Parlament

JxCat, ERC i CUP volen que el Parlament "reiteri" la defensa de l'autodeterminació i la reprovació del Rei malgrat el TC

Els tres grups impulsen una resolució que insta el Govern a promoure les iniciatives polítiques i socials per aconseguir una solució democràtica

El text no es podrà votar al ple d'aquesta setmana perquè no s'ha tramitat amb caràcter d'urgència

Un moment de la votació al Parlament sobre el decret llei per a l'autoliquidació de l'impost sobre les begudes ensucrades envasades. ACN

Un moment de la votació al Parlament sobre el decret llei per a l'autoliquidació de l'impost sobre les begudes ensucrades envasades. ACN

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Primer acord dels grups independentistes després de la sentència del Suprem al cas de l'1-O. JxCat, ERC i CUP han pactat i impulsat una proposta de resolució per a que el ple del Parlament insisteixi en la defensa de l'autodeterminació i la sobirania de Catalunya, i els retrets a Felip VI, extrems que el Tribunal Constitucional ha anul·lat cada cop que s'han aprovat a la cambra i que ha advertit que no s'haurien de tractar de nou. Així, el text entrat conjuntament al registre perquè es tramiti avisa que el Parlament "reitera i reiterarà tants cops com ho vulguin els diputats, la reprovació de la monarquia, la defensa del dret a l'autodeterminació i la reivindicació de la sobirania del poble de Catalunya per decidir el seu futur polític".

El mateix text pactat pels independentistes considera que "davant les coaccions dels poders de l'Estat per intentar limitar els temes de debat al Parlament de Catalunya, no hi ha cap més opció que defensar el dret a la representació política i a la llibertat d'expressió de tots els diputats; sense fissures". "Perquè si la censura entra al Parlament de Catalunya, es desvirtua el sentit de la institució", insisteix. En aquest sentit, també denuncia "la censura que el Tribunal Constitucional pretén imposar al Parlament de Catalunya, clarament incompatible amb l'autonomia i la inviolabilitat de la cambra", i reivindica "el dret dels diputats a poder debatre sobre tots els assumptes que interessen a la ciutadania, inclosos el dret a l'autodeterminació, la monarquia o la sobirania".

La Mesa admet a tràmit la resolució de JxCat, ERC i CUP malgrat l'advertiment dels lletrats

La Mesa del Parlament ha admès a tràmit la proposta de resolució de JxCat, ERC i la CUP que vol que la cambra catalana "reiteri" la defensa de l'autodeterminació i la reprovació del Rei malgrat el Tribunal Constitucional (TC). Ho han decidit tot i l'advertiment del lletrat major de la cambra, Joan Ridao, que ha considerat que el text contravé resolucions de l'alt tribunal. Cs i el PSC hi han votat en contra. La proposta de resolució no es podrà debatre i votar al ple d'aquesta setmana ja que no s'ha registrat amb caràcter d'urgència i, segons el reglament de la cambra, s'ha d'obrir un termini de set dies per poder presentar esmenes. Així doncs, el text no es podrà votar fins al pròxim ple ordinari previst per al 12 i 13 de novembre, després de les eleccions espanyoles del 10-N.

De la mateixa manera, la proposta de resolució vol que el Parlament insti el Govern a "promoure les iniciatives polítiques, socials i institucionals que siguin necessàries en l'àmbit nacional, estatal i internacional, per aconseguir una solució democràtica al conflicte polític entre Catalunya i l'Estat".

Els independentistes aprofiten també el text per "rebutjar la sentència dictada pel Tribunal Suprem", "exigir la llibertat dels presos polítics, el lliure retorn dels exiliats i la fi de la repressió", i expressar "indignació davant una sentència injusta que limita l'exercici dels drets fonamentals i s'emmarca en una deriva autoritària de l'Estat que afecta al conjunt dels demòcrates, no només als independentistes".

