Vilafranca aprova un protocol per fer front a les agressions sexistes i lgtbifòbiques en espais públics i festius. Roger Vives
Roger Vives |
Vilafranca del Penedès
22-01-2020 16:07
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
L’Ajuntament de Vilafranca va aprovar aquest dimarts un protocol per a l’abordatge d’agressions sexistes i lgtbifòbiques en espais públics i festius de la capital de l’Alt Penedès, en una sessió plenària del mes de gener que de manera inhabitual va durar aproximadament dues hores i mitja.
L’aprovació del protocol va comptar amb el suport de tots els grups a excepció de VeC, que es va abstenir en considerar-lo “insuficient”.
La regidora d’Igualtat Montse Arroyo va explicar que “el protocol ja es va posar en funcionament durant la darrera Festa Major” i que la seva execució “dota d’eines a l’Ajuntament i als agents socials per aturar i eradicar aquest tipus d’agressions que són culpa de la societat patriarcal en què vivim”.
Per al regidor de VeC, Ramon Arnabat, “és un avenç important però insuficient, centrat únicament en l’espai d’oci nocturn i en un determinat grup d’edat”; i seguint en aquesta línia va assegurar que “falta un calendari d’aplicació de les mesures previstes i que hi hagi un compromís de pressupost al darrera per poder fer-lo complir”.
Tot i votar-hi a favor, la regidora d’ERC Montse Espinosa va alertar que “ara falta que l’equip de govern s’ho cregui i s’apliqui” i també va demanar “més activitats de sensibilització”.
En una línia similar es va manifestar Maria Ramon (CUP), que va lamentar que “durant la passada Festa Major hi va haver una manca d’actuació en aquest aspecte” i va reclamar “punts liles també durant el carnaval o el Vijazz”.
En canvi, l’equip de govern es va trobar amb tota l'oposició en contra a l’hora de votar la venda directa d’allotjaments del carrer Migdia a la Fundació Amàlia Soler, que conformen un total de dotze pisos protegits per a la gent gran.
Els partits de l’oposició van coincidir en estar a favor de potenciar aquest tipus d’habitatges però van mostrar el seu desacord en el procediment amb què s’havia dut a terme, sobretot pel fet que “es troba en mans de l’oficina antifrau de la Generalitat i aprovar-lo és una temeritat”, va assegurar el portaveu de la CUP Noel Viñas. En una tònica similar, Mònica Hill va alertar que “l’acord fet pel govern té jurídicament deficiències importants”.
El regidor d’Hisenda Aureli Ruiz va assegurar que tot i tenir d’entrada un informe desfavorable de la Generalitat “comptem amb el vistiplau dels serveis jurídics de l’Ajuntament”, mentre que l’alcalde Pere Regull va arribar a proposar “aprovar el punt deixant-lo condicionat a una possible negativa de l’oficina antifrau”. La resta de partits no hi van estar d’acord i, de fet, Ciutadans que tenia previst votar a favor i VeC, que tenia pensat abstenir-se, van acabar votant-hi en contra després del debat.
A més, el ple comptà amb l’aprovació d’una moció de rebuig a la resolució de la JEC i el Tribunal Suprem respecte el president de la Generalitat Quim Torra i l’eurodiputat Oriol Junqueras; en què com és habitual en aquest tipus de temes el PSC no va votar-hi i Ciutadans va fer-ho en contra.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!