El ple de Sitges aprova inicialment les ordenances fiscals del 2020. Ajuntament de Sitges
Redacció |
Sitges
21-10-2019 21:29
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
El ple de l’Ajuntament de Sitges ha aprovat inicialment les Ordenances Fiscals i Preus Públics per al 2020 amb els vots a favor dels grups que integren el govern (ERC, Sitges GI i Guanyem Sitges), les abstencions del PSC, NH, Comuns Verds, Margalló i Cs; i els únics vots en contra de Junts per Sitges. L’aprovació s’ha dut a terme durant la celebració del Ple ordinari corresponent al mes d’octubre celebrat aquest dissabte, després que va ser ajornat per la suspensió de l’activitat institucional arran de la sentència del procés.
Les ordenances fiscals i preus públics per al 2020 aprovats “representen el 70% dels ingressos de l’Ajuntament i són l’eina necessària per equilibrar el pressupost d’ingressos i despeses”, ha explicat la regidora d’Hisenda, Carme Almirall. La regidora destaca que la proposta presentada “és una modificació de les ordenances que no descriu el model que vol el Govern per un futur, però sí és una primera passa en el camí de l’orientació social que marca l’agenda del nou equip de govern i la voluntat de treballar per a la sostenibilitat ambiental i energètica”. La proposta final ha inclòs dues esmenes del Grup Municipal Socialista, treballades conjuntament amb el Govern, relatives a l’Impost Sobre Bens Immobles i a l’Impost de Vehicles de Tracció Mecànica.
Per al 2020 s’elimina la bonificació del 100% en l’impost per a vehicles de tracció mecànica (IVTM) de més de 25 anys, que són els catalogats com a més contaminants. D’altra banda, es mantenen els beneficis per als vehicles declarats d’interès històric. S’ha millorat i actualitzat l’ordenança relacionada amb l’impost de vehicles que la DGT qualifica com a “zero emissions” i “eco”. En aquest punt, la regidora ha subratllat que “atenent a una petició del grup municipal socialista, hem introduït conjuntament una esmena per incrementar del 50% de la bonificació a un 75%”. Seguint aquesta línia, també es bonifica amb un 50% les reformes d’habitatges que instal·lin sistemes amb aprofitament tèrmic o elèctric de l’energia provinent del sol.
Una de les novetats més importants és que les ordenances preveuen incorporar bonificacions de fins al 95% d’habitatges que es destinin a lloguer social amb l’objectiu de treballar per disposar d’una bossa d’habitatges de lloguer social. També s’incrementarà el 50% l’IBI per als habitatges buits. En aquest sentit, la regidora d’Hisenda ha explicat que “es buscaran les eines per desenvolupar el que la llei fixa en aquesta ordenança i garantir la seva plena aplicació”.
En relació a l’IBI, es preveu una reducció del tipus de gravamen per passar del 0’56% al 0’52% en habitatges residencials i comercials. Almirall ha recordat que “la revisió cadastral va suposar una modificació important de la base imposable de molts béns i immobles del municipi. L’increment s’ha anat aplicant de forma progressiva i finalitzarà l’any 2021. Per tal que els rebuts de la ciutadania no es vegin incrementats en excés, la reducció de tipus de gravamen permet equilibrar aquesta situació”. Pel que fa als equipaments amb major gravamen –gran establiments hotelers- es plantejava un increment tipus de gravamen del 0’73% al 0’80%. Durant el mateix ple s’ha presentat una esmena del Govern conjuntament amb el PSC per reduir l’increment al 0’77% (no al 0’80 com s’havia previst inicialment). Aquesta esmena s’ha dut a terme per “mantenir el caràcter social de l’increment però amb una visió més sensible de concepte econòmic punter a la nostra vila”, ha assegurat la regidora Carme Almirall.
En el torn de les intervencions dels grups municipals, la portaveu de Comuns Verds, Carme Gasulla, ha manifestat que “aquestes ordenances ni són progressives, ni són equitatives, ni continuen la tarifació social, senzillament perquè fins ara no s’han aplicat. En definitiva, és una proposta mal treballada políticament i poc valenta des del punt de vista de la sostenibilitat ambiental, social i econòmica”.
