La candidata del PDeCAT a les eleccions, Àngels Chacón, en una intervenció durant la reunió de la direcció del partit a la seu, el 2 de novembre de 20
ACN |
Igualada
02-11-2020 11:08
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
Àngels Chacón ja és oficialment la candidata del PDeCAT a les eleccions al Parlament, previstes pel 14-F. L'exconsellera ha estat l'única aspirant a les primàries del partit -aquest cap de setmana-, on hi ha participat un 40% dels associats. Tal com ha informat el responsable d'organització i territori, Ferran Bel, a l'executiva d'aquest dilluns, Chacón ha rebut un 93,14% de vots a favor, un 4,13% d'associats hi ha votat en contra, i un 2,7% s'ha abstingut. L'exconsellera ha pres la paraula per agrair el suport de la direcció del PDeCAT i dels associats, i ha reivindicat que el partit "és independentista sense renunciar al seu model de país". Els propers dies es crearà el comitè de campanya i Chacón explicarà els detalls del projecte.
Chacón arribava a les primàries sense cap rivalitat, però havia de superar el tràmit intern. Les bases del PDeCAT han votat al llarg d'aquest cap de setmana, amb una participació del 40%. D'aquest percentatge, un 93,14% ha votat a favor de l'exconsellera, que ha intervingut a l'inici de la reunió de l'executiva -semi telemàtica- per agrair el suport rebut. Bel ha llegit els resultats i la direcció ha aprovat que Chacón sigui la candidata del PDeCAT.
Tot seguit, l'exconsellera ha intervingut per subratllar que el partit sempre ha prioritzat el país "per damunt de tot". "Molts dubtaven que arribaríem aquí, però el projecte no va de càrrecs ni de cadires. Entenem la política com una eina de transformació". Chacón, destituïda com a consellera -era l'única amb carnet del PDeCAT- per l'aleshores president de la Generalitat, Quim Torra, ha asseverat que el seu partit prioritza la gestió "des del rigor i la responsabilitat", i ha posat les alcaldies de la formació com a exemple.
"Som independentistes, però no volem renunciar al nostre model de país. Exigim respecte a la diversitat ideològica, l'autèntica transversalitat neix de la capacitat de construir acords des de posicionaments diferents a partir del reconeixement mutu, el diàleg i el consens. Unitat no equival a uniformitat", ha destacat Chacón durant el seu discurs.
La candidata ha reiterat el "compromís" del PDeCAT amb la defensa dels drets i llibertats de Catalunya, i ha criticat "els poders d'un Estat amb clares mostres de degradació democràtica". Chacón ha advertit que s'apropen "temps complexos" on caldrà "treballar i implicar-se com mai". "Seguim denunciant totes les fórmules de repressió. Volem enfortir el país i generar oportunitats per tots i totes des del diàleg, el compromís, el respecte, el realisme, l'estratègia i el rigor".
El partit prepararà amb Chacón el comitè de campanya els propers dies, i anirà detallant el projecte electoral. "Tenim molta feina a fer, compto amb vosaltres. Construïm el futur, centrem el país", ha conclòs la candidata. Fonts properes a l'exconsellera confirmen que no contempla la possibilitat d'integrar-se en una llista de JxCat, i que ha fet el pas de presentar-se a les primàries per ser la cap de cartell del PDeCAT i amb papereta pròpia.
Àngels Chacón, la candidata del PDeCAT que Torra va destituir com a consellera
Àngels Chacón (Igualada, 1968) és la candidata del PDeCAT a les eleccions al Parlament. Va ser consellera d'Empresa durant 828 dies: des del 29 de maig de 2018 fins que l'aleshores president del Govern, Quim Torra, la va destituir el 3 de setembre de 2020. El PDeCAT va denunciar una "purga política": Chacón era l'única membre de l'executiu que mantenia el carnet del partit. L'entorn de l'exconsellera considera que se la va expulsar per ser "coherent". El cessament la va impulsar com la preferida de la direcció de David Bonvehí per encapçalar la llista. Afiliada al PDeCAT des de la fundació -juliol de 2016-, el món empresarial ha vist Chacón com un "actor de consens" entre empreses, patronals, sindicats i fins i tot el ministeri d'Indústria.
