Auditori pública

Vilanova prepara el desconfinament, mentre estudia modificacions pressupostàries per fer front a la crisi social i econòmica

En la primera Audiència Pública telemàtica, el govern municipal anuncia mesures de mobilitat per garantir el distanciament social, així com la imminent obertura de les platges per al passeig

Vilanova prepara el desconfinament, mentre estudia modificacions pressupostàries per fer front a la crisi social i econòmica. EIX

Vilanova prepara el desconfinament, mentre estudia modificacions pressupostàries per fer front a la crisi social i econòmica. EIX

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El govern municipal de Vilanova i la Geltrú va donar resposta ahir dimecres als dubtes i inquietuds de la ciutadania, atenent una bateria de vuitanta preguntes durant l'Audiència Pública convocada sobre el coronavirus. L'audiència, desenvolupada telemàticament  i en format de videoconferència, va connectar els membres del govern des dels seus domicilis. La ciutadania la va poder seguir en directe des del canal municipal de Facebook i retransmesa també per Canal Blau, TV i ràdio.

En el decurs de l'hora i tres quarts que va durar l'audiència es van evidenciar demandes i neguits que el confinament i les mesures, tant les preses com les anunciades a curt termini, havien fet aflorar. També s'hi van realitzar diferents anuncis que comportaran canvis estructurals per a la ciutat i altres accions previstes i vinculades al progressiu retorn a la normalitat.

Així l'alcaldessa, Olga Arnau, insistia en la seva darrera intervenció, cloent l'Audiència Pública, en la reclamació de la flexibilització del sostre de despesa de la Llei de Racionalització i sostenibilitat de l'Administració Local per dotar de més liquiditat els ajuntaments. “Necessitem comptar amb més recursos per fer front des dels ajuntaments a les necessitats que es derivaran de la crisi social i econòmica conseqüència del confinament”. Segons l'alcaldessa, aquesta demanda, una reivindicació compartida amb les entitats municipalistes, podria significar una injecció econòmica, tot tenint present el superàvit pressupostari del 2019, que es mou en un ventall d'entre els 700.000€ i els 3 milions d'euros. Una quantitat rellevant, que permetria fer front a  pal·liar i atenuar les conseqüències, a mig i llarg termini, que es preveu que generarà la crisi  derivada de la pandèmia.

Transformar la fesomia de la Ramba Samà i Francesc Macià amb carrils bici

Amb aquest abast de canvi estructural també es van anunciar accions que afecten la mobilitat al centre urbà com la transformació de la Rambla Samà i l'avinguda de Francesc Macià. En aquestes dues vies s'habilitaran dos carrils bicis que comportaran l'eliminació de cordons d'aparcament en aquests carrers.

El regidor de Mobilitat i projectes i obres d'espai urbà, Antoni Palacios, explicava la imminent aprovació d'un decret per declarar tot el nucli urbà "zona menys 30" o l'inici, previst per a l'11 de maig, de les obres de la tercera estació intermodal per bicicletes. Es tracta d'intervencions que contribuiran a “garantir el distanciament i la seguretat en els desplaçaments”. Altres accions previstes són l'habilitació d'aparcaments provisionals a la ronda Ibèrica o l'ampliació d'àrees exclusives per a vianants. “Algunes d'aquestes mesures les prendrem senyalitzant les vies amb tanques, pintura, cons, amb un caràcter provisional i seran revertides en acabar el confinament mentre que, d'altres quedaran fixades, ja que també formen part dels plans de pacificació del centre urbà que tenim previst fer”.

Impacte: 7.133 treballadors afectats per ERTOS

Durant l'audiència es va anunciar que els treballs de la comissió de reajustament del pressupost municipal permetrà, en els propers dies, concretar els recursos econòmics que podran destinar-se a donar suport a empreses i sectors productius locals, més enllà de les bonificacions i ajornaments de tributs ja anunciades. També es treballa en la concreció d'accions derivades dels Pla de Dinamització Econòmica i del Pla de Xoc Social i Econòmic. Les dades facilitades per la regidora d'Empresa i Innovació, Conxi Martínez, durant l'Audiència Pública, revelen el fort impacte que el confinament ha tingut en l'ocupació amb 1.918 expedients ERTO al Garraf que s'estima que afecten 7.133 treballadors de Vilanova i la Geltrú, d'un total de 10.163 a la comarca del Garraf. Segons les dades d'ocupació, a 30 de març, la xifra d'aturats s'ha incrementat en 213 persones més.

Platges obertes amb restriccions

Pel que fa al desenvolupament del progressiu desconfinament, entre algunes de les mesures imminents s'ha anunciat l'obertura de les platges per al passeig aquest divendres 1 de maig; l'inici de les jornades de portes obertes virtuals a les escoles a partir del dia 4 de maig i la probable obertura de les preinscripcions escolars durant la segona quinzena de maig; la reobertura dels espais per a gossos a partir d'avui mateix i la reobertura del Punt Net a tota la ciutadania prevista per al dia 11 de maig .


