Pressupost 2021

Torrelavit posa en marxa els primers pressupostos participatius del poble

L'Ajuntament reserva una partida de 19.730 euros al pressupost de 2021 per destinar a projectes proposats per la ciutadania

Torrelavit posa en marxa els primers pressupostos participatius del poble. Ajuntament de Torrelavit

Torrelavit posa en marxa els primers pressupostos participatius del poble. Ajuntament de Torrelavit

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

L’Ajuntament de Torrelavit posa en marxa aquest any els primers pressupostos participatius de la història del poble amb una reserva de 19.730 euros al pressupost de 2021. La proposta es va aprovar ahir, amb els vots d’ERC i VIT, els dos grups del govern, i l’abstenció de Junts per Torrelavit. Els pressupostos participatius són un dels eixos principals que el govern torrelavitenc volia implantar al llarg d’aquest mandat per “canviar” el model de gestió política de l’Ajuntament i “establir un canal efectiu de democràcia participativa”, segons va explicar el regidor d’Hisenda, Sergi Urbano (ERC).

Les bases reguladores dels pressupostos participatius contemplen la promoció de la participació com un dels eixos fonamentals del projecte, amb la voluntat d’aconseguir una major implicació de les veïnes i veïns amb l’acció municipal i la promoció de valors com l’apoderament de la ciutadania, la inclusió, la igualtat, l’horitzontalitat i la transparència. A més, els pressupostos participatius permeten ajustar i planificar millor la despesa municipal respecte a les prioritats ciutadanes i incrementen notablement el nombre de veus, amb la qual cosa s’assoleix una major representació del conjunt de la ciutadania.

La portaveu de VIT, Teresa Mateu, es va felicitar de poder portar la proposta al ple, ja que era una de les reivindicacions que ja havia defensat des del seu grup quan estava a l’oposició. “La llavor que vam sembrar ha donat el seu fruit perquè en l’actual govern, tant el compromís com la voluntat hi són”, va dir Mateu.

El projecte de pressupostos participatius de Torrelavit es desenvoluparà en una doble etapa. Al llarg del 2021, des de l’Ajuntament es farà arribar tota la informació a la ciutadania, i s’incentivarà la participació, amb la voluntat que l’últim trimestre de l’any es puguin votar els projectes escollits que s’integraran com a part del projecte pressupostari municipal del 2022, on hi haurà una nova partida d’aproximadament 19.000 euros més per a l’execució. Les bases reguladores estableixen que les propostes presentades hauran de ser inclusives, obertes i dirigides al conjunt de la població, i hauran de respondre als criteris de sostenibilitat financera tant del projecte com del manteniment que se’n derivi.

Amb l’aprovació de les bases reguladores, s’inicia un procés que durarà dos anys i es desenvoluparà en sis etapes:

1. Definició dels pressupostos participatius
2. Informació pública i presentació de les propostes
3. Validació de les propostes
4. Votació de les propostes
5. Retorn dels resultats
6. Execució de les propostes

L’alcalde de Torrelavit, Manuel Raventós, va destacar el ple d’ahir com a “històric” perquè els pressupostos participatius permeten fer palesa la voluntat de l’equip de govern d’avançar en “el canvi de model en la gestió del bé públic en benefici de la participació directa i oberta a tota la ciutadania”. Raventós va aprofitar el ple municipal per convidar els veïns i veïnes a participar d’aquest projecte fent propostes en benefici de tot el poble, i sobretot, votant les propostes fetes quan arribi el moment.

El grup municipal de Junts per Torrelavit va abstenir-se en aquesta proposta perquè, segons el seu portaveu, Ramon Riera, “hauria de preveure un mínim de participació abans de garantir l’execució dels projectes”. Riera considera que el procés de participació ciutadana més gran que es fa als municipis és, cada quatre anys, a les eleccions municipals.

El projecte dels pressupostos participatius de Torrelavit es va començar a treballar a principi de 2020. En aquest temps s’han fet tretze reunions de treball. El passat mes de març, l’Ajuntament va demanar un recurs tècnic de suport a la Diputació de Barcelona per tirar endavant el projecte, i la Diputació va aprovar la petició el passat 27 de juliol. Fins ara s’han fet sis jornades de treball amb la Diputació amb un total de 250 hores invertides per part de regidors i tècnics.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local