Ple extraordinari

Sitges farà front a futurs temporals amb un nou document únic de protecció civil municipal

El ple municipal acorda fer una actualització del pla de l’arbrat i el projecte d’estabilització de les platges

Efectes del temporal a les escales de la Punta. Eix

Efectes del temporal a les escales de la Punta. Eix

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Els efectes del temporal Glòria de pluja, vent i fort onatge ha generat un ampli debat a Sitges en el marc del ple municipal extraordinari, celebrat aquest dilluns 10 de febrer. La sessió plenària monogràfica s’ha realitzat a petició dels grups de Junts per Sitges, PSC, Ciutadans i Nou Horitzó.

L’alcaldessa de Sitges, Aurora Carbonell, ha iniciat el torn de les intervencions de la sessió plenària monogràfica recordant les afectacions que va ocasionar el temporal al seu pas per Sitges i que s’han quantificat en gairebé 2 milions d’euros. Els dies de major afectació van ser el 20, 21 i 22 de gener amb 120 arbres caiguts, 26 carrers tallats, 80.000 m³ de sorra perduda i afectacions en mobiliari de platges (rentapeus, dutxes, desaigües). També es van registrar diverses incidències a edificis municipals, equipaments educatius, centres esportius, 30 punts de llum caiguts, 100 senyals de trànsit caiguts i 12 trams de línia elèctrica afectats. En total es van realitzar 222 serveis, dels quals 160 es van produir el 21 de gener. L’operatiu va comptar amb 1.200 hores de suport a brigades, 360 hores de paletes, 200 hores auxiliars, i 192 hores de camió cistell i plataforma elevadora, entre d’altres.  L’Ajuntament de Sitges va iniciar el 27 de gener els tràmits per sol·licitar ajudes econòmiques a Delegació del Govern espanyol.

El ple extraordinari ha posat sobre la taula la necessitat d’actualitzar els protocols en cas d’emergències. Davant de la situació excepcional generada pel temporal Gloria, tots els grups municipals han agraït el treball ingent i els esforços dels cossos de seguretat, servei d’emergències, les Brigades municipals i altres serveis municipals de l’Ajuntament de Sitges.

El regidor de Governació, Eduard Terrado, ha detallat les mesures de seguretat implementades durant el pas del Glòria a Sitges i les actuacions dutes a terme part dels cossos de protecció civil. Terrado ha reconegut que “ens han caducat tots els plans d’emergència, tret del de Carnaval i Festa Major que es renoven anualment” i ha admès que “és urgent que Sitges tingui el DUPROCIM” (document únic de protecció civil municipal) que determina la planificació davant d’una emergència i ha d’incloure tots els riscos. A l’espera de tenir la redacció del document definitiu, Eduard Terrado creu que “cal disposar d’un protocol transitori amb el que ja s’està treballant”.

La portaveu de Comuns-Verds, Carme Gasulla, ha preguntat “què ha fet el govern en els darrers 6 mesos per l’emergència climàtica?” i ha remarcat la necessitat de disposar de protocols i taules de treball “per resoldre situacions derivades de l’emergència climàtica que malauradament deixaran de ser excepcionals”.

Segons el portaveu del grup Nou Horitzó (NH), Ignasi Rubí, cal “estar molt content i orgullós de la Brigada Municipal. Han demostrat compromís”. Durant la sessió plenària ha demanat tenir en compte les situacions especials en el cas de personal i establir compensacions econòmiques.

El portaveu de Ciutadans, Manuel Rodríguez, destaca que el temporal Gloria “ha estat tan extraordinari que obre interrogants de cara el futur”. Segons Rodríguez, el ple extraordinari és important per anar més enllà de valorar els efectes d’aquest temporal i tractar aspectes com la seguretat, la protecció civil, mobilitat, subministres i medi ambient especialment platges i arbrat.

El portaveu del PSC, Luis Miguel García, explica que “estem aquí per proposar i estudiar accions preventives davant la possible reiteració de temporals. Prevenir i protegir. També estem amb l’obligació de protegir el patrimoni natural, amb l’obligació de protegir la mobilitat i les prestacions de serveis bàsics i protegir tota la ciutadania de Sitges”. Luis Miguel García assegura que “estem davant una emergència climàtica i “cal prendre mesures”

La portaveu de Junts per Sitges, Mònica Gallardo, ha recordat el transcurs dels fets i de les recomanacions de protecció civil tenint en compte les possibles afectacions del temporal Glòria i ha preguntat “quina és la línia de treball i quina és la temporalitat en l’execució de la reposició de l’arbrat”. Mònica Gallardo ha preguntat també sobre l’estat de la sorra i quin serà el mecanisme per resoldre la manca ocasionada pels efectes del temporal.

