll. Després al capdavant del PSC va guanyar tres eleccions seguides, dues per majoria absoluta, fins que va ser inhabilitada el 2007, mesos després dels comicis. Però aquests anys van estar mancats de tensió política a Cunit. Daniel Coll li va tornar la pilota en presentar una moció de censura contra ella, però Carreras no va convocar el ple on s'havia de debatre. Aquest va ser el motiu de la seva inhabilitació per set anys després d'una resolució del TSJC.

Carreras va estar entre vestidors de la política local, passant a ser la coordinadora comarcal del PSC des del 2008, "em vaig apartar del partit a Cunit, per no interferir amb la tasca que llavors liderava Judith Alberich. Vaig creure que havia tancat una etapa", explica Dolors Carreras. Però Alberich va dir que no volia continuar. Aquest fet afegit que el partit cada cop té menys militància costava trobar un cap de llista per afrontar les Eleccions Municipals. Tot sembla indicar que les direccions de Barcelona i Tarragona no veien clar que Àngel Grau fos el cap de llista del PSC a Cunit. Així que després d'un temps d'incertesa, amb el partit gestionat per una comissió gestora, que coordinava la mateixa Dolors Carreras, el partit li va proposar encapçalar la llista.

"No tenia pensat tornar-me a presentar, però quan milites en un partit i veus la situació, el deure era de presentar-me. Però un cop al capdavant de la llista estava convençuda que guanyaria", i així va ser Dolors Carreras va treure més de 200 vots a Impulsem Cunit – Junts Per Catalunya, que va treure quatre regidors, una força que, amb les sigles de CiU, havia guanyat les dues darreres eleccions. Tampoc va costar gaire de formalitzar un pacte entre dues forces més que rivals a Cunit, entre el PSC i la formació hereva de CiU al municipi. "Totes les llistes han estat renovades. Crec que cal pensar en el poble, i el millor era fer aquest pacte, sobretot per donar vida i estabilitat a Cunit", comenta l'alcaldessa que assegura que aquest pacte, al contrari del que pugui pensar tothom, es va acordar en unes hores. "Si et poses a mirar els programes electorals, els que més s'assemblaven, però també els més treballats, eren els nostres". D'aquesta manera, s'ha signat un acord de govern en què Dolors Carreras compartirà alcaldia amb Jaume Casañas, dos anys cadascú, "aquest és un pacte de gestió municipal, exclusivament. En temes de fora del municipi cada grup votarà lliurement. A mi em preocupa que el municipi vagi bé", afirma l'alcaldessa.

"Falta molta organització interna al consistori. Hem recollit moltes queixes de la recollida d'escombraries i reivindicacions per restablir el servei de bus urbà. El municipi l'hem trobat parat", explica Dolors Carreras de quines van ser les primeres impressions que va tenir quan va arribar a l'alcaldia. Cunit té actualment 13.000 habitants, aquest any ha crescut en 1.460, només en xifres de setembre. Unes dades que recorden el fort creixement que va tenir el municipi fins al 2007 quan el municipi creixia a pràcticament 2.000 habitants per any, tot i que ara no es construeix habitatge nou. El poble té 11.000 habitatges, "molts de segona residència, que passen a ser de primera. S'ha acabat la idea que el pare comprava una casa a Cunit per venir a viure quan es jubilava. Ara venen els seus fills amb les famílies i aquests habitatges passen a ser de primera, amb la consegüent demanda de serveis formatius, socials i assistencials. És la mateixa problemàtica que teníem quan governava", diu resignada l'alcaldessa.

Dolors Carreras diu que les arques municipals estan "sanejades". El dràstic pla d'ajust que s'ha sotmès el consistori ha servit perquè en aquests moments l'endeutament sigui del 66% i es puguin pagar els proveïdors a 30 dies. "Si hem de fer inversió, cal tornar a demanar crèdits, perquè amb recursos propis poca cosa farem. Si ens quedem parats, ens quedem enrere. I Cunit està en punt estratègic, entre Cubelles i Calafell que no podem permetre que ens estirin". L'alcaldessa no ha volgut criticar l'anterior gestió municipal que si va realitzar dures crítiques contra la gestió socialista, però si diu que "Cunit estava com la gran majoria d'Ajuntaments, l'únic que només depèn de com ho vulguis vendre. Els plans d'ajustos es van fer a tots els municipis. Però també hauríem de tenir un punt de responsabilitat quan venem el que venem. Si anem tant de misèries, al final és fa una crida a la misèria".

El govern que presideix Carreras ja ha posat fil a l'agulla per rehabilitar l'edifici de l'Avi Pau que una part servirà com a museu d'obres de la cessió del Rectoret, posar una coberta a la pista de l'Escola Pompeu Fabra, i una pista d'skate i la rotonda de l'accés a Jardins. I en projecte hi ha un pla de voreres de 300.000 euros, l'arranjament de camins d'accés a tres urbanitzacions de muntanya i aquest mes s'aprovarà el restabliment de la línia de transport urbà, a part d'un pla director pel Casal Municipal, que també disposarà d'ascensor.
Cunit presenta dos projectes al PUOSC: un coworking i l'Estació Nàutica. Aquest govern es proposa també reobrir la llar d'infants Les Marietes i l'Espai Jove, a part de signar un nou conveni amb l'empresa de recollida d'escombraries. Cunit està a l'espera de fa anys de finançament per la millora de tot el tram de la C-31 pel municipi. Existeix un projecte de la Direcció General de Carreteres per arranjar els 2,5 km del tram cunitenc, per millorar la seguretat i facilitar la canalització del trànsit i del pas de vianants. Així, es preveu construir una nova rotonda al carrer Montblanc i millorar els encreuaments de la C-31 amb els carrers de l'Ebre i de les Sorres i amb el carrer de les Figueres i l'avinguda Diagonal. Aquest tros de la C-31 suporta entre 17.000 i 20.000 vehicles diaris.

Dolors Carreras i el seu equip de govern ja han complert els primers 100 dies de govern i sembla que ho han fet amb prou embranzida. Carreras deixarà l'alcaldia al juny 2021, tal com ho indica el pacte amb a Impulsem Cunit – Junts Per Catalunya. I diu que "si puc, no voldria tornar a presentar-me per alcaldessa", l'esdevenir dirà.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local