Necessitats socials emergents

Pel que fa a la possibilitat d'accedir a les platges a partir de l'1 de maig, es tracta d'una obertura parcial sobre la qual Olga Arnau ha explicat que serà amb un caràcter restringit i on caldrà complir amb mesures de seguretat i prevenció. Entre aquestes mesures, hi ha la restricció temporal de mitja hora per estar-se a l'espai, les mateixes normes que s'apliquen a l'hora de passejar amb infants: tots han d'anar acompanyat d'un adult i cada adult pot acompanyar un màxim de 3 infants d'un mateix nucli familiar. Caldrà preservar les distàncies mínimes interpersonals de dos metres amb els altres i no es permet el joc col·lectiu. També serà restringit l'ús de les instal·lacions esportives, porteries, xarxes de voleibol ni utilitzar els espais per a l'activitat física de la platja de la República. Així mateix, no es podrà fer ús dels rentapeus ni els WC públics, que romandran tancats, i tampoc es permet anar a la platja amb el gos.

Canvis de calendari i incerteses

Un retorn a la normalitat que deixarà algunes cicatrius, com l'ajornament del calendari de festivals a la ciutat amb la recerca de noves dates per ser reprogramats cap a la tardor, l'eliminació de l'edició 2020 dels pressupostos participatius o els previsibles canvis de format d'alguns dels actes festius destacats i que podrien estendre's també a la Festa Major de Vilanova i la Geltrú. Una celebració que, en qualsevol cas, no es planteja moure en el calendari sinó adaptar-se a una realitat que pot forçar a reformular activitats, tal com va aclarir la regidora de Cultura i Recursos Humans, Adelaida Moya.

En aquest horitzó d'incertesa es mouen també la reobertura de les instal·lacions esportives, així com la celebració de casals d'estiu, activitats de lleure i colònies, sobre les quals es treballa de forma adaptativa per assumir i gestionar les modificacions d'aforaments i el fet de garantir la seguretat dels usuaris d'aquestes activitats i infraestructures.

Reforçament de l'assessorament des de l'Oficina d'Habitatge

D'altra banda, Xavier Serra, regidor d'Urbanisme i Habitatge, va respondre a les inquietuds sobre la planificació i reserva de parc immobiliari públic per a habitatge social de lloguer, tot aclarint que l'absència de desenvolupament de nous plans urbanístics no permetia aquesta possibilitat per fer front a necessitats a curt termini. En aquest sentit, Serra va explicar que es treballa en la concreció de projectes cooperatius d'habitatge i que des de l'Ajuntament es vol mobilitzar part del patrimoni municipal per reforçar la previsible demanda d'aquest habitatge social.

Sobre les dades d'habitatge a la ciutat, es calcula que són 4.300 els habitatges de lloguer existents a Vilanova i es té constància de l'existència d'un parc de 700 habitatges buits. En relació a les problemàtiques per fer front al pagament del lloguer, s'han reforçat els serveis d'assessoria legal de l'Oficina Local d'Habitatge per recollir les demandes dels afectats per canalitzar aquestes a les diferents línies d'ajudes disponibles.

Atenció a situacions de vulnerabilitat

En matèria d'acció social, es van respondre dubtes entorn a les beques menjador o a la tramitació d'ajudes per emergència econòmica per fer front al pagament d'habitatges o subministraments. Entre altres aspectes, la regidora d'Acció Social, Marta Guinda, va remarcar l'increment de fins al 90% en la demanda d'ajudes menjador o el fet que ja no s'emeten certificats de vulnerabilitat, donat que en la situació de confinament els talls dels subministraments estan suspesos, així com les execucions de desnonament.

Un altre segment de població que acusa necessitats emergents derivades de la crisi de la Covid-19 és l‘educatiu. Mercè Mateo, regidora d'Educació, VNG inclusió, Dependència i Ocupació, va remarcar durant l'audiència que es preveu una demanda de les necessitats d'ajuts per a les famílies, raó per la qual s'ha incrementat la partida pressupostària prevista fins a 160.000 euros, tot i que també es va mostrar oberta a incrementar aquests recursos en funció de les necessitats detectades.

La regidora d'Educació va descartar la possibilitat que el juliol passi a ser lectiu. En relació a l'obertura de les preinscripcions va apuntar que un retard podria afectar a l'inici del curs al setembre. Mateo va parlar també de les mesures previstes per garantir la igualtat d'oportunitats i prevenir l'escletxa digital entre la població escolar amb famílies amb menys recursos. La regidora va agrair l'esforç dels centres i de la Comissió d'Atenció a la Diversitat CAD per la feina feta en la detecció dels alumnes amb dificultats per accedir a dispositius i connectivitat. També es va referir a les persones que han cedit i regalat aquests dispositius per a usos educatius i que han permès recollir 22 ordinadors portàtils, 10 unitats CPU (torres), 6 tauletes, 7 smartphones i una impressora. Mateo també va explicar que es treballa amb dues empreses locals, ADQA i Enxanet, com a proveïdores de routers i connectivitat a la xarxa per a totes aquestes famílies, durant el temps que duri el confinament i com a mínim fins al mes d'agost.

Les demandes de la ciutadania per respondre a l'Audiència Pública havien estat formulades des dels canals municipals a les xarxes socials o per correu electrònic. Donat l'elevat nombre, més de 130 demandes, aquestes es van agrupar i distribuir per temes i àrees de competència de cadascuna de les regidories.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local