El PDeCAT veu en Chacón el seu principal "actiu" electoral. De fet, l'exconsellera va ser l'única candidata a les primàries del partit, i va rebre de seguida els avals de l'expresident Artur Mas i l'exalcalde de Barcelona Xavier Trias. L'agost de 2020 va assegurar a Catalunya Ràdio que "el PDeCAT no és el partit del 3%", i que no se sent "part" de les "irregularitats" de l'antiga CDC. Chacón parla català, castellà, anglès i alemany, i va ser una de les principals cares del Govern a l'hora d'atendre entrevistes internacionals al llarg del juliol per explicar que Catalunya era una zona segura, tot i la pandèmia.
L'equip que va liderar des d'Empresa i Coneixement assegura que Chacón té una "molt bona relació" amb tots els consolats. També destaca que ha viatjat als principals ecosistemes d'innovació del món per diversos projectes de captació d'inversió estrangera (Silicon Valley, Corea, Japó, Israel i Alemanya).
Trajectòria al Govern
Des del seu equip de la conselleria destaquen que va "democratitzar" les cambres de comerç en defensar fins al final la introducció del vot electrònic en les eleccions a les 13 cambres catalanes. Durant el seu mandat el Parlament va aprovar per unanimitat el decret d'energies renovables. L'entorn de Chacón remarca que, pel que fa al turisme, va aconseguir més ingressos que visitants, a més d'aprovar el Pla de Suport a la Indústria de la Mobilitat i l'Automoció.
Com a consellera també va crear la iniciativa 'Catalonia Exponential', va aprovar el Pacte Nacional per a la Societat del Coneixement, i durant la crisi de la covid-19 va posar en marxa el Marketplace d'ACCIÓ. La seva destitució va fer que quedés pendent la transformació de Nissan. El seu departament assegura que va liderar un nou pla industrial per a l'empresa per minimitzar l'impacte del tancament, tant en els treballadors com en la cadena de valor.
El seu entorn apunta que treballar a la indústria ha donat a Chacón una visió sobre com d’interconnectats estan els sectors, i que viatjar tant l'ha ensenyat a "obrir la ment". A l'exconsellera, que sovint es relaxa nedant, la defineix una frase que diu sovint: "Memòria del passat, consciència del present i compromís total amb el futur de Catalunya".
Inicis en política
Llicenciada en Dret per la UB, té formació especialitzada en Comerç Exterior i un postgrau en Gestió del Talent a les Organitzacions. Abans d’entrar al món de l’administració, havia desenvolupat la seva trajectòria professional al sector privat com a directora d’exportacions a Orient Mitjà i Europa de l’Est, i cada setmana agafava un avió per anar a vendre. Durant 4 anys va voler fer una pausa professional quan els seus dos fills eren petits, va deixar el comerç internacional i va treballar en una sabateria d’Igualada de negoci familiar.
Per motius familiars, també va voler estar més a prop de casa i va ser la gerent de la Unió Empresarial de l’Anoia des del 2008 fins al 2011. És aleshores quan comença el seu pas per la política. Entre el 2011 i 2015 va ser tinenta d’alcalde i regidora de Dinamització Econòmica, Comerç i Turisme de l’Ajuntament d’Igualada. Va entrar-hi com a independent, sota el mandat de Marc Castells (PDeCAT). I del 2015 fins al 2018 va ser tinenta d’alcalde i regidora de Dinamització Econòmica, Coneixement, Internacionalització i Interior.
El 2017 va ser nomenada directora general d’Indústria de la Generalitat, càrrec que va mantenir durant l'aplicació del 155: recorda que aquella època havia de passar comptes cada setmana a Madrid: "Era com anar a fer vassallatge, t'entraven fins a la cuina de casa teva". Per això valora tant les institucions de Catalunya, tal com indiquen des del seu antic equip. Sobre el reial decret llei que va propiciar la "fuga" d’empreses, Chacón destaca la "repressió política i judicial visible", però també la "repressió econòmica per perjudicar Catalunya".
Chacón es considera feminista. De fet, des del seu departament remarquen que l'exconsellera va organitzar el novembre de 2019 la primera missió empresarial destinada exclusivament a dones directives, a Nova York. També va nomenar la primera dona presidenta del Circuit de Catalunya, l’empresària Maria Teixidor -tot i que després del cessament de Chacón, va haver de dimitir.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!