Vilanova dona llum verda a la constitució de l'Associació de Municipis per l'Energia Pública. Ajuntament de Vilanova
Redacció |
Vilanova i la Geltrú
06-10-2020 09:15
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
L'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú ha aprovat aquest dilluns la constitució de l'Associació de Municipis i Entitats per l'Energia Pública (AMEP), que té l'objectiu de regular el marc de col·laboració entre els ajuntaments per promoure la titularitat, la propietat i la gestió públiques de les xarxes de distribució d'energia elèctrica. L'Ajuntament vilanoví forma part del grup de municipis impulsors d'aquest projecte, que compta ja amb una cinquantena d'ens associats.
Tal com ha exposat la regidora d'Espai Públic i Medi Ambient, Marta Jofra, ha remarcat com a objectiu del govern municipal accelerar la transició energètica local, avançar en la gestió pública de l'energia i fer front a la pobresa energètica. “Són objectius que ja estem abordant des de les competències que tenim, per exemple amb l'atenció específica a través dels serveis socials, però hi ha qüestions que superen l'àmbit d'actuació local”, ha manifestat. Per a la regidora, el principal obstacle en la gestió de l'energia és que està en mans d'un oligopoli, “que és qui controla la xarxa de distribució”.
La proposta s'ha aprovat amb els vots favorables de tots els grups excepte C's, que s'ha abstingut. Des de Som VNG, el regidor Enver Aznar ha afirmat que es tracta de promoure “un canvi de model, en què l'energia no estigui en mans de grans empreses, sinó sota el control públic”. Per part del PSC, la portaveu Teresa Llorens ha anunciat també el suport a la nova entitat, mentre que C's s'ha abstingut, argumentant que es podria participar en el grup sense fer l'aportació econòmica anual que suposa, ha exposat Erika Quintero.
Millora d'eficiència energètica en equipaments públics
La sessió plenària d'avui també ha permès avançar en les importants obres de millora de l'eficiència energètica en tres equipaments municipals. Concretament, es contempla la climatització de Can Pahissa i de la Biblioteca Museu Víctor Balaguer, així com el tancament de l'entorn Víctor Rojas a l'Espai Far; tres projectes municipals que seran cofinançats per fons FEDER en el marc del Programa d'Eficiència Energètica del Garraf.
El que avui s'ha aprovat al Ple ha estat el conveni de col·laboració interadministrativa amb el Consell Comarcal del Garraf, com a beneficiari de les aportacions FEDER, per tal de gestionar la licitació i l'execució de cada projecte. L'acord contempla, entre d'altres, el traspàs d'una partida de 40.622 euros al Consell Comarcal, a distribuir en diferents quotes fins al 2022, per cofinançar el cost total dels projectes.
D'altra banda, el Ple municipal ha decidit, amb els vots del govern municipal, interposar un requeriment previ contra l'acord de la Comissió Territorial d'Urbanisme del Penedès d'aprovar la modificació puntual del Pla General d'Ordenació de Sant Pere de Ribes en l'àmbit de l'Autòdrom Terramar. El regidor d'Urbanisme, Xavier Serra, ha recordat que no es tracta d'un projecte de Vilanova i la Geltrú, però que si es porta a terme en les condicions previstes pot afectar el medi ambient i la mobilitat de la comarca. “Proposem que es millori el projecte”, ha afirmat. La proposta ha tingut el suport de Som VNG i els vots en contra de C's i PSC.
Així mateix, el Ple ha servit per nomenar els membres de la Comissió especial sobre el model d'atenció a la dependència i la gent gran, amb representants dels grups del Consistori i d'entitats involucrades. També s'ha aprovat definitivament la modificació del Reglament Orgànic Municipal que contempla la celebració de reunions telemàtiques en situacions especials, com són per exemple els propis plens municipals en la situació de pandèmia actual. El Ple també ha tirat endavant una modificació de crèdit, per finançar la inversió en adquisició de vehicles elèctrics municipals mitjançant l'aplicació del 7% de romanent de tresoreria 2019 (equivalent a 254.000 euros). D'acord amb l'article 6 del RDL 23/2020, de 23 de juny, aquest romanent s'ha de destinar a mesures en matèria d'energia i altres àmbits per a la reactivació econòmica.
L'horari escolar, a debat
En l'apartat de mocions, s'ha aprovat una proposta presentada per C's i transaccionada pels grups del govern, per tal de promoure el debat dins la comunitat educativa de la ciutat sobre la jornada contínua als centres educatius. La proposta ha estat defensada per la Plataforma per la Jornada Contínua, integrada per representants de famílies d'escoles públiques i concertades, que han reivindicat “el dret a decidir” en aquesta qüestió.
Igualment ha prosperat una moció de Som VNG per impulsar millores en el servei de bus urbà en els propers dos anys, com a mesura essencial per reduir el transport privat i fer front a l'emergència climàtica. Tots els grups han estat d'acord també en una moció presentada per Capgirem VNG-CUP conjuntament amb el col·lectiu L'Esquerda, per reclamar a la Generalitat el desplegament de la Llei 11/2014, que garanteix els drets de lesbianes, gais, bisexuals, transgèneres i intersexuals, i per erradicar l'homofòbia, la bifòbia i la transfòbia.
De la mateixa manera s'ha donat suport a una moció de condemna de la política de la Unió Europea cap a les persones refugiades. La proposta, promoguda des de la Unitat contra el Feixisme i el Racisme, s'ha presentat a través de Som VNG i Capgirem VNG. Els grups del govern, ERC, Junts x Cat i Capgirem VNG-CUP, han presentat una moció de rebuig a la decisió del Tribunal Suprem d'inhabilitació del president de la Generalitat de Catalunya, la qual s'ha aprovat amb el suport de Som VNG i els vots contraris de C's i PSC.
Dues mocions no han prosperat en aquest Ple municipal. D'una banda, una presentada pel PSC per promoure la descentralització dels serveis d'atenció a la ciutadania als barris, i una de C's, per elaborar un pla d'ajuts específics al sector d'oci nocturn i locals musicals. Ambdues han estat rebutjades pels grups del govern, la primera argumentant que ja s'està avançant en la descentralització, i la segona perquè s'estan promovent ajuts de forma transversal a l'empresariat de tots els sectors, en el marc del Pla de Xoc Social i Econòmic.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!