En aquest mateix sentit, qualifica "d'escàndol democràtic" que s'hagi "condemnat a onze anys i mig de presó a la presidenta Carme Forcadell per haver permès que ai Parlament de Catalunya s'hi pogués parlar de tot", i afirma "el caràcter estrictament cívic i no violent del moviment independentista, tal com ha demostrat en les múltiples mobilitzacions dutes a terme durant la darrera dècada".

La proposta de resolució també avisa que la sentència suposa "un precedent inacceptable a partir del qual totes les formes de protesta, com per exemple l'aturada d'un desnonament, l'ocupació d'un CAP o el tall d'un carrer per una manifestació, podrien convertir-se en delicte de sedició". I igualment aprofita per denunciar que l'Estat "està imposant la criminalització generalitzada de la dissidència política, perseguint amb penes de presó l'exercici del dret a la llibertat d'expressió, d'opinió i de manifestació, tal com es demostra amb múltiples casos de cantants, titellaires, sindicalistes o activistes pel dret a l'habitatge de diferents llocs de l'Estat".

Els matisos de la CUP

Un cop presentada la proposta de resolució, la CUP ha volgut matisar el seu posicionament i explicar que han presentat conjuntament el text "entenent que es requeria un posicionament per part del Parlament de Catalunya davant la situació d'excepcionalitat democràtica que viu Catalunya", tot i considerar que "el contingut no aborda aquells aspectes que per la formació són claus davant del moment polític actual". Per això, la formació reivindica que aquesta proposta "no ha de servir de cortina de fum per tapar la manca d'acció política del Govern, la manca de lideratge polític institucional i la seva subordinació i complicitat amb l'operatiu policial que aquestes setmanes ha provocat centenars de ferits, molts d'ells de gravetat, contra la resposta popular a la sentència del Suprem". "El Govern de la Generalitat no només no ha estat a l’alçada, sinó que ha ajudat l’Estat a la repressió policial i judicial que hem viscut aquests dies", ha afegit la formació.

CatECP veu la resolució com "l'últim intent" de l'independentisme per fer veure que estan units: "No és una solució"

La portaveu de CatECP, Susanna Segovia, considera que la proposta de resolució presentada per JxCat, ERC i la CUP per reiterar el dret a l'autodeterminació i la reprovació del Rei malgrat el Tribunal Constitucional (TC) és un "últim intent" de l'independentisme per fer veure que estan units abans de les eleccions del 10-N. En roda de premsa des del faristol, Segovia ha considerat que votar aquest text al Parlament "no és la solució" i que el que cal és "voluntat política i diàleg". La portaveu dels comuns no ha volgut avançar el vot del seu grup i s'ha limitat a dir que valoraran el contingut i que encara queden dies, ja que no es preveu que es voti fins al ple del 12 i 13 de novembre. Però ha defensat que al Parlament "s'ha de poder parlar de tot".

"De la greu situació política no ens en sortirem amb una proposta de resolució. El que cal és voluntat política del govern de l'Estat i de la Generalitat per seure a parlar", ha valorat la portaveu dels comuns al Parlament.

En aquest context, ha lamentat que una setmana després de la sentència del procés s'hagi assistit a la "incapacitat" d'un president de la Generalitat i del govern espanyol de parlar per telèfon i ha afegit que s'han amagat darrere del conseller Miquel Buch i del ministre Fernando-Grande Marlaska.

Segons Segovia, s'està patint una manca de voluntat política en "un dels moments més greus" de al història de la democràcia i ha retret al president Sánchez que hagi vingut a Barcelona i no s'hagi assegut a parlar.

"Demanem l'indult i la reforma del Codi Penal per treure el delicte de sedició. Cal voluntat política del govern espanyol i la Generalitat", ha insistit.

Tot i no voler avançar el sentit del vot del seu grup, Segovia ha defensat que el Parlament ha de poder parlar de tot i ha recordat que CatECP va signar la petició de la comissió d'investigació de la monarquia. "No entenem que el TC hagi de decidir sobre què pot parlar o no un Parlament", ha conclòs.

