Pla general de la trobada de càrrecs electes promogut per la CUP per ultimar una proposta davant la situació actual. ACN
ACN/ Sílvia Jardí |
Barcelona
22-10-2019 08:49
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
La CUP ha impulsat aquest dilluns al vespre una trobada d'electes per a buscar una resposta que estigui "a l'altura" del moment polític que es viu als carrers a Catalunya i que busqui "consensos per l'amnistia". A la reunió s'ha presentat un text, batejat com el Document de Sants, en què es parla de l'exercici de l'autodeterminació, l'amnistia o el fi de la repressió, però també s'ha plantejat la creació de comissions, com una de dedicada a la "desobediència efectiva" des dels municipis. A la trobada hi han participat 101 regidors i diputats de la CUP i 186 provinents d'altres formacions, com JxCat, ERC o els comuns, tot i que des de les direccions havien descartat ser-hi.
L'alcaldessa de Berga, Montse Venturós, creu la reunió és "una qüestió d'emergència política necessària i bàsica davant la buidor de la sobirania del Parlament". Ha explicat que l'objectiu, que s'adreça a tots els càrrecs electes dels Països Catalans, és buscar consensos per l'amnistia per a totes les persones "represaliades políticament per l'Estat espanyol" i treballar en una taula internacional de diàleg, a més de l'exercici de l'autodeterminació. Al document, entre altres qüestions, també s'apunta a la retirada de les forces policials i cossos militars de l'Estat desplegades al país, així com la dissolució de la BRIMO dels Mossos d'Esquadra, a qui assenyalen com a principals responsables de la "violència desplegada aquests dies".
A les crítiques de JxCat i ERC que han vist l'acte "partidista", la CUP hi respon afirmant que és tenir "amplitud de mires" i obrir un espai on es generin respostes que no s'estan donant des de cap tipus de govern, ni des de la Generalitat i tampoc, fins ara, dels ajuntaments o altres entitats municipals. A l'acte hi han participat regidors de tot el ventall polític independentista, però no diputats al Parlament, excepte els de la CUP.
En aquesta línia, Venturós ha cridat a fer que aquest espai "transversal" creixi i gaudeixi, així, de "suficient legitimitat per a desenvolupar totes aquelles accions unitàries". En cas contrari, ha advertit, l'Estat hi sortirà guanyant.
L'alcaldessa de Berga ha negat que la trobada promoguda per la CUP hagi volgut posar-se per sobre del Consell per la República o l'assemblea d'electes i ha defensat que s'han fet les passes necessàries per estar a l'altura del carrer. Així, ha demanat que "de seguida i tan ràpid com es pugui" es convoqui per a generar un espai "d'institucionalitat alternativa" en el camí de ruptura amb l'Estat.
El document no s'ha sotmès a votació i la reunió ha servit perquè diferents veus aportessin "en altres sentits". Venturós espera que la trobada faci que els polítics estiguin "a l'altura de les circumstàncies" i per tot plegat ha fet una crida a participar en les següents convocatòries i a les comissions de treball que es crearan a partir d'ara. De fet, el document està obert a esmenes i aportacions des d'aquest dimarts perquè "tothom qui vulgui s'hi pugui adherir".
Enver Aznar, regidor de Som VNG, ha reivindicat els espais unitaris per a "desfer aquesta buidor estratègica que hi ha ara a la política catalana" i "estar a l'altura de la gent que està posant el cos al carrer davant la repressió desfermada i la violència policial". Per tot plegat, ha agraït els cupaires que hagin "superat les parets" del seu partit i hagin sortit a buscar aliances més enllà.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!