En el torn de NH, el portaveu Ignasi Rubí, ha manifestat que “per arribar a l’excel·lència en les ordenances haurien d’haver negociat amb totes les propostes de l’ampli ventall polític que hi ha a l’oposició. No hem rebut resposta ni interès per conèixer les nostres propostes. Estem contents que siguin partícips del PSC. Ens pensaven que aquestes ordenances no les aprovarien. Quan vem preguntar sobre els termini de negociació ens va dir que no hi havia marge de negociació però veiem que altres grups sí ho han aconseguit”.
Des de Ciutadans, el portaveu Manuel Rodríguez, ha explicat que “ens trobem davant unes ordenances fiscals poc treballades especialment en l’àmbit polític. Encara no sabem cap a on van vostès. Portem 4 mesos i encara no ens han presentat el pla de mandat. Cap sitgetà sap quines polítiques vol impulsar i molt més quan ens presenten unes ordenances purament tècniques amb un IBI urbà que baixa del 0,56 al 0,52. Sobre el recàrrec dels pisos buits, no sé si ens venen la moto o fum sense una foguera. No tenen un reglament que ho desenvolupi ni mitjans materials a l’abast per determinar quan es considera un pis buit.”.
Des del grup del PSC, el regidor Xavier Roig ha manifestat que “com hem arribat en aquest camí no ens ha agradat gens. Portem quatre mesos i les sensacions no són bones. El govern ha anat a la seva sense comptar amb l’oposició tot i els nostres tocs d’atenció. No ha estat fins que no han vist perduda la votació d’aquestes ordenances que han fet el primer gest. En una primera reunió van dir que podríem fer aportacions fins última hora, cosa que van desmentir a la comissió informativa”.
Des de Junts per Sitges, la regidora Mònica Gallardo, ha expressat que “hem de parlar de irresponsabilitat, de menysteniment i de despropòsit. D’entrada nosaltres volíem demanar la retirada del punt d’aquest ple perquè hem arribat a un cúmul de despropòsits. Portem cent vint i tants dies de govern i els hem de negar la major. Vostès encara estan fent gala que porten a aprovació inicial unes ordenances que han estat purament tècniques. Volem un govern que treballi de veritat. Vostès s’han posat a córrer i han parlat a última hora amb alguns grups però amb nosaltres no. Ens han aïllat. Els demanem el respecte que no han tingut amb nosaltres”.
Carme Almirall ha volgut posar en valor “el compromís de tirar endavant una comissió permanent de seguiment de les ordenances”. Almirall ha afegit que “aquest govern està per treballar, perquè el futur model d’ordenances sigui de consens i diàleg, i incorpori la tarifació social, la sostenibilitat, entre d’altres qüestions”. Després de recordar el treball previ al ple, la regidora d’Hisenda reconeix que “sempre es pot millorar. La segona ronda de converses havia de ser prèvia a la reunió informativa. Algunes propostes acceptades han vingut a posteriori, però m’hagués agradat haver treballat amb més intensitat amb vostès”.
L’alcaldessa de Sitges, Aurora Carbonell, ha tancat el torn de les intervencions agraint a tots els grups “el treball compartit durant aquests dies”. També s’ha compromès en “fer un calendari per seguir treballant amb les ordenances” i ha recordat que “es començarà amb el pressupost, davant el qual volem treballar amb tots els grups municipals”.
A partir de l’aprovació inicial, comença ara el termini de presentació d’al·legacions de trenta dies hàbils.
Altres punts de l’ordre del dia
En un altre àmbit, el Ple va aprovar l’ordenança reguladora del preu del clavegueram, que no s’actualitzava des del 2012, i que manté les bonificacions per a titulars del Carnet Blau i el fons social destinat a persones en risc d’exclusió social. No va prosperar, en canvi, l’aprovació de l’ordenança del preu de l’aigua que plantejava un increment de 0’80 € al trimestre.
El Ple va aprovar per unanimitat la proposta d’acord de Junts per Sitges per garantir l’accés a les activitats extraescolars als nens i nenes de Sitges. També va aprovar la moció presentada per Ciutadans per subvencionar la formació en medi aquàtic pels bombers/es de Sitges.
El ple va aprovar la proposta d’acord per a la no criminalització de l’independentisme presentada per Esquerra Republicana de Catalunya, Junts per Sitges i Guanyem Sitges. No va prosperar, en canvi, la moció de condemna de la violència i el terrorisme en democràcia presentada per Ciutadans Sitges.
El Ple municipal va aprovar també una agraïment institucional a la Comissió Municipal de Festa Major i a totes les persones que han fet possible la celebració de la festa.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!