ACN |
Barcelona
14-01-2021 16:55
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
El Procicat ha confirmat la pròrroga de set dies de les darreres restriccions contra la covid-19, segons ha explicat la consellera de Salut, Alba Vergés, en roda de premsa. Les mesures van entrar en vigor el 7 de gener i havien d'estar vigents fins al proper diumenge però finalment es perllongaran fins al 24 de gener. D'aquesta manera, es mantindrà el confinament municipal cada dia de la setmana i els comerços no essencials hauran de tancar el cap de setmana. Vergés ha explicat que es manté el creixement de la incidència de la pandèmia, que "tot i que no s'accelera no s'atura". Davant d'aquesta situació el Govern ha optat per allarg la vigència de les mesures.
La consellera de Salut ha justificat la pròrroga de les mesures actuals davant de la covid-19 perquè no s'han aturat els contagis i per això, ha dit, es necessiten "set dies més" per avaluar la situació epidemiològica a Catalunya.
Vergés ha assenyalat que ara com ara no s'ha registrat un creixement exponencial de la propagació del virus com a conseqüència de les festes de Nadal, entre altres factors, però ha deixat clar que no es pot descartar una acceleració de la pandèmia en els propers dies.
També ha remarcat el context europeu "incert" amb països afectats per l'expansió de la nova variant del coronavirus i que han decretat confinaments o mesures molt restrictives o es preparen per fer-ho.
Per la seva banda, el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, ha apuntat que a finals d'aquesta setmana es podria veure un "cert alentiment" de la propagació del virus per alguns indicadors que els conviden a un "molt, molt moderat optimisme", ha puntualitzat.
En qualsevol cas, però, els contagis setmanals podrien arribar als 24.000 casos en els propers dies, una xifra molt elevada i molt lluny dels 1.000 casos diaris que són els que permetrien mantenir l'equilibri del sistema sanitari, segons han dit en diverses ocasions els responsables de Salut.
84% d'ocupació a les UCI i desprogramacions
Actualment hi ha 2.541pacients ingressats als hospitals i 497 a les Unitats de Cures Intensives (UCI), també unes xifres molt elevades. L'ocupació de les Unitats de Cures Intensives (UCI) es troba al 84% entre pacients amb covid-19 i per altres patologies o motius.
Argimon ha ha recordat que la capacitat basal d'atenció a pacients crítics abans de la pandèmia era de 600 llits. Si bé han augmentat la capacitat de les UCI en els darrers mesos, les ràtios de professionals continuen sent les mateixes. "Són unes UCI 'tunejades'", ha advertit.
Argimon s'ha referit a les desprogramacions que estan fent els hospitals davant de l'impacte de la covid-19 en la tercera onada. En el cas dels hospitals de l'Institut Català de la Salut (ICS), del qual és director gerent, ha assenyalat que s'estan ajornat cirurgies que requereixen estada en un llit de cures intensives. "Hem començat a desprogramar. No podem pensar que tot serà igual tenint 500 malalts a les UCI. Tot no es pot fer", ha afirmat.
Casos sospitosos de la nova variant
El secretari de Salut Pública ha exposat que, ara com ara, només s'ha detectat un cas a Catalunya de la nova variant del coronavirus, del qual es va informar el 7 de gener, si bé hi ha "alguns casos en sospita", ha dit.
Amb tot, Argimon ha reconegut que a Catalunya es seqüencia molt poc. A tall d'exemple, ha indicat que Vall d'Hebron realitza 150 seqüenciacions genòmiques completes a la setmana, al marge de les parcials.
Més seqüenciació genòmica del virus
Argimon ha avançat que l'Institut Català de la Salut té previst comprar de cara a la primavera una plataforma de seqüenciació per augmentar la capacitat a Catalunya. La idea és incrementar la seqüenciació de cara a eventuals variants del virus sobretot per la pressió a què se'l sotmetrà en els propers mesos amb la vacuna.
El secretari de Salut Pública també ha explicat que aquest dijous a la tarda mantindran una reunió amb els quatre grans hospitals per augmentar la seqüenciació amb criteris comuns.
Dispositiu especial als Ports per evitar accedir a veure la neu
El conseller d'Interior, Miquel Sàmper, ha explicat que aquest cap de setmana hi haurà un dispositiu especial per controlar l'accés al Parc Natural del Ports, amb l'objectiu d'evitar que la gent incompleixi les mesures contra la covid, entre elles el confinament municipal, per anar a veure la neu. En el dispositiu hi participaran Mososs, Agents Rurals, Guàrdia Civil i les policies locals de Roquetes i Tortosa.
Sàmper ha destacat que tot i les advertències i el temporal, el passat cap de setmana ja van detectar persones que incomplien les restriccions per accedir al parc natural.
162 actes per incomplir el confinament municipal
El conseller ha tornat a fer balanç del compliment de les mesures. Així, ha detallat que entre les 6.00 hores d'aquest dimecres i la mateixa hora d'aquest dijous, s'han aixecat 162 actes per incompliments del confinament municipal, s'han detectat 32 infraccions en el sector de la restauració i s 'han interposat 97 actes per incomplir el confinament nocturn.
Des del 16 d'octubre, s'han interposat fins a 89.578 denúncies administratives -44.952 mossos i 45.326 policies locals-. D'aquestes, 1.558 són denúncies a establiments. A més, s'han identificat 104.003 persones.
Per últim, les dades de trànsit fins a les 9.00 hores d'aquest dijous indiquen que 82.784 vehicles han sortit de l'àrea metropolitana de Barcelona, un 15% més que la setmana anterior i un 13% menys si es compara amb la setmana prèvia al confinament municipal. D'entrada, han circulat 96.332 vehicles, un 17% més que la setmana anterior i un 10% menys que la setmana prèvia a les restriccions municipals. En el cas concret del Túnel del Cadí, aquest dijous hi ha circulat 21 vehicles en sentit nord, quan la setmana passada van ser 19 i el mateix dia de l'any passat 44.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!