El PPC tem que els independentistes vulguin repetir "un 6 i 7 de setembre" amb la resolució sobre l'autodeterminació

El diputat del PPC Santi Rodríguez ha alertat aquest dimarts de la possibilitat que els grups independentistes demanin una alteració de l'ordre del dia durant una de les sessions del ple del Parlament d'aquest dimecres i dijous per abordar la proposta de resolució per "reiterar" la defensa de l'autodeterminació i la reprovació del Rei. En roda de premsa, Rodríguez ha dit que els populars temen que, tot i les advertències dels lletrats i del Tribunal Constitucional (TC), JxCat, ERC i la CUP vulguin tornar a repetir la tramitació d'urgència que van utilitzar el passat 6 i 7 de setembre de 2017 amb les 'lleis de desconnexió'. Els populars estudien si presenten una petició de reconsideració a la Mesa per l'admissió a tràmit de la iniciativa.

Respecte el contingut de la proposta de resolució, Rodríguez ha considerat que posa de relleu el concepte de democràcia que tenen els grups independentistes. "Ignoren que la democràcia va al costat de l'estat de dret", ha criticat. "Pretenen ignorar una vegada més el que és la divisió de poders. El legislatiu no pot tenir una competència per damunt del poder judicial", ha conclòs.

Ha afegit que la proposta de resolució pretén ser un "recurs" contra la sentència de l'1-O i a les suspensions exercides per part del Tribunal Constitucional (TC). També ha lamentat que la iniciativa parlamentària no contingui un punt que rebutgi la violència que s'ha patit en els darrers dies en diverses ciutats catalanes.

Preguntat per un periodista, Rodríguez ha dit que el PPC entén que amb l'admissió a tràmit de la proposta de resolució ja s'està vulnerant el que va fixar el TC respecte aquest tipus d'iniciatives. Per això, ha dit que el primer pas que ja estudien és presentar una petició de reconsideració.

D'altra banda, ha explicat que el PPC no comparteix que el Parlament atorgui una subvenció superior als 12.000 euros, fruit dels salaris no percebuts dels treballadors de la cambra, a una associació de víctimes de la violència de l'1-O. "Està fora de lloc que una institució com el Parlament destini recursos pública a finançar una actuació que persegueix a una altra institució", ha manifestat.

El PSC creu que la proposta de resolució de JxCat, ERC i la CUP intenta "aparentar" unitat independentista

El portaveu adjunt del PSC-Units, Ferran Pedret, ha assegurat aquest dimarts que la proposta de resolució de JxCat, ERC i la CUP sobre l'autodeterminació intenta "aparentar" unitat independentista amb una resposta institucional a la sentència de l'1-O que "no condueix a cap resultat pràctic". En roda de premsa, Pedret ha expressat que la iniciativa conté dos apartats que contravenen les interlocutòries del Tribunal Constitucional (TC) i que, per això, el PSC "amb tota probabilitat" presentarà una petició de reconsideració a la Mesa per l'admissió a tràmit. Pedret ha admès que els independentistes poden demanar una alteració de l'ordre del dia del ple per poder abordar el text aquesta setmana i ha dit que el PSC hi votarà en contra.

El grup socialista i Units s'ha referit a la possibilitat que ha plantejat el PPC que els grups independentistes demanin en alguna sessió del ple d'aquesta setmana una modificació de l'ordre del dia per abordar la proposta de resolució. Un extrem que fonts del grup republicà han descartat i han indicat que no preveuen tramitar amb urgència la iniciativa parlamentària.

El portaveu adjunt dels socialistes ha iniciat la intervenció reclamant una reflexió respecte les protestes dels darrers dies i ha emplaçat la resta de formacions polítiques a actuar amb "prudència", fer una crida a la moderació i rebaixar la tensió.

Pel que fa a la petició de reconsideració, ha dit que preveuen presentar-la pel contingut del primer punt i del número 11. Pel que fa al primer punt que rebutja la sentència de l'1-O, ha dit que més que vulnerar el TC el que fa és no complir el principi que totes les institucions estan subjectes a la llei i a la seva jerarquia. "Hi ha l'obligació dels poders públics a fer complir les lleis. En la mesura que ens genera dubtes, plantegem la reconsideració", ha apuntat.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local