Efectes mediambientals del temporal

El regidor de Serveis Urbans, Jaume Monasterio, ha presentat el balanç dels efectes sobre el temporal Glòria i ha explicat que l’Ajuntament valora en 1,9 milions d’euros els danys materials ocasionats. La força del temporal va provocar desperfectes a les platges, la xarxa d’enllumenat públic, la xarxa viària i a diverses dependències municipals. L’Ajuntament ha traslladat a Delegació del Govern espanyol l’avaluació inicial dels danys per tal de sol·licitar les ajudes pertinents.

El temporal, que va deixar al municipi un total de 114,2 l/m2 de pluja acumulada i ratxes de vent de fins a 104,6 km/h, ha tingut importants efectes també a les platges. Segons els càlculs dels tècnics municipals, les platges de Sitges han perdut un total de 80.000 metres cúbics de sorra i han patit desperfectes en el mobiliari com dutxes o rentapeus, entre altres.

El regidor de Platges, Guillem Escolà, ha recordat la pèrdua de sorra, els danys al mobiliari urbà i els danys també estructurals a les platges. El regidor ha explicat que en els propers dies finalitzaran les tasques de reparació i ha afirmat que “caldrà aportar sorra però cal decidir el sistema. Tot i que ara no es farà ja que poden arribar nous temporals”. Escolà també ha explicat que s’ha demanat visita al Ministeri per proposar un projecte de regeneració de platges consensuat entre les diferents parts de tots els col·lectius  i entitats implicades de Sitges (sector privat i públic, Gremi i Associació de Platges, entitats mediambientals, serveis turístics i experts). Avui mateix la regidoria ha obtingut la resposta per a aquesta reunió que es mantindrà el 5 de març. El regidor de Platges ha assegurat que Costes no té previst fins d’aquí a tres anys executar el projecte d’espigó submergit a la platja de Sant Sebastià.

El regidor de Serveis Urbans, Jaume Monasterio, recorda que “hi ha un pla d’arbrat del 2006 a Sitges, però que s’està actualitzant”. Monasterio ha repassat les principals afectacions en l’arbrat i ha explicat que s’està avaluant amb els tècnics com es poden arranjar les zones més malmeses. El regidor assegura que “caldrà avaluar la idoneïtat de renovar algunes espècies” i considera que “cal ser valents quan parlem de repoblar espècies autòctones”.

Al llarg del ple extraordinari s’ha repassat les diferents afectacions a la mobilitat urbana i també  la posada en marxa d’altres serveis municipals, com el servei d’atenció a les persones sense llar. En aquest sentit, la regidoria de Drets Socials, Ciutadania i Igualtat va decidir que tot i que únicament està protocolaritzat l’atenció de persones sense llar davant el Pla Neucat, es va posar en marxa l’atenció per a aquestes persones per garantir un refugi i menjar donada de l’excepcionalitat del temporal. 

El portaveu d’El Margalló, Jose María Martínez, s’ha sumat als agraïments i reconeixements “a tots els equips de seguretat d’emergències i treballadors de l’Ajuntament de Sitges així com també a les persones voluntàries que han treballat per pal·liar les afectacions del temporal”.

L’alcaldessa de Sitges, Aurora Carbonell, ha tancat el ple extraordinari recollint les aportacions de tots els grups municipals i remarcant que cal afrontar l'emergència climàtica.


Atenció a la ciutadania

L’Ajuntament de Sitges recorda que les persones afectades pel temporal es poden adreçar a l’OAC a través des del telèfon 010 o bé presencialment a les oficines de Sitges, el poble de Garraf i Les Botigues de Sitges. També es poden fer les consultes telemàticament.
L’OAC continua posant a disposició els serveis d’informació, orientació i tramitació de sol·licituds d’ajuts d’altres administracions públiques per desperfectes en l’àmbit privat, a partir del seu accés a la Finestreta Única d’Administracions, així com de tramitació de queixes i reclamacions pels desperfectes en l’espai públic i en elements del mobiliari  urbà de l’Ajuntament de Sitges.


L’Ajuntament de Sitges informa que l’Estat espanyol té obertes les ajudes recollides en el Reial Decret 307/2005 de 18 de març, pel qual es regulen les subvencions en atenció a determinades necessitats derivades de situacions d'emergència o de naturalesa catastròfica, i s'estableixen els procediments per a la seva concessió (subvencions existents, normativa sempre en vigor). La informació es pot consultar a http://www.proteccioncivil.es/ayudas/catastrofe-o-siniestro/normativa, de la Dirección General de Protección Civil i Emergencia, del Ministerio del Interior.

S'ha de tenir en compte que el termini de presentació de sol·licituds emparades pels RD 307/2005 i 477/2007, és d'1 mes des de la data de finalització dels fets causants dels danys, és a dir, fins al 26 de febrer de 2020.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local